Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý anglický šlechtic Richard Bancroft (R. Hrušínský nejml.) se na obchodní cestě ocitne i se svým strýcem Archibaldem (P. Nárožný) v Praze. Zde se seznámí s tajemnou krasavicí Olivií (I. Bartošová) a okamžitě se do ní zamiluje. Proto rád přijme pozvání na maškarní ples jejího opatrovníka, hraběte Kronberga (V. Preiss). Jenže postupně si mladík uvědomí, že dívku a její přátele vídá jen v noci. Odhalení tohoto tajemství na sebe nenechá dlouho čekat – ukáže se, že hrabě Kronberg ve svém sídle vládne početné skupině upírů, kteří si vyhlížejí nevinné oběti. Jednou z nich má být i Richard. Boj s krvežíznivými nočními bytostmi bude o to těžší, že na zabíjení upírů zdaleka neplatí všechny metody, o kterých se píše v knihách. Naštěstí je tu ještě Olivie, která se do Richarda také zamilovala… (Česká televize)

(více)

Recenze (304)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zdaleka nejlepší film tria Soukup - Hrušínský III. - Bartošová. Dodnes mi není příliš jasné, jak je možné, že tato parta dokázala natočit vkusnou ironickou variaci na klasické gothické upírské horory a přidat k nim ještě něco navíc. Praha v 18. století je vystižena skvěle, kostýmy a výprava jsou na úrovni, příběh má své kouzlo. Mládí doplňují výborní herci starší generace, sexy aristokrat Viktor Preiss, láskou mučený Oldřich Vízner nebo bonviván Petr Nárožný. A Vladimír Marek se stává těžkou konkurencí Šimonu Cabanovi. A nakonec vyšlo i to DVD. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Jsem na vážkách mezi 2 a 3*. Na jednu stranu je to docela povedená česká komedie, na druhou je místy neskutečně stupidní. Rudolf Hrušínský nejml. je zcela odpudivý a tu košili si ve filmu opravdu svlékat neměl. Iveta Bartošová tam toho moc nenamluvila ani nenahrála, ale furt hezky vypadala a usmívala se. Film tedy stál především na hereckých výkonech Nárožného, Preisse a Táborského, kteří se svých rolí zhostili skvěle. Celé to má i docela rychlý spád a furt se něco děje, nejsou tam hluchá místa, má to atmosféru Prahy 18. století a když to tak sepisuju, tak jo.. jsou to ty 3*. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jaroslav Soukup se vrací do minulosti a dokazuje, že tohle umí. Stejně jako snímek Divoká srdce, má i SVATBA prakticky dokonale podchycenou atmosféru doby. Temná Praha 18.století zde funguje výborně. Postavy, jako Táborského sluha Fridrich, či Řehořův potulný Mnich, podporují autenticitu doby velmi silně. Osobně mi nic nenarušuje ani romantická část. Naopak, její množství je zcela stravitelné a v kontrastu s perfektním humorem, píši tedy o humoru dle Nárožného, ne o Soukupovo přehnanostech, které se ani tomuto snímku nevyhýbají (Upír homosexuál Vladimíra Marka), je vyváženost těchto žánrů zdařilá. Bez nadsázky mohou oba protagonisté zaláskované části mluvit o svých životních rolích. Část hororová je také velmi povedená. Vlastně příběh plukovníka Degendorfa by mohl být vynikajícím námětem k čistě hororovému zpracování. Výborné herectví, hudba i režie. ()

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Filmu se nedá upřít skvělá výprava a krom toho špičkové obsazení. Když jsem byl malý, tak se mi film moc líbil, ale teď s odstupem času mi tam neskutečně vadí mladý Hrušinský - zejména to jeho vyprávění. Také si říkám, proč padlo rozhodnutí udělat z toho komedii, protože tento film a herci měli na to udělat z toho opravdový horor. Ale i tak je to velmi povedený a neopakovatelný počin… ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Solidní režie pokoušející se vytvořit pohádkově strašidelnou atmosféru, skvělá hudba, působivá kamera, pěkné kostýmy, sugestivní výprava a milé výkony herců, to je pro mě plus. Mínusem je pro mě to, že scénář nedodržuje hororová pravidla upírských filmů. Pokud se v jedné scéně upír mazlí s česnekem, tak to není nic inovativního, ale spíše divného. Nejasnosti panovaly také kolem zabití upírů, protože pokud vím, denní světlo je spálí, ale tady nic takového k vidění není, ačkoliv denní světlo na upíra evidentně dopadalo. Bartošová jako upírka za celou dobu neukáže upíří špičáky. Nebylo jasné proč, a pak se nabízela otázka, čím se vlastně živila, když nepoužívala svoje upíří zuby k sání krve. Dále se film zbytečně tlačí do komedie. A ani s vyváženou dramaturgií to nebylo žhavé, a proto to jako plnokrevný horor nefunguje, ale romantická rovina vzplanutí jinocha k mladé upírce je zde podána osvěžující formou a já cením, že jako český pokus to rozhodně nebylo marné. Každopádně, Soukup od té doby natočil podstatně horší filmy než je tento. Dost nedoceněný film a ve scénáři to také chtělo notně dodělat. Ten byl nejméně propracovaný. Inspirace Polanskeho Plesem upírů je zjevná a patrně záměrně vznikla tato variace. Film komerčně vyhořel. Nebyl přijat kritikou a diváci v něj nevložili dostatečnou důvěru. Do kin se na něj nehrnuli. Vzali ho na milost až po jeho uvedení v televizi. 60% ()

Galerie (10)

Zajímavosti (14)

  • „Realizačně náročný film, ale pro mě nádherná práce. Odjakživa jsem měl rád upírské příběhy, takže jsem si splnil svůj sen. Pár let mi ale trvalo, než se mi podařilo sehnat peníze,“ uvedl režisér filmu Jaroslav Soukup. (SONY_)

Reklama

Reklama