Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studenti druhého ročníku jednoho pražského gymnázia jedou na povinný lyžařský kurz. Nikoho příliš netěší, že hlavním vedoucím je přísný profesor Karda, který vzal s sebou dceru Mariku. Kromě Kardy tvoří dozor mladá učitelka Hanka, zkušená a skeptická učitelka Boženka a pohledný instruktor Vláďa. Od počátku kurz provázejí drobné konflikty. U Vikyho Cabadaje, který je vůdčí osobností třídy, najde Karda rozbitou láhev vína. Hned první večer se po večerce kluci vydají na dívčí pokoj a profesor je málem přistihne. Další den začíná výcvik, ale také zápolení mezi Vikym, Radkem a Karlem o Maričinu přízeň. Té se však líbí instruktor, a tak se jejich snahy soustředí na to, jak Vláďu znemožnit. Zatímco se ho snaží vyšachovat, má Karda problémy s věčně opilým kotelníkem, který odmítá topit, protože má koks složený před chatou. Kardovu žádost, aby mu pomohli uhlí složit, kluci odmítnou. Potom se však domluví s kotelníkem, že jim za složení obstará alkohol. Když pak Karda odjede na celý den a noc mimo chatu, využijí příležitosti a benevolence učitelky Hanky a uspořádají v kotelně tajný mejdan. Karel se opije do bezvědomí, a když jej ostatní najdou ve sněhu, zavolá Radek i přes nesouhlas ostatních učitelku. Ta začne případ vyšetřovat, ale všichni předstírají, že o ničem nevěděli, a nechají v tom Radka samotného. (TV Nova)

(více)

Recenze (612)

jahol 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem před osmadvaceti lety a teď znova. Ne, že bych se zrovna na Sněženky chtěl vydat do kina, ale v autobuse Student Agency nešlo odmítnout. A já jen valil oči, jak je tahle hořká komedie aktuální. Mám doma -náctiletýho skoremVikyho a občas si říkám, že je můj syn a celá tahle generace se svým přístupem k životu v... háji. No - a při sledování Sněženek mi došlo to, co jsem už dávno zapomněl.. že to tenkrát, "za mne", bylo v podstatě úplně stejný. Samozřejmě, jako veselohra "Sněženky" nemají to tempo a drive nejlepších současných, ale je v nich opravdu hrozně moc životní pravdy... i o tom, jak jsou ti "nesnesitelní mladí" k nesnesitelnosti formování pokrytectvím a chybami nás o generaci starších... A práce režiséra s mladými v jejich malých roličkách je dokonalá. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Až po letech mi došlo, že je to vlastně velmi smutný a melancholický film o teenagerech. Radek John s Ivem Pelantem geniálně vystihli mentalitu nejen tehdejší osmdesátkové mládeže, ale puberťáků celkově. A my dnešní třicátníci jsme nebyli o nic lepší, to jenom o sobě tvrdíme. Ten závěr je zkrátka úžasný. A k tomu skvělý hudební motiv Zdeňka Johna. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

V životě jsem nestál na lyžích a nemam rád sníh a zimu, takže film z prostředí lyžařskýho výcviku na mě působí spíš depresivně. Ani ty hlášky zase nebyly až tak úžasný. Navíc ze studentů působil jakž takž věrohodně akorát Píchal Uschránek. Ostatní nechutně přehrávali (zejména Duchoslav). Pro mě je to teda jen lehce nadprůměrnej film. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Po letech strávených s touto pohodovou komedií u televizní obrazovky ji můžu konečně porovnovat s novou "odrůdou" - Snowborďáky. Sněženky mají celistvější děj, poetiku a řekl bych, že je to daleko odvážnější film. Vzpomněl jsem si na svoje školní "hory" v roce 1995 a od Sněženek z roku 1982 se vůbec nic nezměnilo. I v roce 2005 by se tento příběh mohl odehrát podobně, ale už si tím nejsem tak jistý, což je úvaha, která sem tak trochu nepatří. U Sněženek se mi velice líbí i jejich mile "smutný" konec. Podtrženo sečteno - pro mě jedna z nejlepších českých filmových klasik osmdesátých let (a ty hlášky zde snad vypisovat nemusím). ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Dřepkins! A rovnou na zadek. V osmdesátých létech bylo natočeno hned několik, do dneška občas reprízovaných filmů o "teenagerech", ale tenhle je rozhodně ze všech nej. Apolitický, bez šalamounských popisů toho, jaká ta mládež dělá příšerné chyby a jak jim ti dospělí, kteří koneckonců všemu rozumějí, musejí podat pomocnou ruku. Vydrž, Prťka, vdrž!!! ()

Galerie (14)

Zajímavosti (40)

  • Jeden ze žáků se jmenuje John, stejně jako scenárista filmu Radek John. (Monco)
  • Na to, aby herci uměli lyžovat, dbal režisér Karel Smyczek už při obsazování rolí. (Karlos80)
  • Václav kopta zatajil, že neumí lyžovat, ač to byla podmínka pro získání role. Když se to pan reřisér dozvěděl musel okamžitě shánět dubla. (cariada)

Reklama

Reklama