Reklama

Reklama

Schindlerův seznam

  • USA Schindler's List (více)
Trailer 4
USA, 1993, 195 min

Předloha:

Thomas Keneally (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Hudba:

John Williams

Hrají:

Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, Jonathan Sagall, Embeth Davidtz, Małgorzata Gebel, Mark Ivanir, Andrzej Seweryn (více)
(další profese)

Hluboce šokující, nemilosrdné drama o noční můře holocaustu, založené na skutečných událostech. Na záchranu 1100 životů obětoval Oskar Schindler veškeré své jmění... Polský Krakov 1939. Židovská obec je vystavována stále se zvyšujícímu tlaku ze strany nacistů. Do této vřavy vstupuje obchodník Oskar Schindler, člen Nacistické strany, velký svůdník a muže vydělávající na válečném utrpení, který dokázal najít v sobě člověka a zachránit ty, kterým už zdánlivě nebylo pomoci... Film Stevena Spielberga je stěžejní dílo světové kinematografie a vítěz sedmi Oscarů, včetně ocenění za Nejlepší film roku a Nejlepší režii. (Lucernafilm)

(více)

Videa (8)

Trailer 4

Recenze (1 784)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Geniální. Fascinující. Dílo, které se nesmazatelně zapsalo do dějin kinematografie. Celý příběh je o muži Oskaru Schindlerovi (vynikající Liam Neeson), kterému se během druhé světové války podařilo zachránit přes tisíc židovských životů. Jako jediný Němec má v Izraely pomník a dodnes mu nosí květiny na hrob..... ve vedlejších rolích mne zaujal především Ralph Fiennes, v roli brutálního velitele koncentračního tábore a na druhé straně zdatně sekundující Ben Knigsley v roli židovského učetního, bez kterého by byl Oskar Schindler nahraný..... Myslím, že Steven Spielberg dokázal uctít památku velice dobře a sedm získaných cen Akademie věd hovoří za své..... Pět hvězdiček.. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Strašlivě samo účelový film, vyždímat z lidí co nejvíce slziček a vytřískat z toho peníze. Spielbergovi jsem nikdy nemohla přijít na chuť a tento snímek mě v tom akorát utvrdil. Technicky je to možná bez chybičky, ale ono vylíčení Schindlera jako dobrotivého hrdiny? Tomu nevěřím. Chápu, že tohle není výukový dokument, ale hollywoodský film, ale přece jen to vymáchání Schindlera ve sladkém medíku bylo zkrátka příliš. Když tu tak čtu ty komentáře o tom, jaký byl Schindler hrdina, tak musím říct, že tenhle film je největší oblbovák všech dob. Filmy o osudech Židů, stejně tak jako knihy mě zajímají, ale Seznam ve mne nedokázal vyvolat skoro žádné emoce. Až u posledních záběrů z Osvětimi mě mrazilo. Jinak samé kecání a kecání, hluchá místa. Neustále jsem se dívala na čas a modlila se, ať to už skončí.. takže bohužel, já se k fandovské základně nepřipojím.Nepochybuji o tom, že Spielbergovy záměry byly dobré, ale podle mě z toho až příliš čiší ten Hollywood (což mi nikdy nevadilo, ale tady je to zkrátka moc).. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Kdosi zhodnotil Schindler's List jako stavební kámen filmových dějin holocaustu. A jeho vliv to samozřejmě potvrzuje. Nickyho rodina samozřejmě není jediný projekt, který se inspiroval prakticky doslova, Steven Spielberg se zkrátka rozhodl hovořit univerzálním jazykem pro akademiky i obyčejné lidi. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Genialita z rukou Stevena Spielberga se přenesla na filmové plátno v podobě odzbrojujícího válečného dramatu. Psát další superlativy by bylo nošením flašek Bechera do poslanecké sněmovny a tak jdeme vypsat ty zápory, které nám všem tak vadí. A to - žádné nejsou. Možná by někomu mohl vadit typický Spielbergovský konec, který by si mohl dát patentovat... Já byl spokojen s každou minutou, každičkým prohozeným slovem, každým výstřelem a každým novým záběrem. To hovoří za vše. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Sterne, pokud tato továrna kdy vyrobí nábojnici skutečně vhodnou k střelbě, budu hrubě nespokojen." Sledovat tříhodinové černobílé drámo takřka bez známek jakéhokoli odlehčení, tak to skutečně není nic pro mne. Zvlášť, když to celé pojednává o týpkovi spokojeném s levnou pracovní silou, kterého se Spielberg rozhodl, v rámci nekompromisního tažení za Oscarem, obléct do oděvu svatého. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (145)

  • Film bol kritizovaný niektorými historikmi (predovšetkým v Poľsku a Česku), že najmä jeho druhá polovica prekrucuje historické fakty napr. záchranná misia v Osvienčime, nezmyselné tvrdenie, že v továrni v Brněnci sa žiaden vojenský materiál nevyrobil, precitlivelá scéna lúčenia sa s väzňami a podobne. (Raccoon.city)
  • Postava holčičky v červeném kabátu mohla být inspirována Romy Ligockou, které chodívala po Krakově v červeném kabátu, a která ve svých pěti letech přežila vyhlazení gheta. Ve filmu ji ztvárnila čtyřletá Oliwia Dabrowska, které Spielberg poradil, aby se na film podívala, až bude dospělá. Oliwia ho neposlechla, viděla film v jedenácti a byla zhrozena. Plně ho ocenila až o dalších sedm let později. (Jirka_Šč)
  • Příběh Oskara Schindlera (Liam Neeson) a účinkování v tomto filmu motivovalo herečku, která hrála „holčičku v červeném kabátku“, Olivii Dobrowskou k tomu, že se stala v roce 2022 po útoku Ruska na Ukrajinu koordinátorkou pomoci pro ukrajinské uprchlíky. Zorganizovala také veřejnou sbírku, kterou uvedla na Instagramu ikonickou fotografií z tohoto filmu, kde byl její kabátek přebarven na modro a pozadí na žluto, tedy do barev ukrajinské vlajky. (Sidarius)

Související novinky

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

01.08.2016

David Koller, Dasha, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák a další hvězdy v sobotu 27. srpna vystoupí na velkolepém multimediálním koncertu filmové hudby pod poděbradským zámkem… (více)

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

08.12.2015

Pražské Rudolfinum bude 22. prosince hostit ojedinělý koncertní projekt s názvem STAR WARS: a musical show. Jedná se o koncert orchestrální hudby z šesti dosud uvedených filmů z prostředí slavných… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama