Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (399)

Sonnery 

všechny recenze uživatele

FANTASTICKÝ bylo na tomle filmu úplně všechno: Stone, Cruise, příběh a, i když je to trochu mimo, pro mě i letošní 4. červenec. Ale bohužel slovo "fantastický" se nedá aplikovat na osud Rona Kovice. Co ten chlap ve svým životě musel zkusit je otřesný. A díky fantastické práci již zmíněných hlavních aktérů mě jeho příběh tak vzal, že jsem až do rána chodil po bytě a těšil se z toho, že mám funkční nohy. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Bezmocnost jedince a pocity viny aneb Oliver Stone přesouvá „frontu“ do Spojených států. Trojnásobný držitel Oscara (právě za Narozen 4. července, Četu a za scénář k vězeňskému dramatu Půlnoční expres) se pustil do svého dalšího, klíčového a léta odkládaného projektu – portrétu naivního mladíka a zapřisáhlého vlastence, který se s nadšením něco pro svou zemi udělat dychtivě přihlásil do války ve Vietnamu (stejně jako samotný režisér, který patnáct měsíců služby ve Vietnamu strávil), aby nakonec, paralyzovaný od prsou dolů a hluboce rozčarovaný postoji ve Státech, čelil změnám ve své domovině. Trvalo to, ale nakonec vystřízlivěl z naprosté nenávisti i sebelítosti a stal se předním protiválečným aktivistou. Stone (stejně jako u předešlé Čety) dokresluje a dotváří pohled tápajících Američanů na vietnamský konflikt, neuhýbá pohledy do stran a natáčí v mých očích nejemocionálnější a nejucelenější drama z pomyslné trilogie. Jen ta délka! Tom Cruise zde zažívá jeden ze svých hereckých vrcholů, dokonale si osvojil tíhu kolečkového křesla a je velmi nepravděpodobné, že byste seznámení s jeho Ronem Kovicem litovali. Kameraman Robert Richardson a Spielbergův dvorní komponista John Williams opět nezklamali, ba naopak. 80% ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Tom Cruise v době, když ještě to byl ten Tom Cruise, co z něj fanynky omdlévali, na jeho filmy se stály fronty a kritici ho považovali za talentovaného mladého herce, rád čelil velkým hereckým výzvám a nevlezl do filmu režírovaným nějakým neprověřeným režisérem. Příběh ochrnutého válečného veterána z vietnamské války, který se skutečně stal, takovou výzvu představoval a on jí dostál. V roli je natolik strhující až se tomu nechce věřit. Nejdříve krátce bojuje ve Vietnamu za podpory silného hudebního motivu mistra skladatele Johna Williamse a pak se jeho doživotním průvodcem a společníkem stane invalidní vozík. Sex má odepřený, protože pimpáska mu ustřelili v džungli a močí hadičkou, podléhá depresím a alkoholu. Jeho vůle vyrovnat se s traumatem je obdivuhodně nezlomná. Cruise tohle všechno perfektně zvládnul. Z uhlazeného vojáčka až po hipíka. Jako hipík se mně líbil víc. Jinak skvělý film, který Stone režíruje jako když byl ve vietnamském pekle v totáním nasazení, takže tuhle tématiku má zmáklou, když vše prožil na vlastní kůži. Nelíbila se mně jen místy urputná snaha projevit nad veteránem lítost. Jako divák si chci rozhodovat sám nad svými emocemi. Jinak velmi kvalitní drama. 80% ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Na politiku ve Stoneových filmech je třeba si zvyknout, i když zde je režisér poměrně uměřený v souladu s tím, že točil příběh o skutečném člověku, i když si knižní předloha s jeho názory relativně kvituje. Nepatrná část z Vietnamu je technicky naprosto vynikající a jelikož většina filmařů míří do pralesa, je jeho písečná sekvence relativně originální a o to více působivá. Přesto spočívá celé břímě filmu na hereckém koncertu Toma Cruise, který mě donutil rozvést vlastní polemiku, jak někdo, kdo dokáže zahrát takový part par excellance, se následně může shazovat ve všem možném. Uvěřitelně civilní projev, bravurně zvládnuté party (zvláště ten v nemocnici pro veterány je úžasný), to vše dělá z Cruise v tomto filmu pana herce. Pak snad už jenom škoda trochu nevyžitého prostoru Willema Dafoea a chvilkového sentimentu, jenž však k tomu všemu zřejmě patří a může se konstatovat, že do problematiky vietnamského komplexu přispěl Stone hodně zajímavých dílem, které nutí každého, aby se zamyslel nejenom nad tím, jak se chovat k vysloužilým vojákům. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jeden z řady filmů, které se snaží vyrovnat s bolavým vietnamským syndromem v podobě neúspěšného válečného tažení ve Vietnamu, spoustou mrtvých, nezvěstných a postižených vojáků a v neposlední řadě s vykořeněností válečných veteránů v americké společnosti 70. a 80. let. Narozdíl od Čety plné válečných akcí se rozhodující část tohoto dramatu odehrává po návratu hlavního hrdiny domů. Život ochrnutého mladíka je plný hořkosti a Oliver Stone umí velmi dobře pracovat s lidskými emocemi. Navíc téma důvěrně zná, sám měl ve Vietnamu válečnou zkušenost. Jeden z jeho nejlepších filmů a zároveň jeden z nejlepších filmů o vietnamské válce. Tom Cruise hraje solidně, byl to jeden ze snímků, které ho vynesly na vrchol. Celkový dojem: 85 %. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • Celý film byl natočen v odstínech červené, bílé nebo modré (bojové scény jsou v odstínu červené, sny v bílé, smutek v modré, atd.) (HellFire)
  • Tom Cruise se připravoval na dvě náročné role najednou. Dopoledne se setkával s režisérem Levinsonem a Dustinem Hoffmanem kvůli Rain Manovi a odpoledne se setkával s režisérem Stonem a skutečným Ronem Kovicem. (Monco)
  • Slovo „fuck“ zazní ve filmu 289krát. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama