Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (387)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Potvrzeno: Tenhle film mě dojme úplně vždycky. Za ohromný zážitek, který mi Říše slunce pokaždé připraví, může určitě i moje fascinace letadly (při scéně "cadillac of the skies" mě vždycky zamrazí, imaginární letecká bitva v havarovaném letadle nemá nejmenší chybu.... atd.), ale největší podíl má stejně Spielbergova preciznost, Williamsův hudební doprovod a Bale s Malkovichem. K málokterému filmu se přídavné jméno "krásný" hodí tak jako sem. ()

KlárkaS 

všechny recenze uživatele

Jaktože se o tomhle Spielbergově filmu vůbec nemluví?! Vždyť to je mistrovské dílo... Hudba, režie, střih, dialogy 'dnes jsem se naučil nové slovo. Atomová bomba. Bylo to jako bílé světlo na obloze. Jako když Bůh fotografuje...' a potom hlavně !dvanáctiletý! Christian Bale. Ten kluk mě dostal, jsem ráda, že to jako jeden z mála dětských herců někam dotáhnul. Dvě scény musím extrémně vyzdvihnout (Když Jim užasle pozoruje americká letadla při bombardování táboru a potom znovusetkání Jima a jeho rodičů). ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Spielberg pro mě není režisérem nějaké velké myšlenkové a umělecké hloubky. Ale poté, co jsem to od něho přestal očekávat, daleko více vyniknul, jak kdosi trefně poznamenal, jeho „génius řemeslníka“. Spielberg dělá film pro film, miluje film pro film, cítí pro film a způsobem jakým film vidí, jakým ho vypráví, dokáže komunikovat i s nejširším publikem. O to více, pokud si podá ruku se skladatelem, o kterém bych mohl říci něco velmi podobného. A pokud si oba dva podají ruku s takovýmhle námětem, výsledek je vskutku povedený, i když oné široké odezvy tentokrát nedosáhl. Od epické rozmáchlosti po komorní scény a niterné výpovědi působí Spielgova obrazová výpověď opravdu výjimečně. Sugestivní herecké výkony tento dojem jen podtrhují a vidět ho v nějakém dabovaném televizním ořezu je skoro zločin. Jedinečný filmový zážitek. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Není úplně dobrým nápadem udělat hlavní postavou úplného kokota který nikoho nezajímá a není na něm nic sympatického, navíc vůbec nesleze z plátna, mnoho se toho kolem něj neděje, a trvá to dvě a půl hodiny. To nezachrání ani že ho hraje mladý Christian Bale, stejně doufáte že ho některý z těch japonských tanků přejede Příliš nevím co se tímto Spielberg pokoušel sdělit. Čínsko Japonská válka pohledem malého kluka zní zajímavě, jenže on to ani není dětský pohled, ale bizarní konstrukt zmateně a chaoticky kombinující komedii. válečné drama a občasnou snahu o artovku. Beru to tak že Spielberg potom natočil Schindlerův seznam jako omluvu za tenhle první nepříliš povedený pokus ze zajateckého tábora. Ale tak pořád o dost lepší než shitový 1941 , je fajn že u něj ty filmy z Druhé světové měly postupně velmi vzrůstající kvalitu. 6/10 ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Cez všetky skvelé hodnotenia je to snímka z mne neznámych dôvodov pomerne zabúdaná, na televíznych obrazovkách málo vídaná a distribútormi filmových nosičov obchádzaná. Keď si uvedomím, aké kinematografické paskvili sa na nás dnes a denne chŕlia cez pulty trafík, potom nechápem. Empire of the Sun je filmom vskutku umeleckým a zároveň pútavým, filmom, ktorý vás pohltí a nepustí, filmom s veľkým F. Režisér Steven Spielberg nás o svojich kvalitách presvedčil už mnohokrát, pre Christiana Balea to bol štart medzi hereckú elitu a takmer všetci z ostatných protagonistov sa môžu pochválil nadmieru skvelou filmografiou. K výnimočnosti snímky iste nemalou mierou prispela aj skvelá hudba Johna Williamsa. Empire of the Sun je pre mňa jeden z filmov zlatého fondu svetovej kinematografie, filmov, ktoré možno hodnotiť len za použitia superlatívov. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Sir Robert Stephens v rozhovoru pro BBC uvedl, že většina jeho scén byla z filmu vystřižena. (Morien)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu, který napsal James Graham Ballard. (Terva)
  • Japonské stíhačky Zero použité vo filme boli v skutočnosti modifikovanými výcvikovými strojmi Harvard. (beso74)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama