Reklama

Reklama

Star Trek: Podivné nové světy

(seriál)
  • USA Star Trek: Strange New Worlds (více)
USA, (2022–2024), 28 h 4 min (Minutáž: 46–63 min)

Hrají:

Anson Mount, Ethan Peck, Christina Chong, Melissa Navia, Rebecca Romijn, Jess Bush, Celia Rose Gooding, Babs Olusanmokun, Bruce Horak, Dan Jeannotte (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Kapitán Pike, vědecký důstojník Spock a Jednička prozkoumávají nové světy v celé galaxii na palubě USS Enterprise. (SkyShowtime)

Diskuze

cernakus

cernakus (hodnocení, recenze)

Khanos

Ano, pokud muzikály nemusíš a romantické vztahy tuplem, tak devítka není pro tebe. Navíc PKD má pravdu. Příběhově se to neposunulo nikam, (vy)řešily se jenom vzathy. Pokud ti stačí spoilery aby jsi v příštích epizodách v tomto netápal tak SPOILER!!!!!!

.

.

.

.

.

Kaplanová odchází po kopanci s vulkánci do dalšího fellowship archeologické medicíny (k dr. Korbymu z TOSky) a Spock se to dozví náhodou, takže se nasere, vybrečí a je po románku. Časová linie zachráněna.

Laan se vybrečí na radu Uhury Kirkovi do náruče a ten ji zcela chladnokrevně usadí v tom, že by ji možná i vojel, ale má doma těhotnou snoubenku Carol Marcusovou (matka jeho jediného syna, kterého mu v opravdovém star treku nepřiznala až do dospělosti a zabili mu ho Klingoni v ST III: Pátrání po Spockovi), takže vypadne z role kurevníka a nic z toho nebude.

Pike s Batelovou si pak před svými posádkami nuceně vyjasní, kdo z nich že je ve vztahu ten kazišuk a nakonec dojde na šukačku jazyky a dohodu na společnou šukací dovču (typuji Raisu, protože Batelová odmítá kempovat ;-). Tedy až se vrátí z nějaké top mise, ze které se tedy IMHO nevrátí, teda ne živá.

No a naše negerka? Ta se dozná k tomu, že ráda kráká. Což už víme od třetí (?) epizody první série :-D 

Toť vše, v tuto chvíli máš všechny informace a žádnou muzikálovou netreksračku nemusíš sledovat ;-)

na příspěvěk reagoval Shakaar

Shakaar

Shakaar (hodnocení, recenze)

SSE

Já bych řekl že ST dříve byl více o dialozích hlavně proto že neměly často peníze na vizuál, museli děj často vysvětlovat divákovi, taky to bylo daleko komornější, včetně natáčecích setů. Měl s tím problém i TNG, hlavně ze začátku kdy vlastně do třetí sezony prakticky bojovali o holé přežití, přetahovali rozpočet, negativně se projevila do toho stávka scénaristů díky které seškrtali velkou část nápadů na druhou řadu. Q Who měl být začátkem celého story arcu, ale předběhli tehdy tímto trochu dobu, protože serializace byla v plenkách a taky neměli jednoduše na to peníze. Dneska rozpočet jednoho dílu stojí pomalu to co celovečerák dříve, takže se to nedá porovnávat.
Jinak nevím jak Osm hrozných propadlo v kinech, ale že by to bylo kvůli dialogovém pojetí,, to se mi nezdá. Zvláště proto že na tom je Tarantinova tvorba postavená a neměnná. Možná finančně to propadlo, ale za A, Tarantino v té době už točil vyloženě pro zábavu, za druhé, kriticky to určitě nepropadlo, už jen podle nominací na ceny a rovněž výhry. Řekl bych že ten film dojel hlavně na tom že v té době šel do kin Star Wars: Force Awakens, navíc nijak to nevybočovalo z toho jeho tehdejšího trendu a sice že ty filmy nikdy nebyly až takové kasovní trháky. Na druhou stranu kritika to vždy ocenila a protože to aspoň něco vždy vydělalo, tak mohl dál dělat. 

na příspěvěk reagoval cernakus

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Khanos

To ti trochu zavidim. Ja uz ho dik dosti nevyrovnane 2.s., uz trochu pokazeny mam. Ale nic, co by nespravila trocha toho stareho dobreho treku v podobe ultimatne promakane hry ST resurgence a ST continues, nemluve o velke potrebe videti DS9 dil, the Passenger a TNG Last Outpost. Ti co maji za sebou pres pol. resurgence, vedi. 👍👌

Uživatel PKD smazal svůj příspěvek.

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

SSE

Nejde mi o diskuzi obecně, zajímal mně pouze názor určitých lidí. A ti se v názoru rozchází.

PKD mně zná přes dvacet let a když si myslí, že to není nic pro mně, budu mu věřit. Muzikály, plus zaměření na vztahy, není úplně moje želízko v ohni. Raději si nebudu kazit pohled na SNW a tuto epizodu přeskočím. Alespoň prozatím...

na příspěvěk reagoval PKD, PKD, cernakus

SSE

SSE (hodnocení, recenze)

cyphercz

Tak chápu, že ti mohla prasknout hlava, když v té mojí TOS skoro nemá místo a o "pravý ST" bych tedy přísně vzato neměl brát do úst. Nicméně v rozšířením pojetí (TNG+ + JJ filmy) už dle mého lze SNW 2x09 označit za "pravý ST". Tebou odkazovaný úryvek z TOS ukazuje skutečně "pravý ST", kdy Roddenberry točil TOS jako western ve vesmíru... Ten dialog, akcent, DeForest Kelley, vše na mě v té ukázce působí westernově a odpovídá to tehdejší tvorbě (tj. nikoli jen tehdejším sci-fi).

Takže obecně byly dřív dialogy řekl bych jiné a problémy řešily jinými větami. Současná tvorba je zkratkovitá a odpovídá to současnému nastavení mysli uživatelů koukajících na krátká online videa. 

Vzpomínám ještě třeba na již moderní Tarantinův western Osm hrozných (2015), který v kinech pohořel, byť je to skvělé dialogové drama..., ale je to moc dlouhé a bez efektů...

na příspěvěk reagoval Shakaar, cyphercz

SSE

SSE (hodnocení, recenze)

dragon94

ST1 TMP vznikl vlastně narychlo z původních plánů pro TV seriál, takže ty uniformy jsou takové televizní... Navíc vznikl jako reakce na SW, tak možná i proto jsou méně barevné.

Ale pusť si to aspoň v nejnověji remasterované a režisérské verzi, která má nové 4 efekty i přidané vesmírné scény.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

PKD

No, s tímhle bych si dovolil ne zcela souhlasit, protože ačkoli jde o vztahovou epizodu, tak min. stran vztahu Spocka a Kristýnky se jedná o docela zásadní moment, nejen díky tomu, že zde vyvrcholí to, co se stran tady toho načalo v předchozí epizodě, nebo díky tomu easter eggu na TOSku. S La'An a Jimem to tak zásadní není, ale i tam bych to nedefinoval stylem, že to je zcela nedůležité a lze to přejít. Nejblíže k tomu má podle mě Pike a Batel, ale i ti mi nepřišli jako zcela zbyteční a za jejich část příběhu jsem byl vděčný a líbil se mi. V epizodě jako takové rozhodně k posunu dojde, co se příběhů některých postav týče...

na příspěvěk reagoval PKD

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

PKD

OK, dám na tvou radu a prozatím odložím shlédnutí deváté epizody na jindy/nikdy. Minimálně do doby, než se zbavím utvořeného předsudku.

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Khanos

Je to snadné. Pokud nesnášíš muzikály obecně, tak to nedáš. Pokud ještě navíc v ST, tak to by jsi se fakt asi pozvracel. Navíc, dějově je to v podstatě k ničemu, takže se nic nestane, když to neuvidíš. Ve smyslu, neviděl jsem to, v dalších dílech se nechytám. Tož tak.  

na příspěvěk reagoval Khanos, Jakkob

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

Doufal jsem, že po přečtení diskuze budu mít jasno, jestli to zkusit nebo ne a opět nic. Za Cernakuse a PKD ano a za Cyphera ne. Tak holt uvidím časem to možná zkusím. Chjo, snad bude desátá epizoda stát za to.

na příspěvěk reagoval PKD, SSE

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

Ještě bych dodal pro cernakuse - jestli si myslíš, že se touhle epizodou vyřešily ty vztahové eskapády a seriál si s nimi dá pokoj, tak to se šeredně mýlíš... ve třetí řadě to bude na 100 péro zpátky v plné síle;)

na příspěvěk reagoval PKD

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

Na jednu stranu je fajn, že ta muzikálová epizoda vyvolala takový "buzz", minimálně teda pro tvůrce, protože když se o nečem hodně mluví, ať už pozitivně či negativně, tak je prostě skvělá reklama.... Fandové Treku jsou solidně rozdělení, což je krásně vidět i tady, já mám hodně blízko k pohledu Shakaara či scofy, naopak mě překvapili cernakus či SSE, druhý jmenovaný obzvlášť tím svým prohlášením, že "Pravou ST atmosféru to mělo", to mi pomyslně explodovala hlava při čtení této věty:)) Nůžky mezi tím, čím Trek byl a čím je nyní se s druhou řadou SNW rozevírají čím dál víc, tato epizoda pro mě není absolutně ničím Star Trek, je to epizoda Buffy, Scrubs, HIMYMu atp., kde akorát postavy nosí uniformy Hvězdné Flotily a sem tam hodí nějakou tu "lozkošnou" referenci či odkaz na předchozí Trek seriály a tím to hasne. Lidi, probůh, TOHLE byl Trek, dospělá show s dospělými tématy a ne vztahovými zápletkami o tom, kdo koho tajně miluje, kdo s kým chodí a nechodí a tyhle trápeníčka co patří do Přátel, ne do Treku... To fakt SSE a jiní nevidíte ten obří, propastný, mega rozdíl?? Tohle není o tom, jestli se mi líbí nebo líbí ty zpívánky, tohle je o tom, zda-li se koukám na Trek, nebo na HIMYM ve vesmíru...

na příspěvěk reagoval SSE

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

dragon94

No vidíš, a zrovna ty šedé uniformy patří v kruhu fanoušků mezi ty nejvíce oblíbené a jako že i za mě mají něco do sebe, třeba naše české startrekové fanfilmy natáčíme také v tom obdobní, kdy se nosili právě tyto uniformy.

Jinak jsem rád, že sis svůj výběr TOP TOS epizod užil, aspoň podle toho co píšeš. Je to jen další ukázka toho, že TOSka má i přes své stáří co nabídnout i dnes, když má dotyčný otevřenou mysl a nenechá se zaslepit dobou vzniku, lacinějším vizuálem atd. Jde ve finále o ty postavy a příběhy a ty jsou v mnohých epizodách opravdu báječné i v dnešní době.
Díky za podělení se o dojmy, nelze si toho necenit, kor v případě TOSky.. :)

Shakaar

Shakaar (hodnocení, recenze)

cyphercz

Muzikálová epizoda? Hmm, tohle je známka toho že scénaristé opravdu neví co by zkusili a jestli se inspirovali Buffy, jako že ano, tak lze poznamenat že producenti Buffy vytvořili a napsali tuto epizodu v šesté řadě. Tedy řadu před koncem série, což ukazlovalo na sestupné tendenci v sérii. Stejně jak to bylo v sedmé řadě TNG, která trpěla odlivem scénaristů, kteří začali pracovat na předprodukci Voyageru a produkci DS9.
Vlastně nejsem překvapen, viděl jsem teďka v kině nového Indiho a MI, připadá mi že tu vidím určitou spojitost, obě série dosáhli vrcholu někde vzadu a teďka doslova začínají parodovat sebe sama. MI serie končila kvalitní trojkou na kterou se snažili navázat další díly, ale vesměs všechny jsou lehce zapomenutelné. Indy měl končit v původní triologii, co si vůbec mysleli že chtěli popularitu nových filmů stavět na herci kterému táhlo už ve čtvrtém díle pomalu na 70? A to samé to vidím na Cruisovi, čest tomu jak vypadá ve svém věku, ale právě určitá unavenost vidím na sedmém dílu MI série. Technicky sice jde o první část, ale nevěřím že druhá bude o mnoho lepší. Ať se věnuje standalone projektům jako bylo Oblivion nebo Edge of Tomorrow, ale MI serii by měl nechat už spát protože sebelepší jeho kaskaderský kousek nebo reálný vybuchující vlak nemůže zabránit úpadku série. 
Tím se omlouvám za odbočení, ale Trek má stejný problém. produkuje se momentálně kvantita, nikoliv kvalita. Ani nechci už vědět na čem budou stavět Starfleet Academy, předpokládám že to bude něco ve stylu Beverly Hills či jiných podobných limonád. 

na příspěvěk reagoval scofa

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

dragon94

Tak to se potom omlouvam. Ziskal jsem mylny dojem. A zadne vlny delati nehodlam. To se neboj. 

dragon94

dragon94 (hodnocení, recenze)

PKD

Jak jsem tu před pár týdny psal, když jsem se sledováním začínal. Nemám a nikdy jsem neměl ambici sledovat více, než výběr toho nejlepšího. A to pouze ze zajímavosti jaké ty seriály jsou, protože je zrovna okurková sezóna. Z TOS jsem předtím neviděl krom útržků nic a z Next Generation jen kdysi pár dílů. Enterprise jsem viděl taky pár dílů, ale ten sledovat nechci, protože mě nezajímá. Stejně jako mě nezajímá Voyager a DS9. 

Nejen že na to nemám čas, ale zároveň vím, že by mě to určitě nebavilo a do sledování bych se po několika dílech začal nutit.

Takže pokud nemáš žádné epizody na doporučení tak tu jen zbytečně děláš vlny, protože se tě osobně dotklo, že nejsem tak oddaný Star Treku jako ty.

Pokud bych se měl nějakému seriálu věnovat komplet tak by to byli spíš Akta X, které jsem také krom pár epizod neviděl. Ale ani na ty nejspíš vzhledem k délce seriálu jen tak nedojde.

na příspěvěk reagoval PKD, SSE

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

dragon94

Co se tyce asi jedine francizy, o které vim prvni posledni tak mam pouze jedinou radu. Vse sledovati cele. Vse. Komplet a nedelati kompromisy jen proto, ze se mi nechce, ci jsem snad liny nebo neco podobneho. Bez urazky. V zivote jsme si nedelal u zadneho tv s. vyber. To mi prijde podivne. Ten vyber a nasledne zpetne zhodnoceni +celkovy obraz, lze udelati jen pr., ze mas vse nakoukano. Jinak ne. Pokud je to tedy tvuj zamer. Jinak u TNG, DS9 - tam hl. by vyber byl hovadina non plus ultra, kdyz to je vsechno provazane. Zdravim Babylon 5. Byt az od pol. Takze ma rada jest jednoducha, krom DSC, nakoukati doslova vse s nazvem ST. Hl. Obdobi 1964-2005. Vcetne TAS, coz je 70tkove anim. pokr. TOS. Tak jest. 👍

na příspěvěk reagoval dragon94

dragon94

dragon94 (hodnocení, recenze)

PKD

Jestli máš pocit, že víš o nějakých skrytých klenotech, které se neobjevují v žádných žebříčcích, tak sem s nimi. 

na příspěvěk reagoval PKD

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

dragon94

A jestli si myslis, ze dle jakychsi netovych preferenci jsi videla to nejlepsi.... No, asi ne. Ale je to tva vec. 

na příspěvěk reagoval dragon94

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

dragon94

Chlapce. Nechtej vedeti nazor nekoho kdo videl a zazil TOSku celou a az na par dilu ji sleduje celou a ne jen vyber. 

dragon94

dragon94 (hodnocení, recenze)

Tak to nejlepší z TOS mám za sebou a teď se vrhnu na filmy se Kirkem a pak na to nejlepší z Next Generation.. Akorát proč mají proboha v prvním filmu všichni ty hnusné šedé uniformy? (Ještě jsem ho neviděl jen jsem si ho lehce proklikal, abych viděl jak herci za těch 10 let zestárli)

Moje zhodnocení TOS:

Viděl jsem jen cca 20 nejlépe hodnocených epizod dle IMDB a k mému překvapení, mě většina z nich velmi bavila. Našli se jak naprosto skvělé epizody (Mirror Mirror, The Ultimate Computer), tak spoustu velmi dobrých epizod, tak několik průměrných a nakonec asi 2, které mě dost zklamaly (Errand of Mercy, All Our Yesterdays). Dovedu si představit, že kdybych nekoukal jen na výběr toho nejlepšího, tak by kvalita některých epizod byla výrazně horší. V závislosti na zápletce a na bohatosti děje. Ke konci druhé a třetí série je již totiž občas cítit, že něměli dost děje k naplnění 50 minutové epizody. Zároveň se zde začnou opakovat některé motivy, vtipy a rozpory mezi členy posádky.
Přesto však musím uznat, že William Shatner a Leonard Nimoy táhnou tenhle seriál naprosto neuvěřitelným způsobem a několik zápletek, nápadů a zvratů je i po takové době stále velice solidních. Za vůbec nejzajímavější považuji zápletku z epizody A Taste of Armageddon. 
Celkově jsem velice mile překvapený jak dobře koukatelné a zábavné to pořád dovede být. Za těch top 20 epizod.. Silnější 3* 70%

na příspěvěk reagoval PKD, PKD, Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

dragon94

Pro mě to byla asi vůbec první muzikálová epizoda stran jakéhokoli seriálu a jakkoli jinak muzikály nějak zvlášť nevyhledávám, tak mě tady to pojetí a hlavně pak chytré zakomponování do děje a reality neuvěřitelně moc sedly. A samotné písničky super a koupí soundtracku, který již teď koluje internetem, tvůrce moc rád v jejich dalším snažení podpořím.
A co se vztahové podstaty příběhu týče, tak ani tam si já stěžovat moc nemohu, spíše naopak. Stále jsem si říkal, jak chtějí vyřešit Kristýnku Chapelovou a jejího muže z TOSky, nebo Jima Kirka a La'An a ono hele, oni to naprosto bravurně, vtipně a chytře vyřeší tady v té epizodě. A příběhově to dává smysl. To mi opět evokuje to, že tvůrci moc dobře vědí co dělají a proč to dělají a nejen za to jim patří velký dík :)

cernakus

cernakus (hodnocení, recenze)

dragon94

Jo, taky jsem to tak nějak viděl. První písnička byla hodně zábavná a myslel jsem, že budou pokračovat v tomto fraškovitém stylu, ale přepli do vážna a řešili vztahy. Možná jim tím unikly nadšené reakce diváků, ale alespoň ty vztahy pořešili a reakce diváků je spíše pozitivní, co tak čtu na internetu.

dragon94

dragon94 (hodnocení, recenze)

No co se muzikálových epizod týče tak to nebylo vůbec špatné. První písnička mě navíc šíleně pobavila tím jak se všichni tvářili jakože WTF.. Akorát bych možná raději kdyby se po zbytek dílu neřešili v písních pouze vztahy. Za další oceňuji, že se snažili přijít s originálními písněmi, namísto použití již existujících písní, ale má to i tu nevýhodu v tom, že ty nejlepší jsou nanejvýš průměrné a ten zbytek lehce podprůměrný.

No vzhledem k tomu, že se jedná o scifi seriál z budoucnosti, tak jim asi stejně nic jiného nezbývalo. Protože hrát na lodi Queeny nebo nějakou jinou kapelu, by evokovalo, že v budoucnosti neznají žádnou jinou hudbu než tu naši současnou.

Pravdou ale je, že po tom úvodním songu jsem čekal mnohem větší zábavu napříč zbytkem epizody.

na příspěvěk reagoval cernakus, Jakkob

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Dneska jsem si párkrát poslechl soundtrack k tomu dílu. A poslouchatelné to je. Dokonce i ta písnička Jess Bush je taková chytlavá i když to podání krapet drhne. Ale souhlasím se zahraničními recenzenty, že měli víc použít pěvecky nadané herce a i ta Melissa Navia mohla dostat víc času.

SSE

SSE (hodnocení, recenze)

2x09 

Mě to přišlo koukatelné a pěkné, jen ti Klingoni byli trochu přehnaní, ale OK. Pravou ST atmosféru to mělo

75%

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Comic-Con Prague už o víkendu!

Comic-Con Prague už o víkendu!

11.04.2023

Už od pátku do neděle hostí pražské O2 universum svátek nadšenců do filmů, seriálů, komiksů nebo her s primárně sci-fi, fantasy či hororovou tematikou. Comic-Con Prague, vyhlášený český festival… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Plány na čtvrtý Star Trek opět ztroskotaly

Plány na čtvrtý Star Trek opět ztroskotaly

28.09.2022

Těžko říct, co přesně studio Paramount provádí se čtvrtým Star Trekem, jedno je ale jisté, pokračování úspěšné série s Chrisem Pinem (To nic, drahá), Zacharym Quintem (Snowden) a Zoe Saldana (Avatar)… (více)

Reklama

Reklama