Reklama

Reklama

Sex, lži a video

  • USA Sex, Lies, and Videotape (více)

Obsahy(1)

Komorní psychologické drama o svérázných vztazích mladé čtveřice a jedné kameře. Právníka, který má poměr se svou švagrovou, navštíví dávno ztracený přítel ze studií, jenž má kuriózního koníčka - natáčí ženy debatující o své sexualitě. V erotické komedii se nezvyklý vztah tří hlavních postav odhaluje s doutnající smyslností a kousavým humorem skrze sex, lži a video. James Spader si odnesl Cenu pro nejlepšího herce z Filmového festivalu v Cannes za svůj geniálně nenápadný a svůdný výkon v roli Grahama, dlouho ztraceného přítele ze studií, který se vrací zpátky do města a zásadně ovlivní životy sebestředného sukničkáře Johna, jeho andělské ženy Ann a její vyzývavé sestry Cynthie. Jeden po druhém jsou zataženi do Grahamova velmi "osobního projektu", který všechny vztahy navždy promění. (Cinemax)

(více)

Recenze (131)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Již u svého prvního celovečerního filmu Steven Soderbergh ukázal, že je velmi schopným autorským tvůrcem, který se dokáže hodně hluboko podívat do lidské duše a vůbec mu nevadí, že se bude probírat tématy, která nejsou pro někoho příjemná, nebo o nich nechce mluvit otevřeně. V tomhle případě je to sexualita, která závratně ožívá díky hereckým výkonům, a to v podstatě bez nutnosti nasnímat explicitně samotný akt. ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Mám prostě ráda netradiční filmy o divnejch lidech, možná se mi líbí představa, že v každý frigidní ženský se skrývá něco ohnivýho, co čeká na objevení a v každým na první pohled zakřiknutým mladíkovi se schovává divoký tajemství a kouzlo dychtící po probuzení (tichý typy mě berou :-) ). Možná se mi líbí fakt, že každičkej jsme nějak zvláštní a jinej, že všichni máme svojí specifickou úchylku, že nic není na první pohled tak, jak to vypadá. Takže i když se to jmenuje "Sex, lži a video", je to vlastně o lásce a pravdě (což je a není totéž). A vztah dvou sester je pro mě jako Bermudskej trojúhelník - něco, čemu nerozumím (protože mám bratra) a díky bohu za to (oproti sourozencům jinýho pohlaví je tady i třebas nechtěná rivalita, srovnávání, která/ý je lepší ženou/chlapem - ve všech aspektech). ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, který mě zaujal v podstatě od první minuty, a nepustil až do konce. Přišlo mi zajímavé, že ačkoli jsem nikdy moc nemusel Andie MacDowell (viděl jsem s ní ostatně jediný další film, a sice Na Hromnice o den více), zde mě zcela nadchla a velmi se mi líbila (myslím, že za to do značné míry může skvělý český dabing z r. 1995, v němž jsem film zhlédl a v němž ji do češtiny namluvila výborná Barbora Munzarová, která má velmi pěkný hlas). I další herci jsou perfektní a velmi přesvědčiví. Při sledování jsem si bezděky vzpomněl na snímek Na dotek, který mi to trochu připomnělo, jakož i na některé snímky Woodyho Allena o manželství a nevěře, které podobným způsobem sledují vývoj vztahů několika málo postav. Osobně velmi obdivuji, jak je scénář relativně jednoduchý, a přitom mu to nic neubírá na působivosti. Samotný nápad s postavou, která si nahrává na video promluvy žen o sexu, je mimořádně nosný, a skvěle rozpracovaný až do samotného závěrečného vyústění (které jsem částečně předpovídal, protože film k němu logicky směřuje). A celkově je to úžasně sevřený, srozumitelný a dokonale zrežírovaný snímek, který pro mě byl velmi příjemným filmovým překvapením (podobně jako jméno Cliffa Martineze, mého velkého oblíbence, v závěrečných titulcích coby autora filmové hudby). ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řekla, při sledování tohoto vztahově konverzačního filmu jsem nebyla v úplně nejlepší kondici (po pravdě řečeno jsem na chvíli usnula), ale přesto musím uznat, že byl skvěle natočený a originální. I když jsem Andie MacDowell nikdy moc nemusela, v tomto filmu tvoří s Jamesem Spaderem jednu z nejsympatičtějších dvojic, které jsem viděla. A vyznění filmu? Pro mě hlavně v tom, že sex je pro některé lidi důležitý, jen když pro ně důležitý člověk, se kterým ho provozují. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

O uhýbání před blízkostí fyzickou i duševní, o jejich technologických náhražkách – dávno před érou Facebooku a internetového porna, čili z dnešního pohledu málem vizionářsky –, o strachu z vlastního vlivu na okolí a o tom, že před ním a před sebou nejde utéct do žádné osobní splendid isolation, a v neposlední řadě o tom, že nejúčinnější afrodiziakum je opravdový zájem o druhého. Natočeno se skoro (intelektuálové prominou) bergmanovskou úsporností a kořeněno hořkým woodyallenovským humorem. Od chlapíka, kterého jsem dodnes znal jen jako autora prázdné bubliny jménem Traffic a vydařené oddechovky Dannyho parťáci, věru nečekaný zásah do živého. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • Celosvětová premiéra proběhla 20. ledna 1989 na filmovém festivalu v Sundance. (ČSFD)
  • Steven Soderbergh přemýšlel nad mnoha názvy, jako např. 46:02, Retinal Retention, Charged Coupling Device, Mode: Visual, Sex, Lies, and Videotape a Hidden Agendas. Soderberghovým favoritem byl 46:02 (což měla být doba, po kterou Ann mluví na pásce), ale producenti okamžitě zvolili Sex, Lies, and Videotape. (HellFire)
  • Film se natáčel v Baton Rouge (Louisiana, USA). (SONY_)

Reklama

Reklama