Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý anglický šlechtic Richard Bancroft (R. Hrušínský nejml.) se na obchodní cestě ocitne i se svým strýcem Archibaldem (P. Nárožný) v Praze. Zde se seznámí s tajemnou krasavicí Olivií (I. Bartošová) a okamžitě se do ní zamiluje. Proto rád přijme pozvání na maškarní ples jejího opatrovníka, hraběte Kronberga (V. Preiss). Jenže postupně si mladík uvědomí, že dívku a její přátele vídá jen v noci. Odhalení tohoto tajemství na sebe nenechá dlouho čekat – ukáže se, že hrabě Kronberg ve svém sídle vládne početné skupině upírů, kteří si vyhlížejí nevinné oběti. Jednou z nich má být i Richard. Boj s krvežíznivými nočními bytostmi bude o to těžší, že na zabíjení upírů zdaleka neplatí všechny metody, o kterých se píše v knihách. Naštěstí je tu ještě Olivie, která se do Richarda také zamilovala… (Česká televize)

(více)

Recenze (304)

kingik 

všechny recenze uživatele

Solidní režie pokoušející se vytvořit pohádkově strašidelnou atmosféru, skvělá hudba, působivá kamera, pěkné kostýmy, sugestivní výprava a milé výkony herců, to je pro mě plus. Mínusem je pro mě to, že scénář nedodržuje hororová pravidla upírských filmů. Pokud se v jedné scéně upír mazlí s česnekem, tak to není nic inovativního, ale spíše divného. Nejasnosti panovaly také kolem zabití upírů, protože pokud vím, denní světlo je spálí, ale tady nic takového k vidění není, ačkoliv denní světlo na upíra evidentně dopadalo. Bartošová jako upírka za celou dobu neukáže upíří špičáky. Nebylo jasné proč, a pak se nabízela otázka, čím se vlastně živila, když nepoužívala svoje upíří zuby k sání krve. Dále se film zbytečně tlačí do komedie. A ani s vyváženou dramaturgií to nebylo žhavé, a proto to jako plnokrevný horor nefunguje, ale romantická rovina vzplanutí jinocha k mladé upírce je zde podána osvěžující formou a já cením, že jako český pokus to rozhodně nebylo marné. Každopádně, Soukup od té doby natočil podstatně horší filmy než je tento. Dost nedoceněný film a ve scénáři to také chtělo notně dodělat. Ten byl nejméně propracovaný. Inspirace Polanskeho Plesem upírů je zjevná a patrně záměrně vznikla tato variace. Film komerčně vyhořel. Nebyl přijat kritikou a diváci v něj nevložili dostatečnou důvěru. Do kin se na něj nehrnuli. Vzali ho na milost až po jeho uvedení v televizi. 60% ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Jsem na vážkách mezi 2 a 3*. Na jednu stranu je to docela povedená česká komedie, na druhou je místy neskutečně stupidní. Rudolf Hrušínský nejml. je zcela odpudivý a tu košili si ve filmu opravdu svlékat neměl. Iveta Bartošová tam toho moc nenamluvila ani nenahrála, ale furt hezky vypadala a usmívala se. Film tedy stál především na hereckých výkonech Nárožného, Preisse a Táborského, kteří se svých rolí zhostili skvěle. Celé to má i docela rychlý spád a furt se něco děje, nejsou tam hluchá místa, má to atmosféru Prahy 18. století a když to tak sepisuju, tak jo.. jsou to ty 3*. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Iveta Bartošová je tady fakt nádherná, takže romantická linie vcelku funguje, a navzdory tomu že příběh těká mezi komedií a fraškou, tak si film díky výbornému mixu zvuku udržuje téměř mysteriózní atmosféru. Proto výsledný dojem není špatný, i když mu Soukup svou nedůslednou režií vůbec nepomáhá. Jako oddychovka kterou vidíte jednou v dětství a pak z nostalgie po dvaceti letech je to fajn. Ale že bych ho někomu doporučil na sledování, tak to vůbec, přestože u nás moc hororů a upírských filmů nevzniklo. ()

Oyer 

všechny recenze uživatele

Je to hodně zvláštní. Sám tomu nemůžu uvěřit. Když už tam nemá chybět romantika, tak ať pořádná ! A tady se to vyvedlo ! Celkem i napínavé, trochu kýčovitosti neuškodí.... Ivetka Bartošová i mlaďas od Hrušinských vytvořili zajímavý pár. Ač komedie, tak nechybí nechybí zajímavé napínavé okamžiky. Zamilovaný pár, který je loven lidmi a za okamžik zase upíry opravdu zapůsobil ! Tenhle sladký páreček si oblíbíte i vy. :-) ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha nepodařených experimentů v české kinematografii.. Tenhle film nefunguje ani jako horor ani jako komedie a to je u hororové komedie trošku problém... Nejmladší z rodu Hrušínských bohužel opět dokázal, že po svých předcích mnoho talentu nepodědil a Jaroslav Soukup je u mne stále kandidátem číslo jedna na nejhoršího českého režiséra všech dob! Ta jedna hvězdička je za Petra Nárožného, ale ani on tenhle propadák nezachránil... ()

Galerie (10)

Zajímavosti (14)

  • Film byl poslední herecký počin Zdeňka Řehoře, který si zahrál postavu potulného mnicha. Necelý rok po slavnostní premiéře zemřel na rakovinu. Stejně tak herečka Nelly Gaierová, jež ztvárnila starou šlechtičnu. Také pro ni to byl poslední výrazný herecký počin. Zemřela za dva roky v 87 letech. [Zdroj: ahaonline.cz] (alonsanfan)
  • Viktor Preiss ve filmu prohlásí: „Buďte rádi, že nežijete v Transylvánii. Hrabě Polanski mi vyprávěl, že za rok tam vysáli jediného ubohého dřevorubce.“ Jedná se o odkaz na režiséra filmu Ples upírů (1967), Romana Polańského. (mjech)

Reklama

Reklama