Reklama

Reklama

Gigant

Trailer

Obsahy(1)

Velkolepý epos o soupeření pozemkových vlastníků s naftovými magnáty v americkém Texasu. Přetékající ropné vrty, peníze, intriky, rvačky. Zámožný Texasan Bick Benedict (Rock Hudson) se ožení s krásnou, cílevědomou a houževnatou Leslie (Elizabeth Taylor) z Marylandu. Jejich život na ranči není vůbec jednotvárný. Musí denně řešit problémy s honáky dobytka, pomocnými dělníky z Mexika i s jejich mladým předákem (James Dean), ze kterého se nakonec stane mocný ropný magnát. V roli Jetta Rinka se objeví legendární James Dean, který zemřel pouhé dva týdny po dokončení tohoto filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (111)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Velkolepá sága trpělivě popisující americké osudy dvou generací jedné texaské rodiny, či spíše pravého syna svého rodu, kterému do života vtrhne jeho nastávající, poněkud emancipovaná a svobodomyslná, a způsobí mu tak mnoho problémů i nečekaných nejasností ve vlastním životě. Hodně zjednodušeně by se příběh mohl rozdělit na hledání vzájemného porozumění mezi odlišnými novomanželi, a po alespoň smírném vyrovnání tohoto zase řešení obvyklých problémů s dětmi, které pochopitelně neplní stoprocentně očekávání svých rodičů. (Např. jiné představy o svém dalším životě, profesním uplatnění a volbě partnera). Důležitou roli tu pak též hraje rasová otázka, kdy film pomalu přiznává, že i Mexikáni jsou vlastně Texasané. Co však dodává filmu něco navíc, je nádherně rebelská postava Jetta Rinka (vynikající James Dean), která se mění ze zpočátku sympatického klacka až na namyšleného, nespokojeného ospalce, což velice dobře ukazuje odvrácenou stránku "amerického snu". ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Veľkolepému, nákladnému, hereckými hviezdami zaplnenému a do seriálovej dĺžky natiahnutému filmu plnému klišé, amerického chlapáctva, patriotizmu a rasizmu som bol nútený pri opakovanom zhliadnutí jednu hviezdičku ubrať. Určite je to nadpriemerný film, ale keď si iba namátkou spomeniem na Veľkú zem, Pod kopytami stád, či Ako bol dobytý Západ, tak zasa nejaké zreteľahodné rozdiely medzi nimi nevidím. Páčilo sa mi, že dialógy rešpektovali úroveň rančerov a ropákov a dodávali tak príbehu punc vierohodnosti aspoň v tomto. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Výpravný western s Oscarem za režii a dalšími devíti oscarovými nominacemi - a pro mne velké zklamání, alespoň za poslední dvě třetiny filmu. Až příliš mi tahle přeceňovaná dobytkářská sága z Texasu připomínala americké seriály z milionářského prostředí. Až příliš rozmáchlé vyprávění osudů jedné v podstatě šedivě nudné rodiny. Až příliš mnoho klišé - dobytek či ropa, černý nebo bílý, s penězi či bez,... A kam se podělo dobrodružství, zápletka, hrdinství, věci tak typické pro každý pořádný western? Jistě - jsou zde (bohužel v mizerných maskách) Liz Taylorová, Rock Hudson a James Dean - ale jejich výkony mi tak nějak ke spokojenosti nestačily. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=kMG_ipol-MI ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

No na tomhle filmu mě zklamalo téměř vše vyjma přítomnosti Jamese Deana a Elizabeth Taylor. Ale i jejich herectví korespondovalo s duchem celého filmu, tudíž i oni pro mě byli vlastně zklamáním. Gigant od začátku až do konce sbírá jedno předvídatelné klišé za druhým. Charaktery postav jsou neuvěřitelně ploché, těžko uvěřitelné, prostě hrozně umělohmotné. Každá z postav si omílá tvo svoje pořád dokola, za celý film se tak vlastně téměř nic nestane. Stárnutí postav je směšné, mladí herci s tunou vtipného makeupu a s intenzivním modrošedým přelivem ve vlasech, který celou tu frašku v závěru brilantně dokresluje. Gigant se pro mě stal 200 minutovým nudným mučením, které v samotném závěru dospělo do tak absurdních scén, že jsem se alespoň zasmál. Pakliže je pro 3 hodinový film literární předlohou povídka, nelze se asi divit, že výsledek je zdrcující. 2/10 ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ze začátku velice poutavá rodinná sága, o novomanželech, jejíchž budoucnost je ukrytá v ropě. První půlka je opravdu zajímavá a skrývá nejednu krásnou scénu. Bohužel druhá půle, kdy všichni hlavní hrdinové zestárnou a začnou řešit rodinné problémy už tak zajímavá není a ke konci začne film dost nudit. Výsledný dojem bohužel nezachraňují ani slušné výkony a velkolepá výprava. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (22)

  • Premiéra se konala 10. října 1956 v honosném Roxy Theatr na Times Square v New Yorku. [Zdroj: Jiří Žák – kniha Elizabeth Taylorová – Nebezpečný život] (Pavlínka9)

Reklama

Reklama