Reklama

Reklama

Vietnamka Le Li je znásilněna vojáky Vietkongu, kteří ji podezírají ze špionáže. Dívka prchá do Saigonu, kde se seznamuje se seržantem Dantem Butlerem. Zamilují se. Jejich manželství je krátké, plné nedorozumění a traumat z minulosti. Le Li se stále cítí bytostně spjatá se svou rodnou zemí... (Warner Bros. CZ)

Videa (1)

Trailer

Recenze (167)

Skip 

všechny recenze uživatele

Třetí část Stoneovy vietnamské trilogie sice nedosáhla takového úspěchu jako předcházející Četa a Narozen 4. července, ale stejně se jedná o pozoruhodný film, v němž Stone nahlíží na vietnamskou válku z jiného, avšak neméně děsivého úhlu. Nepřiklání se ani na jednu stranu konfliktu, ale ukazuje na prostých lidech, jak tíživé je dostat se mezi dva mlýnské kameny. Skvělou práci odvedl kameraman a stejně tak i herci. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Lidsky srovnatelně silný příběh jako Born on the 4th of July, tohle mi bylo skoro ještě sympatičtější. Ukázat válku z úhlu lidí, kteří se obvykle koukají na pušku z té špatné strany, byl víc než šťastný nápad. O hodně lepší část filmu je ta ve Vietnamu, pak film začne být dost zkratkovitý. Fakt jsem se místy dokázal úplně do těch lidí vcítit a bylo mi jich líto...Story je to dobrá, herci se mi líbili, práce s kamerou excelentní a hudba je tklivá (ale ne zas moc). ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Film, na ktery jsem byl hodne zvedavy me nijak ze zidle nezvedal, zklamany jsem ale taky nebyl. Krasne zabery na vietnamskou vesnici byly tak uchvatne, ze az byly na hranici kyce. Nadherna hudba a zajimavy dej na zaklade skutecneho pribehu. Ten se ale nekolikrat zadrel v nejake te logicnosti. I kdyz vnimam Stona jako nadprumerneho rezisera, tak "jeho" moudra a filozofie z ust asijskych hercu... Ja tomu uplne neveril. Krasne zde ale byla znazornena smelina a prostituce behem valky a famozni prichod hlavni hrdinky do USA ( jasne, ta lednice, sestra, hypermarket, balena ryze... ). Urcite nadprumerny, nikoliv vsak spickovy film. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud budu srovnávat s Četou a Narozen 4.července, tak bych Nebe a země umístil na druhé místo za Četu. Chápu, že mnozí lidé považují tenhle film z celé trilogie za nejhorší, ale je to jen proto, že Stone nabízí jiný pohled než ten americký, který je tak trochu i náš. Jde o příběh jedné z mnoha dívek, které se musely protloukat zemí zbídačenou válkou a taky se jako jedna z mnoha dostala prostřednictvím manželství do Ameriky. Pokud se jednalo o vietnamskou část celého filmu, tak jsem neměl co vytknout. Život na vesnici i následné utrpení, kdy byli rolníci válcováni z obou stran, to vše bylo natočeno věrně. Americká část, která díky Bohu zabírala menší část stopáže, už mě tolik nechytla, stejně jako jsem příliš nevěřil psýchám Jonesovy postavy. Přesto soudím, že Nebe a země je oproti svým slavnějším bratrům neprávem opomíjený film. 80% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $33miliónovTržby USA $5,864,949Tržby Celosvetovo $-║ Vietnamská vojna z pohľadu osadníkov, prináša iný pohľad než ten kde sa najviac prelievala krv, niežeby v malej osade mali zrovna pokoj od bojov a od tyranie Amerických vojakov či Vietcongu, práve naopak film prináša pohľad na ťažký život zúboženého obyvateľstva pod mocenskou vládou vojakov a je jedno ktorých, vždy nám je poukázané, že nič tu nie je sväté a vojna tu je ukázaná ako to najhoršie čo môže kohokoľvek stretnúť. Film ma aj svoju psychologickú rovinu, takže okrem vypätej vojnovej drámy tu zažijeme až hustú thrillerovú atmosféru po tom čo sa príbeh prenesie z územia Vietnamu do USA, kde peklo s trochu inou tvárou pokračuje. "Oliver Stone prináša týmto filmom veľmi silnú vojnovú drámu, spestrenú pekným vizuálnym poňatím nádhernej krajiny kde sa odohrávajú nepokoje, rovnako tak prináša aj skutočný obraz tej najzákernejšie tyranie odohrávajúcej sa cez vojnu." /85%/ ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Oliver Stone věrně zachycuje ve filmu tzv. betelové zuby u matky hlavní hrdinky. Černo-červené zbarvení skloviny zubů a dásní je známkou intenzivní užívání drogy betel neboli pinang. Alkaloid uvolňující se do slin a krevního oběhu má dezinfekční a stimulující účinky. (Paserak)
  • Film je založen na knize Le Ly Hayslip "When Heaven and Earth Changed Places", která vypovídá o jejích zkušenostech z Vietnamské války. (D3VIL)
  • Hlavní hrdiny dělil značný výškový rozdíl, který lze v mnoha scénách filmu zpozorovat. Tommy Lee Jones měří 1,83 m a drobounká Hiep Thi Le 1,52 m. (Posheidon)

Reklama

Reklama