Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (399)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nemám rád žádnou válku. Důvodem je patrně to, že mám jisté problémy s tím, že obyčejní lidé v nich umírají proto, aby se zbrojařským firmám zvedla hodnota akcií, aby farmaceutické společnosti prodali více endoprotéz a aby si lobisté všeho druhu mohli nakoupit větší jachty. Proto pro svou zem obětuji vše, co obětuje ona pro mě - tedy NIC. A proto je tento protiválečný snímek strašně důležitý, i když dalším emerickým loupežnickým výpravám, vedeným pod záštitou Boha, asi nezabrání. Přesto mi dává naději, že touha po světovém míru jednou nebude jen otřepanou frází roztomile tupých missek. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu nemozem dat menej, ako 4 * aj napriek tomu, ze mu mozem vytknut az prilis dlhu minutaz, alebo mi trosku vadilo vypravanie postavy Toma Cruisa inak, ako som ocakaval. Reziser chcel tiez zobrazit najprv nadsenie niektorich vojakov ist hrdo bojovat za vlast, aby neskor zistili, ze vlastny zivot alebo predist zmrzaceniu je prilis cenne na to, aby sa so zivotom hazardovalo a to hlavne vtedy, ked ta vlast pre ktoru bojoval akosi neskor zabudla na to, ze ten vojak obetoval to najcennejsie, co ma - zdravie, v horsom pripade zivot. Aj napriek tomu, ze Oliver Stone asi najlepsie vie, co ta vojna znamenala, kedze vo Vietname bojoval osobne, si myslim, ze reziser Brian De Palma natocil este zaujimavejsi film OBETE VOJNY (1989) s Michaelom J. Foxom a v tomto sa zhodnem aj s uzivatelkou Madison. Od Stonea sa mi este pacila dalsia drama z vietnamskej vojny s Tommym Lee Jonesom NEBO A ZEM (1993). Narodeny 04. jula vyhral dvoch Oscarov - strih a reziser, avsak v najhlavnejsej kategorii najlepsi film mu ho vyfukla komedialna drama RIDIC SLECNY DAISY (1989) s Morganom Freemanom a smolu mal aj Tom Cruise, ktory bol nominovany za najlepsieho herca v hlavnej ulohe, pretoze Oscara vyhral Daniel Day Lewis za ulohu v drame MOJE LEVA NOHA (1989) - zhodou okolnosti si obaja zahrali mrzakov... 30.07.2010 ________ Tom Cruise - (Ron Kovic) +++ Raymond J. Barry - (Pan Kovic) +++ Caroline Kava - (Pani Kovicová) +++ Josh Evans - (Tommy Kovic) +++ Tom Berenger - (Seržant Hayes) +++ Frank Whaley - (Timmy) +++ Jerry Levine - (Steve Boyer) +++ Stephen Baldwin - (Billy Vorsovich) +++ Kyra Sedgwick - (Donna, Ronova priateľka) +++ Tom Sizemore - (Vojak) +++ Michael Wincott - (Vojak) +++ Oliver Stone - (Spravodajský reportér) +++ William Baldwin - (Vojak z čaty) +++ Willem Dafoe - (Charlie) +++ Lili Taylor - (Jamie Wilsonová) +++ Produkcia: Oliver Stone +++ Hudba: John Williams +++ ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Válečný film, který vůbec není o válce, ale jen o jejích následcích. Bez příkras, přímočaře, nekoukáme na matku, které zemřel syn, na těhotnou novomanželku nad rakví svého chotě, ale na příběh mladého vlastence, který šel s chutí bránit zájmy své země. A postupně pochopil, že zájmy politiků se neslučují se zájmy lidu, kterému vládnou. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Oliver Stone, Ron Kovic .. Excelentní (po)válečné drama, kde válka (Vietnam) hraje roli jakéhosi „drtiče“ názorů a pohledu na život. Ron Kovic, mladý a nadějný Američan, vstupuje do válečné mašinérie jako odhodlaný bojovník. Po drsném střetu s realitou boje a následné nehodě, však postupně svůj jednoznačný postoj rázně mění... Režijně bezvadný a herecky výtečný snímek na který už nezapomenu! Proč Tom Cruise nedostal plešouna nechápu, je to nevídaný koncert. Sice je tu pořád Apokalypsa jako vrchol Vietnamské nesmyslnosti, ale i tak má Narozen 4. července moje zasloužené plné hodnocení! 100%. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone představuje svoji další výpověď o válce ve Vietnamu. Po skvělé Četě ukazuje válku z jiného, pro mnohé diváky méně známého pohledu. Ron Kovic (Tom Cruise) jde jako pravý patriot do armády, aby bránil svou zemi. Jak dopadne? Neslavně skončí jeho vojenský život, ale po návratu domů se z něj stává skrze nemocnice a domov opět ten patriot, který však chápe svět již úplně jinak. Určitě na tom má podíl minimálně jeho invalidní vozík, ale to není vše... Tom Cruise se snaží a každý jeho i nejzarytější odpůrce musí smeknout. Tohle měl být Oscar jak vyšitý, ale bohužel se to nepovedlo. Přesto slova chvály a film, který dokazuje jeho talent a schopnosti bude věčný. Z Čety se vrací Williem Dafoe, aby předvedl jednu malou, ale přesto těžko zapomenutelnou roli, která si zahraje klíčovou roli v konečné přeměně hlavní postavy. Vybroušený snímek, který je poměrný dlouhý a to je snad jediný jeho zápor. Silně připomíná stavbou Lovce jelenů, ale také kvalita je srovnatelné (napadá ještě přiřazení Coppolovy Apokalypsy a máme trojlístek asi nejvýznamnějších filmů o Vietnamu a jeho dopadu na život vojáků). Film o tom, jak se naděje a vize krásné budoucnosti mohou rozplynout během jediného okamžiku, který pro vás měl být tím nejlepším ve vašem životě... Cesta k prozření je trnitá a bolestivá, ale nakonec to budete jen vy a kamery, kterým řeknete své velké poselství:). ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • Režisér Oliver Stone poslal dvakrát Toma Cruise do výcvikového tábora. Cruise kopal neustále zákopy, četl o vietnamské válce a setkával se s dalšími vietnamskými veterány. (Monco)
  • Natáčelo se od 11. října 1988 do ledna 1989. Natáčelo se v Mexiku, na Filipínách a ve státech USA - Texas a Massachusetts. (Varan)
  • Poprvé se setkal Tom Cruise se skutečným Ronem Kovicem u Kovica doma. Kovic byl Cruisem ohromen. (Monco)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama