Reklama

Reklama

Vietnamka Le Li je znásilněna vojáky Vietkongu, kteří ji podezírají ze špionáže. Dívka prchá do Saigonu, kde se seznamuje se seržantem Dantem Butlerem. Zamilují se. Jejich manželství je krátké, plné nedorozumění a traumat z minulosti. Le Li se stále cítí bytostně spjatá se svou rodnou zemí... (Warner Bros. CZ)

Videa (1)

Trailer

Recenze (167)

k212 

všechny recenze uživatele

Skutečně jsem nevěřila, že se i do takové fresky osudů podaří Stoneovi nacpat jeho typický režijní styl, který si dovybrousil na o rok mladších Zabijácích. Zrychlené a zpomalené záběry, sem tam černobílá dokumentaristika (zde reprezentuje převážně halucinační sny a vojenské akce), ale jen pro vyjádření momentálního stavu, nálady. Na počátku vás ochromí propracovaná statická filmařina krajiny, lidé pracující na rýžových polích, žijících ve svých chatrčích to vše za doprovodu zajímavé hudební složky. Pak přichází Vietkong, vládní armáda a Američané a rázem se mění charakter snímání, nebýt komentáře hlavní hrdinky,vše by spíš hrálo na kašírovaný dokument o válce a jejím zázemí (šmelina, prostitutky atd.) Poslední část filmu, tedy dovětek z Kalifornie, je už čistě melodramatická a chaotická záležitost, která stojí hlavně na vnitřním boji vietnamského veterána a na vnějším rozkladu jeho rodiny - zde se Stone vyřádil asi nejvíc ve svých režijních exhibicích. Na stranu druhou na mě tento film působí hodně umírněně oproti jiným, asi za to můžu "děkovat" knižní předloze, která má co říci, ale nedělá to maximálně naturalisticky, i přestože je sepsána ze skutečných vzpomínek. Stone si knihu převedl do scénáře, což je další fakt, který mě dost překvapil, protože mě to u něj přijde jako akt momentální nostalgie a něhy - nevím zde je to správné slovo, ale prostě mě jiné nenapadá. Neznámé vietnamské tváře herců odvedly nadstandardní práci, T.L. Jones se stal po tomhle filmu definitivně a zaslouženě modlou páně režiséra a Joan Chen coby matka hlavní hrdinky také odvedla zajímavý part. Jedna má výtka směřuje k suvéréní angličtině, kterou na mě vypálili Vietnamští domorodci, aby pak v komunikaci se skutečnými Američany skoro neznali jediné slovo. U hlavní hrdinky se to snad dá pochopit, ale u ostatních?! Na druhou stranu je mi jasné, že masové publikum v anglofonních zemích prostě titulky asi nerado :-( - ale mě ten dabing prostě štval. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Celkem dobré pokračování Stoneova vyrovnávání se traumatu z vietnamské války, které se jedno období táhlo většinou jeho filmů. V popředí stojí příběh vietnamské vesnické dívky, která pozná krutým způsobem hrůzy války. Až pozná dobráckého seržanta Steva, který ji nabídne manželství, ale přesto jejich manželství nebude spokojené kvůli jeho přetrvávajícím psychickým potížím. Film se odehrává ve vietnamském pekle války jen první třetinu než se přesune v ději do San Diega a začne být méně atraktivním. Začne podivně psychologizovat a dobře nasazené tempo se hodně zvolní. Styl, který Stone na plátně nikdy moc nepředváděl. Z hlediska hereckých výkonů to bylo v pořádku, ale k tomu to dlouhá stopáž. Drama, které zůstalo tak nějak ve stínu jeho slavnějších opusů, ale mně se na něj v pohodě dívalo. A to tohle téma nijak nevyhledávám. 60% ()

Reklama

kalap 

všechny recenze uživatele

Ten film ma dostal a to pohľadom na Vietnam z iného uhla pohľadu , kde obria hrdinka je vietnamské dievča , ako hrášok a chlap , ako hora pri nej len vrávora a tak aj skonči. Zaujimavá presvedčovacia metoda k prostitucii: No tak daj im , ved ty si len ľahneš roztiahneš nohy a nerobiš nič a tí chlapi si to všetko oddrú a odrobia a ty ešte zarobiš. ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Drsný film o hrůzách války z pohledu všech stran, nejvýrazněji té nejpostiženější. Bohužel, jak se v ději objeví Steve, kvalita jde kamsi do nehezkého místa a sledovatelnost padá hodně nízko. Čemu se ale musí vyseknout poklona, je hudba - že Kitaro umí krásné kousky už vím dávno, ale tady se opravdu vytáhl. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Po famózní Četě se Stone znovu vrátil do Vietnamu, aby zúročil své osobní zkušenosti s vietnamskou válkou. Tentokrát se pokusil zachytit válečný konflikt očima civilisty - mladé dívky z venkova, jejíž rodina je ohrožována tlakem z obou stran: loajalitu si žádá vláda i Vietkong a v zájmu vítězství dokáží postupovat naprosto bezohledně. Stone se přes své levicové přesvědčení dívá na Vietkong bez iluzí a ukazuje surovou realitu války z pozice těch, co nemají kam ustoupit a jak se bránit. Vietnamská část šlape jako hodinky, režisér se tady pohybuje na jisté půdě, využívá exotickou krásu vietnamské přírody i osobitý půvab hlavní hrdinky v podání Hiep Thi Le. Milostná romance, kterou prožije s americkým poddůstojníkem, je taky fajn, určitě i díky charismatu Tommy Lee Jonese. Melodramatické prvky, na které jsem většinou citlivý, mi tentokrát vůbec nevadily. Problém je v tom, že film neúspěchem americké intervence nekončí, Stone své hrdiny nechá odcestovat do Ameriky. Obě části filmu si ale spolu vůbec nerozumí. Americká zaujímá výrazně menší část, je uspěchaná, zkratkovitá a emočně nepřesvědčivá. V centru Stoneovy pozornosti sice stojí tatáž hrdinka, ale z psychologického dramatu se náhle stává feministický manifest, který se s předchozím válečným dramatem tak nějak tluče. Přesto nechávám 4* a 75 % celkového dojmu, protože 2/3 filmu jde o pětihvězdičkovou záležitost. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Tomy Lee Jones a Oliver Stone mají naprosto totožné datum narození - 15. září 1946. (D3VIL)
  • Oliver Stone věrně zachycuje ve filmu tzv. betelové zuby u matky hlavní hrdinky. Černo-červené zbarvení skloviny zubů a dásní je známkou intenzivní užívání drogy betel neboli pinang. Alkaloid uvolňující se do slin a krevního oběhu má dezinfekční a stimulující účinky. (Paserak)
  • Film je založen na knize Le Ly Hayslip "When Heaven and Earth Changed Places", která vypovídá o jejích zkušenostech z Vietnamské války. (D3VIL)

Reklama

Reklama