Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobový film Vlny režiséra Jiřího Mádla ukáže napínavé a doposud utajené příběhy novinářů Československého rozhlasu. Na konci 60. let, kdy zněl z rádiových vln rokenrol a studentské revolty měnily svět, nastoupí starší z bratrů do prestižní redakce rozhlasu. Záhy se ocitne v nebezpečném souboji redaktorů a tajných služeb. Ve víru událostí půjde brzy všem o život a hlavní hrdina stojí před drsnou volbou: ochránit bratra, nebo pravdu a kolegy? Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů mezinárodní redakce Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (191)

NIRO 

všechny recenze uživatele

Je čistá radost potkat se po letech s českým filmem světových parametrů. Tohle není žádná komorní uťáplinka o pár lidech, posedávajících u mikrofonů, ale sebevědomý, dynamický a rozmáchlý film, který se nebojí v rámci variace na dobové události používat i postupy klasické, v tom dobrém slova smyslu hollywoodské, filmařiny - a zvládá to skvěle. Jistě, někomu může právě tohle vadit (historikům třeba všechny ty zkratky a fabulace), ale někdo ať si políbí šos, tohle není dokument. Dravý střih, skvěle nasazené dobové písničky i fantastická původní hudba... něco hnidek by se vypíchat dalo, ale pár minut po skončení karlovarské projekce se mé srdéčko tetelí adrenalinem z kinofilského uspokojení a ten orgán o kousek výš filmu přeje, aby určitě nezůstal "festivalovým", rozhodně má zásadní potenciál oslovit i mytického "běžného diváka", který si chce prostě zajít do kina na dobrej biják. A navíc, v kontextu s tím, co se při roku 2024 děje ve světě, může těžko přicházet ve vhodnější chvíli. ()

djfun 

všechny recenze uživatele

Pustit se do zpracování tak citlivého tématu našich dějin byl docela risk, jenž vyžadoval velkou odvahu. A je dobře, že jí tvůrci našli. Musim říct, že nejenže to Mádl neposral, ale natočil biják, kterej vás - pokud nejste pablb - zasáhne tak, že se budete z kina sbírat jen těžko. Ačkoliv musím upozornit, že (z mého pohledu) je to film dvou kvalitativně rozdílných polovin. Ta první určitě není nezajímavá, je ale poněkud rozvleklá, má dost "hluchých" míst a "nůžky" se ve střižně měly rozhodně odvázat. Přesto se tím určitě nenechte odradit, přijde totiž půle druhá - a tam jednoduše nemám slov, naprostá dechberoucí BOMBA, která vás přibije k plátnu a nepustí do poslední vteřiny! Skvělé nejen obsahově, ale i vizuálně (skvost!), s prvotřídními hereckými výkony a dokonale k ději padnoucí hudbou, kdy při Čerešních dost možná uroníte i slzu. Svoboda je to nejcennější a tady je to cítit na každém kroku. Smekám, protože tohle je film, z kterého si odnesete něco, co ve vás zůstane... ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Silná téma, silný film. Veľmi aktuálny počin práve v tejto dobe, keď sa na tej našej malej hrude začína rúcať demokracia, o ktorú niektorí tak dlho bojovali. Jasné, ešte tu nemáme oficiálny cenzúrny úrad, cez ktorý musí prejsť všetko, čo uverejnia média, ale smerujeme k tomu závratnou rýchlosťou a možno o mesiac sa zobudíme a budeme to tu mať naspäť. A práve v tejto dobe treba ľuďom pripomínať, že Rusi majú už dlhé roky tú istú zámienku, akože idú oslobodiť krajinu od fašizmu, vždy keď sa im nepáči, kam sa uberá krajina, ktorú si uzurpujú do svojho vplyvu, čiže ak tam je príliš veľká sloboda a demokracia, čo rusákom bolo vždy cudzie, priam až odporné. Ale späť ku filmu, excelentne natočený vizuál, skvelí herci a keď sa k tomu pridajú emócie, ktoré mnou počas pozerania lomcovali, pre mňa jednoznačne film roka, celosvetový. A špeciálne, keď som si ho bol pozrieť práve v pamätný deň 21.8. ()

William_ 

všechny recenze uživatele

8/10. Jirka Mádl novou nadějí české kinematografie? Před snímkem na nás v kině vybafly trailery na budoucí české projekty a musím říct, že se nemáme nač těšit. Brak za brakem, sračka za sračkou, a i proto jsem rád, že se čas od času najde schopný režisér (a i scénárista), který nám ukáže že umí natočit něco víc, než jen tupou nevtipnou komedii. Ale teď už k samotnému filmu. Práce s kamerou LUXUSNÍ, některé záběry působily doslova "hollywoodsky", film měl spád, dynamiku, postavy si dokážete oblíbit a některé znechutit, soundtrack povedený, herci skvěle vybraní (Kotek jako Dienstbier si kradl každou scénu pro sebe), vše se povedlo takřka na jedničku. Jen mám problém s úplným koncem, který mě nezasáhl tak, jako některé scény před tím, a že kdyby se film utnul v některých více emocionálně lépe působících scénách, asi bych dal i tu pětihvězdu. I tak se ale jedná o nejlepší český film za poslední dobu a slouží jako pocta všem lidem, kteří se v tehdejší době nebáli říkat a sdílet pravdu. Snad Vlny vyšlou na oscary - když jsme tam vyslali i průměrné Bratry, tak proč ne tohle? TAK NEVÁHEJTE A BĚŽTE DO KIN! JSME S VÁMI! ()

TheSompeque 

všechny recenze uživatele

Jestli je něco, co Češi umí, tak to jsou historické filmy. A ačkoliv se může zdát, že Vlny budou jenom dalším filmem, který se věnuje komunistické éře v Československu, což se může zdát už ohraně, tak i přes to vám musím film vřele doporučit. Film působí světově. Má skvělý záběry, se kterými si kameramani vyhráli. I jen bezvýznamný záběr, jak jde postava přes ulici, vypadá hrozně dobře. Má hudbu, která je dobová a perfektně utváří atmosféru, až jsem si místy vzpomněl na Tarantinovo Tenkrát v Hollywoodu, kde hudba je něco, pomocí čeho se vracíte v čase.Má herce, kteří hrají dokonale. Ať už Martin Hoffman, který je věčně naštvaný, Igor Bareš coby oddaný komunista, ale především hlavní postava, kterou ztvárnil Vojtěch Vodochodský. Ve Vlnách se plavíte časem od roku 1967 až k osudnému srpnu 1968, kde vše vyvrcholí. Tomáš bydlí se svým mladším bratrem, který je typický rebel, co chce režimu nejvíce uškodit. Tomáš je z domácnosti ten opatrnější, ačkoliv s režimem taky nesouhlasí. Nakonec se Tomáš stane zaměstnancem Rozhlasu, který v té době byl zásadní pro šíření myšlenek a názorů, které s pražským jarem byly více a více otevřenější v kritizování režimu. I díky tomu se Tomáš dostane často do úzkých a je jenom na něm, jak se zachová. Vlny mají strašně moc silných momentů. Ať už to, jak bravurně dokázaly prodat diváku euforii, která nastala abdikací prezidenta Novotného, zrušení cenzury či nástupem Dubčeka. To máte radost i vy jakožto diváci. O to je větší pachuť a zlost, kdy se děj blíží k srpnu 1968, kdy veškerá radost vymizí a nastane zvrat jak pro Československo, ale taky pro hlavní postavy, které musí jednat a to hned.Co mi utkvělo v hlavě bylo i zpracování agentů StB. Jsou pochopitelně i ve Vlnách a jejich přítomnost je často až děsivá. Mrazí mi doteď ze scény, kdy jeden z agentů sleduje jednu z postav až k domovním dveřím a místo toho, aby ho šel vyslýchat po StB způsobu, tak pouze ve stínu mlčky stojí a posléze odejde. Zase, jednoduchá scéna, ale v divákovi a pochopitelně i v postavě vyvolá hromadu emocí. A takových momentů je ve film mnoho. Svěží a světový nádech Vln je něco, o co byste neměli přijít. Kor v dnešní době, kdy téma okupace Ruskem je opět aktuální. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (6)

  • Aby se slyšeli dva lidé přes přiložená sluchátka k sobě, musí být k sobě dána opačně tj. vždy sluchátko k mikrofonu a mikrofon ke sluchátku. Ve filmu bylo přiloženo sluchátko ke sluchátku a mikrofon k mikrofonu, takto by se jen těžko slyšeli. (Dawe2)
  • Natáčelo se u Chocerad, ale též přímo v budově Českého rozhlasu. Celkem bylo naplánováno 53 natáčecích dní. (rakovnik)
  • Natáčelo se také v Praze v ulici Horská 1 vedle Fakulty dopravní ČVUT a v ulici Ke Hradu. (ItsMeRionit)

Související novinky

MFF Karlovy Vary v číslech ČSFD a očima agentů

MFF Karlovy Vary v číslech ČSFD a očima agentů

07.07.2024

V sobotu 6. července skončil 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. V rámci slavnostního zakončení byly samozřejmě rozdány festivalové ceny, a jak jsme zde psali, hlavní ocenění… (více)

V Karlových Varech byly rozdány ceny

V Karlových Varech byly rozdány ceny

06.07.2024

Po rozmanitých devíti dnech končí největší tuzemský filmový svátek, jímž je Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Během jeho 58. ročníku bylo na plátnech karlovarských kinosálů uvedeno na 180… (více)

Reklama

Reklama