Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (399)

Ant 

všechny recenze uživatele

Stone se na Vietnam oproti Četě podívál úplně z jiného úhlu a opět mu to vyšlo. Nějvětší zásluhu na tom má Cruise, kterého ačkoli nemusím, tady předvádí prvotřídní výkon. Uvodní sekvence z dětství je vynikající, pak tempo povolí a vrátí se až po návratu z války. Scény z demonstrací jsou opravdu pozoruhodné a na důraznosti jim dodává hudba z pera Johna Williamse. Ačkoli Stone bere válku hlavně z psycholigického hlediska, nedělá film o nic míň atraktivněším, než ty přímo z bojiště. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Kdo má jenom minimální povědomí o Stoneových názorech, tak mu bude jasné jak se celý příběh bude odvíjet. Tom Cruise bez debat velmi dobrý. Nechci tenhle film kritizovat, ale jako bych všechno, co ukazuje už viděl v jeho jiných filmech. Vietnam ( Četa ), atmosféra 60. let ( Doors ) atd. atd. Rozhodně nadprůměrné, ale nic strhujícího. Navíc má problémy s tempem... Robert Richardson za kamerou opět válí... Williamsovy hudební motivy motivy jsou podobné hlavnímu motivu z Hvězdné brány a Terminátora... ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Na politiku ve Stoneových filmech je třeba si zvyknout, i když zde je režisér poměrně uměřený v souladu s tím, že točil příběh o skutečném člověku, i když si knižní předloha s jeho názory relativně kvituje. Nepatrná část z Vietnamu je technicky naprosto vynikající a jelikož většina filmařů míří do pralesa, je jeho písečná sekvence relativně originální a o to více působivá. Přesto spočívá celé břímě filmu na hereckém koncertu Toma Cruise, který mě donutil rozvést vlastní polemiku, jak někdo, kdo dokáže zahrát takový part par excellance, se následně může shazovat ve všem možném. Uvěřitelně civilní projev, bravurně zvládnuté party (zvláště ten v nemocnici pro veterány je úžasný), to vše dělá z Cruise v tomto filmu pana herce. Pak snad už jenom škoda trochu nevyžitého prostoru Willema Dafoea a chvilkového sentimentu, jenž však k tomu všemu zřejmě patří a může se konstatovat, že do problematiky vietnamského komplexu přispěl Stone hodně zajímavých dílem, které nutí každého, aby se zamyslel nejenom nad tím, jak se chovat k vysloužilým vojákům. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Narodený 4. Júla - Olivera Stonea, je zlomovým filmom aj pre režiséra, ale najmä pre herca v hlavnej úlohe, Toma Cruisa, podáva vyrovnaný - strhujúci - prelomový výkon, kde ide sám za seba, a nie je v tieni Dustina Hoffmana - ( Rain Man ). Stelesňuje - skutočnú postavu - Rona Kovica, zo začiatku hrdého vlastenca, ktorý sa dobrovoľne prihlásil do Vietnamu, tam urobil niekoľko osudových rozhodnutí, ktoré sa pretavili tak, že skončil ako mrzák, ochrnutý na vozíčku, čo sa postupne neskôr nieslo v znamení, ako zapáleného ODPORCU VOJNY VO VIETNAME, tak sa zúčastňoval demonštrácii. Ako najväčšiu výhodu v Tomovom podaní beriem 2. vlastnosti: Deň narodenia - Kovic - 4. júl / Cruise - 3. júl, samozrejme - vekový rozdiel je viditeľný, ale čo ma najviac uchvátilo, ako som pozeral fotografie, je to, že sa podobajú ako vajce - vajcu, keď už má dlhé vlasy, upútaný na vozíčku. Tvorcovia si dali záležať, aby to vyzeralo a pôsobilo autenticky, áno, doba, v ktorej sa film odohráva, t.j 50. roky v úvodných záberoch z Kovicovho dospievania, sú melancholickým pripomenutím - kostýmov, výpravy, kde sa po chvíli presúvam do športového elánu, ktorým je Kovic - zasiahnutý ( zápasenie ) + sa mu rysuje vzťah, to všetko zahodí za plece, a tak sa prihlási do vojny, ako hrdý YANKEE, no, bohužiaľ zistí, že urobil osudnú chybu ! Najväčšie grády má film - práve po hospitalizovaní Rona Kovica, zistení hlavnej príčiny, že nebude môcť chodiť, návratu domov, kde si už nerozumie s rodičmi ( najmä so svojou mamou ), výkyvmi nálad, ktoré hraničia s debilitou, návštevou Mexika, čím sa blíži zmena v tom, že po návrate - začne odsudzovať vojnu ako takú, že to dáva patrične najavo. Oliver Stone bol vo Vietname, preto taký REALIZMUS. Oscarový strih, má niekoľko kazov, ale viac oku lahodí ako škodí, pekná kamera - Boba Richardsona, výrazný výkon Willema Dafoea v MEXIKU. Alebo uchu - lahodiaci - večne sa opakujúci motív - Hudby, Johna Williamsa. - SUMMA - SUMMARUM - Kvalitná réžia + herecký výkon + samotná téma + PREVEDENIE = umelecké dielo ! ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Očakávaná prezentácia Stoneovho pohľadu na vojnu vo Vietname, tentoraz optikou jej žijúcej obete. V pomaly plynúcom príbehu sledujeme postupnú adaptáciu zmrzačeného Rona na nové podmienky existencie, ktoré veľa možností neponúkajú. Uvedomujeme si aj pokrytectvo a predsudky okolia, ktoré má radšej mŕtvych hrdinov, než mrzákov. Tom Cruise tu podáva neobvykle dobrý herecký výkon. Vcelku je to ale dosť nepríjemný film aj pre neameričanov, presvedčených, že im sa to v žiadnom prípade nemôže stať. A ešte poznámka na okraj: Ron išiel do Vietnamu ako dobrovoľník. Na to by sa nemalo zabúdať. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • Tom Cruise se připravoval na dvě náročné role najednou. Dopoledne se setkával s režisérem Levinsonem a Dustinem Hoffmanem kvůli Rain Manovi a odpoledne se setkával s režisérem Stonem a skutečným Ronem Kovicem. (Monco)
  • Tom Cruise se ve skutečnosti narodil 3. července. (ČSFD)
  • Součástí obsazení byl také Macaulay Culkin, nakonec ale byly jeho scény z filmu vystřiženy. (Fenk)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama