Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čtyřicetiletý Jack Foley by už možná měl myslet na to, aby se usadil. Ale nechce se mu do toho a raději se dál věnuje svému koníčku - vylupování bank. Zvládá to v pohodě a s přehledem, až na jeden drobný problém: Často ho při tom chytnou. Jako recidivistu čeká Jacka několik desetiletí za mřížemi. Jackovi se tam ale nechce. Místo toho chce provést ještě jednu poslední velkou akci a pak spokojeně žít z "vydělaných" peněz. Problém nastane, když se při útěku z vězení setká s pohlednou federální agentkou Karen. Chvíli se dohadují, kdo koho vlastně unesl/zatkl a nakonec se za kuriózních okolností rozejdou. Ovšem Karen našla v sympatickém zločinci zalíbení, zdá se jí o něm a něco ji k němu prostě neodolatelně táhne. Musí ho znovu vidět. Přinejmenším vidět... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (187)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jeden by si myslel, že když dáte do kufru od auta nejhezčího mládence na planetě Zemi a nejcharismatičtější starý zadek z tamtéž (snad jsem to nepopletl), musí to fungovat a ono taky že jo. Soderbergh výjimečný v jednotlivostech, krapet utahaný v celku, piluje svůj pohodový styl před Dannyho parťáky (ostatně postava Clooneyho prakticky rovná se Danny Ocean) a hýříc režisérskými nápady nechává diváka zakousnout se do vláčného ovoce z košatých stromů E.Leonarda. Když se šarmantní George při úvodní akci ptá mladé bankovní úřednice za přepážkou, jestli se jedná o její první přepadení, je to jako by se jí před sexem něžně tázal, zdali je stále pannou. Na jejím místě bych mu dal peníze i ze své peněženky a ještě obešel kolegy, jestli by mi nepůjčili.. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Filmografie Stevena Soderbergha by se dala popsat jako sinusoida mezi mainstreamem a filmovým artem. Jakožto všestranný tvůrce dokáže Soderbergh úspěšně vykonstruovat funkční žánrový film i atypickou nezávislou podívanou, ve které testuje možnosti filmového vyjadřování (důkazem budiž nedoceněná „ambientní“ sci-fi romance Solaris).Zakázané ovoce je jeho prvním mainstreamovým dílem, kterým zároveň započal sérii elegantních filmů, které spojuje totožný žánr – heist film. Jestliže trilogie Dannyho parťáci, která spolu se Zakázaným ovocem tvoří zmíněnou sérii, kombinovala heist převážně s komedií, pak Zakázané ovoce je více romantickým filmem. Ačkoliv právě romantická linie je ve svém základu jen další variací na známé téma (láska dvou lidí stojících na opačných stranách zákona), právě Soderberghova režie, hravý scénář ozvláštňující vyprávění o časovou nekontinuitu a hlavně ústřední duo sestávající z režisérova oblíbence George Clooneyho a překvapivě obstojně hrající Jennifer Lopez dělají z celého filmu velmi příjemnou a pohodovou podívanou. Soderbergh je mistrem svého oboru, má cit pro časovanou komiku a vedení herců, patřičné scény dokáže obohatit o to správné „erotické dusno“ a s ohledem na své angažování v artové tvorbě nijak překvapivě ozvláštňuje samotnou naraci – vedle nechronologické výstavby syžetu pak poukazuji především na filmový střih, jehož prostřednictvím je atraktivita scény v kavárně/apartmá básnicky řečeno dohnána až do magických rozměrů. _____ Vedle Clooneyho obsadil Soderbergh do menších rolí další své oblíbence – Luise Guzmána a Dona Cheadlea (ten spolu s Clooneym hrál ve všech Soderberghových heist filmech) a v menším partu se zde objeví i Michael Keton, který prakticky zopakoval totožnou roli frajerského policisty z o rok staršího filmu Quentina Tarantina Jackie Brown, přičemž i tentokrát nosí na krku zavěšené ty otřesné brýle se šňůrkou. Zakázané ovoce je precizně natočenou heist krimi-komedií, která nemá žádné vyšší umělecké ambice a jako poctivá „žánrovka“ dokáže více než obstojně zabavit. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Opat slusny film od rezisera Steven Soderbergha s nadpriemernym scenarom, Georgeom Clooney-m, aj ked ho nemam rad, dokazem sa preniest cez mne nesympatickeho herca, vybornym Vingom Rhamesom a aj Jennifer Lopez este tusim v roku 1998 mala miestami nieco do seba. namakane po vizualnej ajpo hudobnej stranke, a ako oddychovka vhodne. 76 % ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Jack Foley rád šarmantně vylupuje banky. K penězům přichází neuvěřitelně snadno, ale jelikož je líný vypracovat si plán útěku, tak mu finanční hotovost říká "Pane" vždy pouze pár sekund. Slušivý žlutý obleček však může v nápravném zařízení nosit dostatečně dlouhou dobu na to, aby si důkladně promyslel, jak stráví příštích pár minut na svobodě. Jednoho dne zkříží Jackovi únikovou cestu nepřehlédnutelnými parametry obdařená Karen Sisco, což v něm zanechá pocit, že nejen uloupenými penězi je člověk živ. Pro hnidopicha by mohlo být drobnou vadou na kráse to, že Karen nosí v kapse průkaz FBI, ale sympaťák Jack nevidí důvod hledat střet zájmu mezi Kareniným zaměstnáním a svým koníčkem. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

George Clooney sa zhostil hlavnej úlohy naozaj dobre a ľudsky. Jeho Jack nie je blbeček ani génius, srandista ani superman. Je proste tak nejako "ľudský". Vďaka dobrému scenáru a dobrým hereckým výkonom sa všetci správajú v podstate realisticky a film vlastne rozpráva príbeh mnohých mierne narušených postavičiek, ktorý sa mohol celkom dobre stať, alebo sa práve teraz niekde v Amerike odohráva - bez toho by to niekoho príliš zaujímalo a bez toho aby o ňom niekto chcel za každú cenu vedieť. Takýto príbeh môže byť zaujímavý, ale pozerať sa na neho dve hodiny v kine a platiť za to peniaze nemusí byť každému po chuti. Medzi obdivovaním hereckých výkonov a precíznej réžií som sa párkrát pristihol, že mi samotná štýlová atmosféra nestačí a čakám na nejakú naozaj smiešnu hlášku alebo naozaj razantný dejový zvrat - a ono nič. On totiž každý film nemôže byť superudalosť a je sympatické, že to pre zmenu jeden z nich o sebe netvrdí a snaží sa "len" prerozprávať zaujímavú knižku, bez automobilových naháňačiek, nekonečných prestreliek a superfrajerských hlášok. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (10)

  • Scéna, ve které jsou spolu Jack Foley a Karen zavřeni v kufru auta, se musela natáčet 45x. (Karlos80)
  • Stařík, který přistupuje do výtahu k Buddovi a Jackovi během zátahu FBI, je Philip Perlman - tchán producenta filmu Dannyho DeVita. (Karlos80)

Reklama

Reklama