Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sociolog Víťa Jakoubek je tuctový třicátník, otec dvou dětí. O sobotách pomáhá tchánovi na chatě, přes týden obíhá obchody s nákupní taškou a v práci se marně pokouší uplatnit své znalosti. Jeho nezáživný život, plný zmatků a banálních katastrof, se změní, když dostane od ředitele úkol - prozkoumat hodnotový žebříček čerstvých maturantů. Když si ho na gymnáziu spletou s novým studentem a on se marně snaží omyl vysvětlit, rozhodne se přijmout nečekanou roli, aby snáze pronikl k názorům mladých. Do jeho skutečné identity je zasvěcena pouze ředitelka školy, emancipovaná žena, které se očividně líbí. Zatímco Víťovi se začíná v bezstarostném světě maturantů líbit, jeho rodinný život se dostává do stále větších problémů a roztržka s manželkou Janou se stále prohlubuje. Mezi "spolužáky" tráví pořád víc času, jde s nimi na diskotéku, koupí si oblečení pro mladé, pomalu se sbližuje se spolužačkou Evou a poznává, že středoškoláci dospělými opovrhují stejně jako jejich názory a hodnotami. Situace se vyhrotí, když se třídou odjede na chmelovou brigádu a zúčastní se nočního tahu, při němž studenti zdemolují kolotoč. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (361)

ad-k 

všechny recenze uživatele

Na počátku 90. let měl debut Milana Šteindlera jistě větší kouzlo, i když řada vtipů a nadsázky z téhle tragikomedie jen tak nezmizí. Halina Pawloská scénářem dokázala, že smysl pro ironii má, i když ne vždy ho dokáže správně projevit a její nekonečné účinkování v televizní sféře má někdy možná až karikaturní charakter. Jinak co se týče hlavního hereckého představitele – možná by slušelo méně společenského odcizení a civilnější herectví. Ale to by se ňoumovský úděl hlavní postavy zřejmě ztratil. Takže beru zpět. 60% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Vtipný film s Milanem Šteindlerem. Aby pronikl mezi tehdejší středoškoláky, musí se vydávat za jednoho z nich. I když to jde ztuha, nakonec se mu to podaří. Co to ale napáchá v jeho osobním životě, to už je druhá věc... Btw Dana Batulková vypadá pořád stejně. ;) "Víťo, máš tady nějakou vyzobanou slunečnici!" :D ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zpětně Vrať se do hrobu! vyzrálo. Předmaturitní ročníky můžeme sledovat nejrůznější optikou po celá desetiletí v českém filmu a pokaždé s nimi prožijeme cosi nového. Tentokrát se tématu ujala Pawlowská na bázi sociologického experimentu. Inu Šteindler obklopen ponejprv agilním Duškem a laxním Valou doslova otočí v kolektivu Kláry Pollertové, Moniky Šeligová a dalších kočind pod dvacet. Sám je sice jen lehce přes třicet, ale to nebrání mladé romanci, jadrnému vtipu a objevení nové radosti ze života. #letníkinoHoražďovice ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, který padl za oběť převratné době, kdy nebylo právě moc času sledovat filmy, ale převládala o to větší chuť je točit... Neprávem polozapomenutá komedie, která svou explozivitou, snahou hledat smysl, úžasnou hravostí, imaginací a kreativitou tvůrce, snahou přesvědčit diváky o tom, že točení filmu je hra, naplnila svých 96 minut skutečně třeskutým obsahem. V české komedii dodnes nepřekonané hlášky, roztomile ,,sklepácký" Milan Šteindler, dosud nezkažený možnostmi filmového průmyslu (viz Perníková věž a jeho pozdější filmy)... První filmový popřevratový kult! Hodně podobný osud čekal třeba i podobně fenomenální Pějme píseň dohola... ()

zette 

všechny recenze uživatele

Po delsi dobe jsem tento film opet videl a uvazoval jsem, ze pujdu o hvezdicku dolu. Nakonec tak ale neudelam, protoze vtipne situace zustaly vtipnymi i po letech. Kazdemu musi byt jasne, ze se nejedna o zadny velkofilm, u tohoto dila s hodnocenim ale udelam vyjimku, nebot svym humorem a nejake te lidskosti se tento film stava nesmrtelnym:-). Jen si dam tak na deset let pauzu. Do te doby doufam, ze se Steindler sebere a jeste nejaky narez natoci! ()

Galerie (10)

Zajímavosti (41)

  • Kritika označila film ako správu o spálenej generácii. (Raccoon.city)
  • Otázku: „Što vy dělájeťe v svabodnoje vremja?“ pokládá skutečná učitelka z gymnázia Přípotočni v Praze (kde se točilo). Jmenovala se Tominová a učila češtinu a ruštinu. Byla matkou pozdější ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové-Tominové. (Inspa)
  • Milana Šteindlera (Jakoubek) dnes rozčuľuje, že veľa ľudí si na film spomína pod názvom "Vrať se do hrobu! Magore!" A preto neustále každému opakuje, že prívlastok Magore v názve filmu nebol. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama