Reklama

Reklama

Duel

(TV film)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Spielbergův film, který byl původně natočen pro televizi. V Evropě ho však uváděli v kinech. Obchodní cestující Mann jede po arizonské poušti na jednání se šéfem. Cesta probíhá poklidně do té doby, než se objeví cisterna řízená tajemným řidičem. Začne Manna vytlačovat ze silnice, chce ho dostat pod vlak, atd. Jaký má důvod? Spielberg natočil film s rozpočtem 350 000$ za dva týdny podle historky Richarda Mathesona z Playboye, který říkal že to sám zažil. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (395)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem se bál, že mě miláček Spielberg svým debutem zklame. Přeci jen mají jeho starší filmy slabší dynamiku, jsou mnohdy docela natahovány a zápletka Duelu (jakkoli je zajímavá) zrovna nevypadá, že by byla roztažitelná do devadesátiminutové stopáže. Obavy, že zastihnu mistra Stevena v začátečnických dobách režisérské neohrabanosti se začaly otřásat v základech už po prvních minutách a přibližně v půlce filmu se po nich jen zaprášilo a do krve se mi naopak vlila dávka adrenalinu. Vždyť on ten Steven byl skvělý režisér už od začátku! Již při tvorbě duelu věděl jak zrežírovat scénu tak aby byla co nejsugestivnější a hnula s divákovými emocemi, věděl kam šoupnout kameru a věděl jak pracovat se zvukem. Díky vám, mistře. Pozvedl jste titěrný a skromný projekt podle nijak oslnivého scénáře na napínavou jízdu a, z dnešního pohledu, zajímavou sondu ke kořenům vlastního filmařského stylu. ()

Ajantis odpad!

všechny recenze uživatele

Duel se možná vysmívá neschopnosti muže střední třídy obstát tváří v tvář problémům a nějak je řešit, je při tom ale stejně nezajímavý jako jeho hlavní hrdina. Zápletka spočívá v setkání dvou mužů na silnici, přičemž jeden toho druhého provokuje - předjíždí, když mu ujede, tak na něj počká, občas do něj šťouchne. V závěru jej pak popadne amok a snaží se svého "soka" zabít. Nápad je to absurdní jako z nějakého béčkového hororu a odpovídá tomu i jeho realizace, která je plná nelogičností a podivných mezer. Spielberg samozřejmě nevysvětlí, co k tomu onoho agresivního řidiče vedlo, soustředí se pouze na dramatičnost... ehm, záběrů na za sebou jedoucí automobily podbarvené hudbou jako z Hitchcockova hororu. Osobně mi tedy pohled na jako sulc se třesoucího Ala Bundu nebo rozpadající se cisternu z 50. let, která i při 140 sedí jako přibitá (že by to byla předělaná Škoda 120?), adrenalin do žil nevhání. Jediným pamětihodným momentem je tak scéna s plačící stařenkou, jejímž zvířátkům ten zlý pán ublížil - jo, už tady Steven ukázal, co v něm je. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Skvelý žánrový film za minimum peňazí. Typický príklad pre filmové školy na prednášku budovanie napätia vo filme. Vodič je tu podobne neviditeľnou hrozbou, ako neskôr legendárny žralok Bruce. Scenár nie je ale nič extra a vyvrcholenie filmu ničím neprekvapí. Prepracovanejší scenár by ale bol iba na škodu veci, Spielberg sa iba zaúčal v onom zmienenom budovaní napätia. Toľko na jeho obhajobu, ak by tu niekomu chýbal priestor na hlbšie premýšlanie. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Mistrovsky natočený road thriller. Zatímco já dělám párky v rohlíku a nalívám fernety, mistr Spielberg si ve stejném věku střihnul televizní celovečerák. A ani se nedivím, že jej dostal později do kin. Na Duelu je dobře vidět, kde Spielberg natrénoval na Čelisti. Nezatížen vizuálními efekty a jinými necnostmi "velkých" filmů předvádí čistokrevnou filmařinu. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

V roku 1971 natočil televízny režisér Steven Spielberg nenáročný, nízkorozpočtový TV film Duel, ktorý sa stal nečakaným hitom, dostal sa do kín a celosvetovo zaujal. Jedná sa o napínavú, atmosférickú thrillerovú drámu, pri ktorej pozeraní si človek vo viacerých scénach spomenie na mnoho jej následovníkov (Joy Ride, Hitcher, Breakdown, Hush...) a uvedomí si, ktorý film dal právoplatný základ road suspense thrillero-horrorom. Bola to bomba vtedy a je to bomba aj teraz, takže pokiaľ vás neodpudzujú staršie kúsky a obľubujete napínavé road-movies, rozhodne odporúčam. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Ve své biografii Steven Spielberg přiznal, že film je analogií jeho dětství. Byl slabý, bázlivý, samotářský a měl strach ze silnějších, kteří ho občas i ztloukli. (sator)
  • David Mann (Dennis Weaver) řídí Plymouth Valiant z roku 1970. Poznávací značka vozu je 149 PCE státu Kalifornia. (Robbi)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama