Reklama

Reklama

Tajuplný ostrov

(seriál)

Epizody(6)

Nebezpečné dobrodružství trosečníků na neobydleném ostrově v Tichém oceánu. V průběhu války severu proti jihu v r. 1865 uprchne z obklíčeného města Richmondu pětičlenná skupinka uvězněných seveřanských mužů. Vede ji vědec a major Grantovy armády Cyrus Smith, kterého doprovází jeho černošský sluha Nab, novinář Gedeon Spilet, námořník Pencroff, patnáctiletý sirotek Herbert Brown a pes Top. Uprchlíci se zmocní balónu jižanské armády a odstartují, pak se však rozpoutá vichřice a ta neřiditelný balón spolu s pasažéry zanáší nad širý divoký běsnící oceán, balon klesá a oni spadnou na pobřeží neznámé pevniny nebo ostrova? Začíná pro ně nebezpečné dobrodružství, při němž budou muset vynaložit veškerý svůj um, aby přežili. Podaří se jim to? (TV Barrandov)

(více)

Recenze (81)

Kuny27 

všechny recenze uživatele

první díl byl docela dost nudný, ale potom to začínalo nabírat obrátky a pěkný děj dokonce i zápletku . Film byl jednu Seriál byl jednu chvíly tak zamotaný, že jsem nepobíral, myslím si, že tyto snímky jsou velice pěkně udělané, až na pár apsolutně zbytečných záběrů, ale i přesto tento film velice uchvátil moji osobnost. A pokud jde o Kapitána Nema, tak byl skoro celou dobu velice tajemný a skrytý a dost podivuhodný. Seriál hodnotím velmi dobře: a to lepší 4*. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Vernovu kletbu na tebe, režisére Bardeme! 1) Je obtížné zfilmovat díla založená na čtenářově fantasii - každý si věci představuje jinak. Je obzvlášť obtížné zfilmovat po generace chronicky známá díla, která mají své vlastní charisma. Navíc film si žádá hodně akce a málo úvah o tom, jaký je Cyrus Smith technický pašák._____ 2) Primitivismus námořníka Bancrofta (scéna s Nemem v ponorce), dialogy pirátů, zpracování Ayrtonova přerodu a další momenty svědčí o jakémsi scénáristickém pominutí smyslů. Chápu, že seriál vzhledem k cílovému publiku neřeší vulgární mluvu nebo (přirozenou) sexuální frustraci šesti osamělých chlapů, ale zdětinštění některých pasáží oproti knižní předloze je výrazné a pro mě velmi nepříjemné._____ 3) A to nemluvím o surreálně parodickém pojetí kapitána Nema v motorkářských koženáčích či vrhačích blesků, které si autoři zřejmě vypůjčili z Teletubbies (omlouvám se za anachronismus)._____ 4) Obrovské kouzlo knihy je pryč navzdory skvělé hudbě Ganniho Ferria, která ovšem příval ostatního nevkusu nedokáže přebít._____ 5) Obdivuji paměť některých komentátorů, kteří podle vlastních slov viděli seriál před mnoha roky a stále si přesně vybavují, jaký byl skvělý. Kdyby se před psaním recenze podívali znovu, možná by dost na nadšení ubrali. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dokonalá hudba k filmu je taková, která hned u úvodních titulků i bez obrazu naláká diváka k dokonalému zážitku. U tohoto seriálu navíc nechybí nádherné záběry sopečného ostrova, Verneovka je námětem téměř vždy dokonalým. Přidejte výborný dabing (Cupák, Sejk, Brousek, Zíma, Zahajský) a zábava na šest x 50 minut zaručena. Verneovek jsem přečetl několik, tahle k nim nepatřila. V devadesátých letech jsem pak ještě v televizi viděl novější seriálové zpracování tohoto námětu. Absenci sopečného popela po výbuchu tvůrcům rádi odpustíme. Omar byl geniálním archetypem a i kdyby nemluvil, jeho oči mluvily za něj. U mě chybí nostalgie, převládá ale nadšení (souhlasím s kolegou viperbladem, postupně to gradovalo a poslední díly nutno vidět bez časového odstupu). ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Tajuplný ostrov patří k mým nejoblíbenějším knížkám od Verna. Tento seriál ji sice nějak zásadně neprzní (pokud tedy nepočítám kostýmy posádky Nautila a různé sci-fi vymoženosti, které by rozesmály i Tónu Hluchoněmce), nicméně je pojat spíše jako takové klasické robinsonovské dobrodružství pro děti, které se místy celkem vleče a nudí. Kolonizaci ostrova pod taktovkou pana Smithe je tu na rozdíl od knížky dán hodně malý prostor. Nejlepší částí seriálu jsou titulky s povedenou hudbou a klasickými obrázky z verneovek. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Natočit seriál podle jedné z nejkultovnějších a nejznámějších knih dobrodružně-vědecko-fantastického žánru, není snadné, ale Francouzi se s tím vypořádali slušně. Knihu znám takřka zpaměti, takže největším zklamáním pro mne byly pasáže, kde se seriál od předlohy nejvíce liší, kde filmaři popustili uzdu vlastní fantazii a neřídili se vynikající invencí literárního génia Julese Vernea. Odpustil jsem jim, že kapitán Nemo v seriálu vystupuje od samého začátku a není veškeré záhadné dění na Lincolnově ostrově zahaleno takovým tajemstvím, jako v knize. Omar Sharif postavu kapitána Nautilu ztvárnil perfektně, tudíž se alespoň máme nač koukat. Musíme však prominout věk této postavy, protože zatímco v knize jde o umírajícího, starého muže, zde je v plné síle. Řada vynikajících knižních pasáží musela být vynechána, což je jasné, ale škoda, že epizoda kolem zranění Herberta a zázračného zjevení léku, tu není. Záporem pro mne bylo také prostředí seriálového ostrova, který rozhodně nepůsobí tak idylicky, jako je tomu ve Verneově díle. Obecně lze říct, že seriál kombinuje i prky z jiných Verneových knih, což ve finále není na škodu. Vměstnat do 6 dílů tak velký román, jakým Tajuplný ostrov je, není snadné, tudíž je potřeba být k případným nedostatkům shovívavý. Při závěrečné sumarizaci kladů a záporů musíme do první skupiny zařadit také skvělý český dabing, doprovodné původní ilustrace, skvělou hudbu a příjemnou atmosféru, která skrze tento seriál umí k divákovi prostoupit. Závěrem bych si dovolil vyslovit přání, aby Verneův Tajuplný ostrov byl ještě někdy v budoucnu zpracován, nejlépe jako seriál, kdy by se co nejvěrněji držel knihy a naservíroval nám podívanou ve stylu Lost, kdy není nouze o napětí, atmosféru a tajemství (otázka je, zda lze něco podobného natočit v souvislosti s natolik známou předlohou). Velmi slušné 4*. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Píseň „L'Île bleue“ („Modrý  ostrov“) je interpretována zpěvačkou Monique Pianéa na text Christine Fontane a hudbu od Gianniho Ferria se dvěma mluvenými intervencemi Philippe Nicauda, který v seriálu hraje novináře Gedeona Spileta. (sator)
  • V celém seriálu nehraje ani jedna žena. Pouze se na okamžik objeví v ponorce Nautilus, kdy si Kapitán Nemo promítá jakýsi film, kde zpívá žena. (cariada)
  • Snímek byl, navzdory tomu, že se jedná o příběh Američanů z doby války Severu proti Jihu, natočen pouze ve španělské a francouzské verzi. Pro země, kam byl prodán, byl pochopitelně nadabován. (Robbi)

Reklama

Reklama