Reklama

Reklama

Schindlerův seznam

  • USA Schindler's List (více)
Trailer 4
USA, 1993, 195 min

Předloha:

Thomas Keneally (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Hudba:

John Williams

Hrají:

Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, Jonathan Sagall, Embeth Davidtz, Małgorzata Gebel, Mark Ivanir, Andrzej Seweryn (více)
(další profese)

Hluboce šokující, nemilosrdné drama o noční můře holocaustu, založené na skutečných událostech. Na záchranu 1100 životů obětoval Oskar Schindler veškeré své jmění... Polský Krakov 1939. Židovská obec je vystavována stále se zvyšujícímu tlaku ze strany nacistů. Do této vřavy vstupuje obchodník Oskar Schindler, člen Nacistické strany, velký svůdník a muže vydělávající na válečném utrpení, který dokázal najít v sobě člověka a zachránit ty, kterým už zdánlivě nebylo pomoci... Film Stevena Spielberga je stěžejní dílo světové kinematografie a vítěz sedmi Oscarů, včetně ocenění za Nejlepší film roku a Nejlepší režii. (Lucernafilm)

(více)

Videa (8)

Trailer 4

Recenze (1 784)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Ajaj, nevím, co jsem od tohoto snímku vlastně čekal, jestli nějaký drtivý filmový zážitek, ale... Jedná se o uslzený příběh z druhé světové války, ale nic světoborného bych na tom nehledal. To musí mít každý dojemnější film z koncentračního tábora preventivně nejvyšší hodnocení? Ale o tom to není... Navíc jsem se podstatnou část filmu nudil, ta stopáž je úděsná. Opravdu nevím, co na to říct, snažím se být objektivní, no a podle mého si tento snímek zaslouží krásné tři hvězdičky za "dobře" odvedenou práci. Viděl jsem, zhodnotil jsem, jdu dál. Fakt sorry, Stevene. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Geniální. Fascinující. Dílo, které se nesmazatelně zapsalo do dějin kinematografie. Celý příběh je o muži Oskaru Schindlerovi (vynikající Liam Neeson), kterému se během druhé světové války podařilo zachránit přes tisíc židovských životů. Jako jediný Němec má v Izraely pomník a dodnes mu nosí květiny na hrob..... ve vedlejších rolích mne zaujal především Ralph Fiennes, v roli brutálního velitele koncentračního tábore a na druhé straně zdatně sekundující Ben Knigsley v roli židovského učetního, bez kterého by byl Oskar Schindler nahraný..... Myslím, že Steven Spielberg dokázal uctít památku velice dobře a sedm získaných cen Akademie věd hovoří za své..... Pět hvězdiček.. ()

Reklama

Anthony 

všechny recenze uživatele

Geniální. Výborný Fiennes (proč nedostal Oscara místo Jonese v Uprchlíkovi?!) a Kingsley. Ale hlavně je genialita filmu dána režisérem - mistrovské a náročné komponování některých scén je dechberoucí: likvidace krakowského ghetta (červená holčička), scény z Osvětimi, scény selekcí. Některé scény mám potíže i dnes dokoukat. I ta tak kritizovaná závěrečná scéna se dá přežít i když si ji mohl Steve odpustit. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

"Schindlerův seznam" aneb kterak bezohledný oportunista ke svatozáři přišel. Nemám námitky k řemeslné stránce filmu, všechno pečlivě naleštěné do posledního detailu, lahůdkové herecké obsazení, dobová atmosféra na jedničku (aspoň myslím - zas tak stará nejsem, abych mohla srovnávat). Zpočátku mě sice iritovala ta černobílost, tím víc však vyniklo občasné zjevení krvavě rudé barvy. Že je "Schindlerův seznam" vykalkulovaná citová ždímačka, na to sere celá psí smečka, vždyť kdy jindy by měl člověk brečet, než u nepochopitelných zločinů proti lidskosti? Co odpustit nemůžu a film to stojí hvězdičku, to je manipulace s fakty. Oscar Schindler nebyl žádný filantrop, byl to fízl, bonzák, člen NSDAP a jediný důvod k ochraně Židů byl ten zištný: konečně měl k podnikání levnou pracovní sílu, se kterou mohl podle libosti orat a bohatnout. Přerod v charakterního lidumila a zachránce slabých prostě nežeru. Být film pouze na podkladě skutečných událostí a místo Schindlera tam vyrábět hrnce nebo prdelaté pokladničky třeba smyšlený továrník Sváťa Gott, budiž, s dojatým smrkáním bych sem jebla i tu pátou hvězdici... takhle na patře zůstala pachuť glorifikace chlapa, který byl přinejlepším rozporuplnou osobností. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Je jasné, že téma se ve filmu a výsledném účinku odráží silnou měrou. Ale důvod, proč mě Schindlerův seznam zaujal více než třeba Polanského "Pianista" je jeho filmová stránka. Spielberg věří tomu co dělá a dělá to srdcem. A ať už se mu vytýká cokoli, síla jeho filmové výpovědi, v kombinaci s hudbou Johna Williamse (který tentokrát překonal sám sebe), je obrovská. A fakt, že v této podobě dokázal filmem oslovit nejširší divácké publikum, ji v mých očích nijak nesnižuje. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (145)

  • Postava holčičky v červeném kabátu mohla být inspirována Romy Ligockou, které chodívala po Krakově v červeném kabátu, a která ve svých pěti letech přežila vyhlazení gheta. Ve filmu ji ztvárnila čtyřletá Oliwia Dabrowska, které Spielberg poradil, aby se na film podívala, až bude dospělá. Oliwia ho neposlechla, viděla film v jedenácti a byla zhrozena. Plně ho ocenila až o dalších sedm let později. (Jirka_Šč)
  • V roce 1994 film uzpůsobila promítání na školní půdě mormony financovaná Brigham Young University v utažském městě Provo. Vystřižené scény zahrnovaly letmé záběry na nahá těla a milostné scény. (Zetwenka)
  • Poté, co Schindler (Liam Neeson) nechá do továrny za hodinky dovést Perlmanovi, jejich dcera stojí před továrnou a celou scénu pozoruje, pootočí se a chystá se k odchodu. Přitom je vidět, že nemá na šatech Davidovu hvězdu, za což se trestalo smrtí. Je nesmysl, že by se snažila zachránit rodiče a sama tak riskovala. (pjotri)

Související novinky

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

01.08.2016

David Koller, Dasha, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák a další hvězdy v sobotu 27. srpna vystoupí na velkolepém multimediálním koncertu filmové hudby pod poděbradským zámkem… (více)

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

08.12.2015

Pražské Rudolfinum bude 22. prosince hostit ojedinělý koncertní projekt s názvem STAR WARS: a musical show. Jedná se o koncert orchestrální hudby z šesti dosud uvedených filmů z prostředí slavných… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama