Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (387)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný film s vizuálem, který mnohdy daleko více než Stevena Spielberga připomíná F.F. Coppolu. Jenže nemůžu si pomoct, něco v něm nepříjemně drhne a to něco se skládá z více činitelů. Rozhodně je film až příliš dlouhý a nebyl jsem nijak nadšený z epizodové koncepce děje, zvlášť když jsou jednotlivé epizody poněkud nesourodé. Problémem je i malý Christian Bale - hraje sice výborně, jenže jeho postava není zrovna sympatická a divák se s ní bude těžko ztotožňovat. A výtka největší - z mého pohledu se film neodvíjí příliš plynule a přirozeně,naopak je z něj cítit přílišná snaha zapůsobit. Že by cílený útok na Oscárka? 4 Golfista V originálním znění má hlavní hrdina ten nejodpornější hlas, co jsem kdy slyšel, takže zlatý dabing :-) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Adaptace autobiografické knihy J. G. Ballarda byla něčím, na co jsem se dlouho těšila. Zajímavé téma, skvělé obsazení (Christian Bale, Miranda Richardson, John Malkovich). Říše slunce může připomínat svým širokým záběrem také Milence podle Durasové, ale obávám se, že podobně jako jiné Spielbergovy retro filmy, i tento zastaral. Čili jedná se o zajímavý výlet do kinematografie osmdesátých let, mladičký Bale byl neskutečně nadaný už tehdy, ale pro hlubší zážitek by bylo potřeba vidět film tehdy. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Poměrně solidně zpracovaná románová autobiografie britského spisovatele J.G.Ballarda stejného názvu - Říše slunce. Ballard strávil dětství v Šanghaji s rodiči, kteří tam pracovali. Malého chlapce tak hluboce zasáhl orientální a tolik rozdílný život této části Asie a zamiloval si jí. Při japonské invazi se ztratil rodičům a nějaký čas přebýval v opuštěných domech ve čtvrti diplomatů a obchodníků. Všichni bílí dospělí i s dětmi byli deportováni do japonských internačních táborů, kde panovaly velmi otřesné hygienické podmínky a kde byl velký nedostatek potravin obzvlášť ke konci války. Tam se malý Jim také posléze dostane s americkým okradačem mrtvol a šmelinářem (Malkovichem). Vzhledem k absenci léků proti tropickým chorobám si zde smrt vybírala na internovaných značnou daň. Šanci měl jen ten, kdo měl odvahu šmelit s japonskými strážemi. Film je podán pohledem malého chlapce, pro nějž má svět jiná měřítka a jež velmi brzy uprostřed války dospěje. Proto salutuje japonským letcům a někdy se chová podivně a nelogicky... Zároveň je pohledem na jednotlivé lidské charaktery, rozdílnost chování jednotlivých národů i sondou do života v internačním táboře pro civilisty. Je také obžalobou obrovského utrpení zejména prostých Číňanů, jejichž život pro Japonce měl cenu pouze jako pracovní síly pro stavby cest, železnic a letišť. Snímek rozhodně stojí za zhlédnutí, každopádně rozhodně doporučuji si přečíst knihu Říše slunce a její pokračování Přízeň žen. * * * * * ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nahral som si Ríšu slnka, aby som k nej napísal chýbajúci komentár, ale prehnal som svoje očakávania. Ríša slnka je filmom, ktorý neobsahuje žiadne výrazné chyby. Napriek tomu je filmom, ktorý ma príliš nezaujal. Uznávam, že Christian Bale v ňom osvedčil svoj herecký talent, John Malkovich sa za obsadenie odvďačil presvedčivým výkonom, film vo viacerých epizódach ukázal rozdiely medzi čínskou, japonskou a britskou mentalitou, ale aj tak som mal mnohokrát počas projekcie pocit, že sa dej nejako vlečie, že niektoré epizódy tam nemuseli byť a že na štyri hviezdičky tento film u mňa nedosiahne ani opakovaním. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je snad jediný film, kde se s mojí "devítkou" neshodnu. Nevím, jestli jsem měl špatnou náladu, nebo byl hlavní hrdina blbě nadabován, ale jeho "chování" mi v určitých chvílích tak vadilo, že moje sympatie k němu klesaly na nulu (a to by se asi u dítěte ve válce stát nemělo) ... Na obhajobu slibuju, že si půjčím DVD v původním znění. Zatím sorry :) ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Poslední film Ralpha Michaela. (Kulmon)
  • Natáčalo sa od 1. marca do 24. júna 1987 vo Veľkej Británii, Číne a v španielskej Andalúzii. (MikaelSVK)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama