Reklama

Reklama

Vítězové a poražení

  • USA Any Given Sunday (více)
Trailer

Klubu miamských Žraloků, které vede stárnoucí trenér Tony, se poslední dobou příliš nedaří. V zápase s minnesotskými Delfíny jsou zraněni oba quarterbackové a trenér musí poslat na hřiště zcela neznámého mladého černocha Willieho Beamena, který se okamžitě po nástupu pozvrací. Podaří se mu sice touchdown, ale vinou Tonyho taktické chyby mužstvo opět prohraje. Tony se potýká nejen se špatnými výsledky, ale také s tvrdou majitelkou klubu Christinou Pagniacciovou. Netají se před ním, že se chce zbavit vynikajícího, ale stárnoucího Rooneyho stejně jako odepsaného černocha Lavaye. Při dalším zápase se sice Beamen opět pozvrací, potom se však neobvyklým způsobem hry postará týmu o první vítězství po dlouhé době. Rooney sice stále patří k oporám mužstva, ale cítí se unavený a chce s fotbalem skončit, což s nelibostí nese jeho manželka Cindy, která odmítá pochopit jeho vyčerpání. Fotbalová asociace hodlá zahájit kárné řízení s Christine kvůli nekalým obchodním praktikám. Blíží se poslední zápas a Tony promlouvá v šatně k hráčům, ve snaze vyburcovat je k maximálnímu výkonu. Jeho projev přeroste v osobní zpověď a úvahy o filozofii hry, které trenér věnoval celý život. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (506)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Aranžováním scén zápasů evokuje Stone energii, vůli, živelnost, testosteron a primitivní sílu tlačící míč tím i oním směrem - primární chaos i z něj povstávající řád. Rychle stříhá, a to i mezi dosti vzdálenými místy, zvuk přichází z obrazu i mimo něj, hudba chvílemi přehlušuje dění a chvílemi zase ne, mísí se poznámky komentátorů, diváků, řev trenérů, hráčů - sled promluv není dialog. Vytváří proud, který má zpočátku moc diváka strhnout +++++ Má tu moc strhávat ale jen chvíli, než si divák zvykne. Ne však nad těmi, kteří neradi ztrácí kontrolu (fauxthum měl pravdu - jsem control freak). Poskakování na parketu při dunivé hudbě či afrických tamtamech, nekontrolovatelného nadšení mas (jež jsou opravdu hloupé), kolektivní extatické zážitky - kdo při tomto trpí, budou trpět i teď. Já jsem jen divák/člověk, jehož výše zmíněné plní nedůvěrou - nechci se takto nechat strhnout a příliš mi ta snaha zahltit mě vjemy neimponovala. +++++ V druhém plánu nás film zavádí do zákulisí a vytváří širší obraz - primitvní sílu probouzí zázraky moderní medicíny fungující za hranicemi etiky, úspěch korumpuje hráče, majitelé se lísají ke sponzorům, diváci nemají paměť a žijí jen přítomným okamžikem, diváku dochází, že prvotní a primitivní jedno jsou. Dojde i na drogy, kurvičky a kazící peníze - však znáte Stonea. +++++ Smíšením s upřímně znějícími motivačními řečičkami, takovými, jak je známe z filmů, jež sport bez pochybování oslavují, vzniká docela ironický film - ironii pak dodává korunu ke klasickému win závěru přilepený dovětek. Odpouštím tedy Stoneovi z mého pohledu zbytečně dlouhou stopáž i fakt, že ony problematické aspekty vrcholového sportu stejně všichni znají, jen je dosud neviděli v jednom filmu. Ozdoby filmu, jenž by bez nich byl jen lépe řemeslně zvládnutou poctou fotbálistům. Což je nakonec stejně. Kurňa, vždyť ti chudáci riskují zdraví! ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone nám ukazuje fotbal z obou stran. Z té krásné, lesknoucí se strany, kde každý vypadá skvěle, bere balík peněz a pořádají se mejdany. Ale i z té hnusné, zavšivené, drogové strany, kde někteří hráči jedou jen sami za sebe, mají bolesti a nejsou si sebou jistí. Bylo vidět, (nebo spíše slyšet), že se velice pracovalo na skvělé hudební stránce filmu. A o hereckých výkonech snad není třeba psát. Anebo musím napsat, že Al Pacino je pan herec, Cameron prostě umí hrát a byla skvělá mrcha nebo že Jamie Foxx už před Rayem byl skvělý? I přes blbé umístění tohoto filmu do doby, kdy normální lidé jsou v půlce pařby :-) mně tento film nedovolil usnout. A ten proslov Al Pacina na konci v šatně… Prostě skvělý film! ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Představte si, že máte mládí za sebou a dejme tomu ve dvaceti jste pochopili, že z Vás už žádný sportovec nebude, což Vás mrzí, protože jste na to třeba i měli, ale vykašlali jste se na to. Vítězové a poražení je film, dejme tomu, takový, že Vás na necelé tři hodiny uzemní, a ukáže, co by Vás mohlo potkat, kdyby jste se slavným skutečně stali. Dřina, píle, dřina, dřina, a taky problémy, které k tomu, že jste slavní beze sporu patří. Oliver Stone podle mě natočil film, který předběhl nepatrně dobu. Když sleduju, jak dneska v televizi o přestávkách vysílají reklamy na Nike, zobrazující fotbal v nové dimenzi, z pohledu hráče, tak se po tomhle musím smát. Jestli tohle je originální, tak na čem si Vítězové a poražení stojí? Každopádně to bych přeháněl. Reklama je to parádní, ale Vítězové a poražení rozhodně o chlup lepší. Ukázali mi jak to ve světě šoubyznysu a slávy vypadá a já pochopil, že stačí nahlédnout, ale být součástí je jen pro odvážnější povahy než jsem já. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Športu neholdujem, americký futbal mi je takmer odporný, takže som od tohto filmu nečakal nič dobré. Napriek tomu moje hodnotenie vyjadruje, že to napriek všetkým predsudkom bolo pre mňa nečakaným a veľmi príjemným prekvapením. Nielen preto, že skúsený Oliver Stone bol cítiť takmer z každého záberu a Jamie Foxx bol do hlavnej úlohy vybraný veľmi šťastnou rukou, ale najmä pre kameru a zvuk, ktoré zo športového podujatia dokázali spraviť symfóniu pohybu, drsnej sily a vôle po víťazstve. Príbeh je v takomto prípade až druhotný a nepodstatný. Veľký Al Pacino bol v ňom nevýrazný a Cameron Diaz fungovala nanajvýš ako dekorácia. V rámci športových filmov považujem tento film za výborný. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo velmi mile prekvapeni, americkej fotbal nijak zvlast nesleduju a ani moc neznam jeho pravidla, ale tenhle film to byla proste jizda. Nejlepsi sportovni film. Hercum nemam co vytknout, Al Pacino predvadi dalsi ze svych uzasnych vykonu, Cameron Diaz predvadi jeden z nejlepsich vykonu kariery, Dennis Quaid hraje taky skvele (jen mi tam moc nesed, vypadal spis jak nakej tatka nez sportovni hvezda). Cely druzstvo vypada jako opravdovy druzstvo a Jamie Foxx je taky skvelej. Jen mi trosku prislo, ze forma vitezi nad obsahem. Precejen se tu jen strida utkani, rozhovory, utkani. Jednotlivy utkani jsou tak svizny a nadupany (navic s vybornou hudbou), ze jsou minimalne na 6* a kdyz zrovna neni utkani tak to je na hodne dobry 4*. Vubec mi nevadila delka, protoze film je v takovym tempu, ze to utece jako nic. Jeden z nejlepsich filmu od Stonea a diky zaverecnemu Al Pacinovo proslovu by se klidne dalo natocit pokracovani. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (34)

  • Herec James Caviezel hral vo filme syna Tonyho D'Amata. Jeho scéna je však z filmu vystrihnutá a k videniu je na DVD. (fishki)

Reklama

Reklama