Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

RHK 

všechny recenze uživatele

Další masochistický film Američanů ohledně války ve Vietnamu. Na rozdíl od vojensky drsné Čety, Údolí stínů, Olověné vesty či Apokalypsy tenhle snímek válku jen letmo naznačí a věnuje se raději utrpení hlavního hrdiny. Jenže to tady už taky mockrát bylo - utrpení veteránů v Lovci jelenů nebo Návratu domů je věrohodnější a lépe zahrané. A film jako připomínka vietnamské války? Forrest Gump je vtipnější, Vlasy mají lepší příběh i muziku, Tábor tygrů má zajímavějšího hrdinu. Takže nakonec z Narozen 4.července zbývá jen ten patos - "Chci být dobrým Američanem. Chci sloužit své zemi." A taky hořkost ze zranění, zklamání a Stoneova levičácká politika. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=t8NR6n1nRMI ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Tom Cruise v době, když ještě to byl ten Tom Cruise, co z něj fanynky omdlévali, na jeho filmy se stály fronty a kritici ho považovali za talentovaného mladého herce, rád čelil velkým hereckým výzvám a nevlezl do filmu režírovaným nějakým neprověřeným režisérem. Příběh ochrnutého válečného veterána z vietnamské války, který se skutečně stal, takovou výzvu představoval a on jí dostál. V roli je natolik strhující až se tomu nechce věřit. Nejdříve krátce bojuje ve Vietnamu za podpory silného hudebního motivu mistra skladatele Johna Williamse a pak se jeho doživotním průvodcem a společníkem stane invalidní vozík. Sex má odepřený, protože pimpáska mu ustřelili v džungli a močí hadičkou, podléhá depresím a alkoholu. Jeho vůle vyrovnat se s traumatem je obdivuhodně nezlomná. Cruise tohle všechno perfektně zvládnul. Z uhlazeného vojáčka až po hipíka. Jako hipík se mně líbil víc. Jinak skvělý film, který Stone režíruje jako když byl ve vietnamském pekle v totáním nasazení, takže tuhle tématiku má zmáklou, když vše prožil na vlastní kůži. Nelíbila se mně jen místy urputná snaha projevit nad veteránem lítost. Jako divák si chci rozhodovat sám nad svými emocemi. Jinak velmi kvalitní drama. 80% ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tom Cruise mi lez na nervy od první chvíle, co se objevil na obrazovce. Já toho týpka prostě nemam rád. Tady navíc hrál strašně nesympatickýho pablba, kterej pronáší věty typu: "Miluju USA. Chci sloužit své zemi. Chci bojovat protit komunistům." a podobný perly. V podstatě mi pak byl tragickej osud hlavní postavy dost lhostejnej, což je u filmu tohoto typu trochu problém. Navíc jsem už viděl několik lepších filmů s tématikou vietnamský války (např. Četa, Oběti války a Lovec jelenů). Z těchto filmů se to nejvíc podobá právě Lovci jelenů, ze kterýho jsem taky moc odvázanej nebyl. Jenže Lovec jelenů měl aspoň Roberta De Nira a scény s ruskou ruletou. Tady mě v celym filmu vyloženě nic nenadchlo a zejména tak od půlky jsem se dost nudil. Přesto dávám 3 hvězdičky zejména za povedenou část filmu, která se odehrávala přímo na bojišti. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Silný príbeh a typická réžia Olivera Stonea, vrátane jeho charakteristických záberov, ktoré môžme nájsť takmer v každom jeho filme. Musím priznať, že prvá polovica sa mi páčila o čosi viac ako druhá. Skvelá atmosféra a postupné rúcanie ideálov a presvedčenia chudáka Rona Kovice ma doslova pripútali na stoličku, neskôr to však upadlo do dramatického stereotypu a snímok po tejto stránke stratil trochu dych. Koniec so sebou priniesol trochu emócií a pekné prepojenie so začiatkom. Ja som spokojný, Oliver Stone nikdy nesklame. 80/100 ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Výborný protiválečný film. Cruise bravurně zvládl proměnu z idealistického mladíčka k zdeptanému veteránovi. Je to skvělý výsměch všem těm nadšeným debilům bažícím po válce ("a budu mít takovou uniformu jako vy, pane?), zvláště mě v tomto směru srala Ronova matka. Oscar za režii a střih, nominace za film, scénář, kameru, hudbu (skvělý John Williams), zvuk a pro Cruise v hlavní roli. Ten získal alespoň Zlatý glóbus, stejně jako film, režie a scénář. Ze současných režisérů má jen Stone, Spielberg a Forman dva Oscary za režii. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • Jeden z mluvčích během demonstrace řekne, že bronzová hvězda a purpurové srdce, které získal za zásluhy ve Vietnamu pro něj nic neznamenají. Tyto dvě ocenění získal Oliver Stone za službu ve Vietnamu. (HellFire)
  • Když sedí Ron za stolem v Mexiku, můžete si všimnout knihy „Na západní frontě klid“. Ta je považována za jednu z nejvýznamějších protiválečných knih, která byla kdy napsána. (HellFire)
  • Spoluautor scénáře Ron Kovic si zahrál veterána na přehlídce ze začátku filmu. Oliver Stone zase reportéra při interview v televizi zpovídající technického poradce filmu Dala Dyeho. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama