Reklama

Reklama

Vietnamka Le Li je znásilněna vojáky Vietkongu, kteří ji podezírají ze špionáže. Dívka prchá do Saigonu, kde se seznamuje se seržantem Dantem Butlerem. Zamilují se. Jejich manželství je krátké, plné nedorozumění a traumat z minulosti. Le Li se stále cítí bytostně spjatá se svou rodnou zemí... (Warner Bros. CZ)

Videa (1)

Trailer

Recenze (167)

misterz 

všechny recenze uživatele

Na začiatku vojny býva veľká pompa a silácke reči, ľudia dobrovoľne vstupujú do armády a potom sa čudujú, že majú z toho posttraumatickú poruchu... toto vážne nikdy nepochopím, tú ľudskú hlúposť. Čo sa týka obsahu, chápem, že niekoho môže osloviť pohľad na vojnu z druhej strany, navyše pohľadom ženy. Námet je preto z tejto strany zaujímavý musím priznať, avšak to podanie divákovi bolo zúfalo nezáživné. V tomto prípade ako keby to ani netočil Oliver Stone. Väčšinu času som sa tu trápil s nudou a prehrýzaním sa haldou zbytočných scén, navyše záver ma nepríjemne prekvapil svojou nátlakovosťou. Aspoň že ten úvod bol trochu zaujímavý. Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Strasne nadhernej film. Dalsi film od Olivera Stonea o Vietnamu a opet z jineho uhlu pohledu, tentokrat ze strany vietnamcu. Prvnich zhruba 100 minut je naprosto bombastickejch, spousta dojemnejch scen, ukazany krutosti valky, naprosto nadherna hudba a docela sviznej dej. Proste uzasny valecny drama. Pak se ale dej presune do Ameriky a je to spis manzelsky drama, ktery mi ze zacatku moc nesedlo, ale nakonec to bylo taky silny. Predstavitelka Le Ly hraje vcelku slusne, jen mi vadilo, ze ke konci vypadala spis jak kurva. Ale jednoznacne tu kraluje Tommy Lee Jones, kteryho nijak zvlast nemusim, ale tady byl dokonalej, jeden z jeho nejlepsich vykonu, skoda, ze se objevuje az po dlouhe dobe. Nechci tenhle film porovnavat s ostatnima z vietnamske trilogie, protoze kazdej je natolik odlisnej, ze se proste porovnavat nedaj a to i presto, ze vsechny pojednavaj o Vietnamu a tudiz nemuzu rict, kerej z nich je nejlepsi, me se libily vsechny tri. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $33miliónovTržby USA $5,864,949Tržby Celosvetovo $-║ Vietnamská vojna z pohľadu osadníkov, prináša iný pohľad než ten kde sa najviac prelievala krv, niežeby v malej osade mali zrovna pokoj od bojov a od tyranie Amerických vojakov či Vietcongu, práve naopak film prináša pohľad na ťažký život zúboženého obyvateľstva pod mocenskou vládou vojakov a je jedno ktorých, vždy nám je poukázané, že nič tu nie je sväté a vojna tu je ukázaná ako to najhoršie čo môže kohokoľvek stretnúť. Film ma aj svoju psychologickú rovinu, takže okrem vypätej vojnovej drámy tu zažijeme až hustú thrillerovú atmosféru po tom čo sa príbeh prenesie z územia Vietnamu do USA, kde peklo s trochu inou tvárou pokračuje. "Oliver Stone prináša týmto filmom veľmi silnú vojnovú drámu, spestrenú pekným vizuálnym poňatím nádhernej krajiny kde sa odohrávajú nepokoje, rovnako tak prináša aj skutočný obraz tej najzákernejšie tyranie odohrávajúcej sa cez vojnu." /85%/ ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"V jeho velké, drsné tváři bylo vše, co jsem na Americe milovala.." Naprosto skvělá filmová záležitost, která rozhodně nestojí ve stínu dalších dvou filmů Olivera Stonea, samozřejmě mluvím o filmech Četa a Narozen 4.července, tvořících dohromady triptych o válce ve Vietnamu, tentokrát opět z tak trochu jiného, byť očekávaného pohledu.. Tentokrát totiž sledujeme příběh těžce zkoušeného národa očima chudé Le Ly, nejmladší dcery "rolníka".. Rozdělení země, nechutná zvěrstva jednotek Vietcongu i samotnou Vietnamskou válku Stone servíruje sice dostatečně realisticky a syrově, jak už jsme si u jeho snímků zvykli, ale nadmíru přínosně také s důrazem na mluvené slovo, ať už v podobě Le Ly v pozici vypravěčky, byť právě tento způsob jakéhosi líného dovysvětlování mi většinou příliš nesedí, či případně samotnými dialogy, aniž by si liboval v přímém zobrazení toho všeho násilí a krutosti, což nabízí vítaný protipól zejména k již zmiňované Četě.. Nahlížíme nejen do historie, ale i do kultury, tradičních zvyklostí i buddhismu, což ovšem podle mě patří ke slabinám tohoto snímku, protože právě přetěžká duchovní linka táhnoucí se celým příběhem značně brzdí plynulost a svižnost filmu a zbytečně jej prohlubuje, ačkoliv je zřejmé jak je pro Le Ly důležitá.. Ani romantická stránka filmu obzvlášť díky podivně překotnému vrstvení scén jedné na druhou nedokáže z potenciálu, který skutečný příběh, jímž se Stone inspiroval, bezesporu skýtal, vyždímat maximum.. A tak nad vším ostatním výrazně vyčnívá snad jen famózní výkon Tommyho Lee Jonese, přestože jeho rozrytá tvář nedostala tolik prostoru, jak by se mohlo zdát, neskutečně magická kamera filmového malíře Roberta Richardsona a parádní soundtrack, pod nějž se podepsal známý japonský multiinstrumentalista Kitaró.. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Stone se chtěl ještě jednou vyjádřit k Vietnamu, tentokrát však nikoli dramatizací vlastní zkušenosti. Namísto toho si vybral memoáry jedné Vietnamky. Docela věřím, že mu připadaly zajímavé, ale v úkolu převést je do formy hraného filmu podle mého soudu selhal. --- Holka toho zažila dost na několik dobrých, zfilmovatelných příběhů. Jenže tento film tím vším jenom jaksi prosviští a skutečné drama k divákovi nepronikne. --- Neuspěje to ani jako "Filmový průvodce problematikou vietnamského konfliktu", protože informuje z naivní a nekonzistentní pozice. I začátečníkovi línému si o té době něco přečíst to zřejmě poskytne jen zmatenou a matoucí představu... zmatku. Tedy, zmatek to ovšem byl, a že to nejvíc odskákali ti nejmenší, to je fakt. Ale ze shlédnutí "velkého" filmu bychom si měli přece jen odnést představu poněkud určitější. --- Není to kravina, je to neúspěch, umělecký i osvětový. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Vietnamská vláda nepovolila Oliveru Stoneovi natáčení v místech, která pro film zvolil, kvůli nespokojenosti s vyobrazením Viet Congu ve scénáři. (D3VIL)
  • Hlavní hrdiny dělil značný výškový rozdíl, který lze v mnoha scénách filmu zpozorovat. Tommy Lee Jones měří 1,83 m a drobounká Hiep Thi Le 1,52 m. (Posheidon)
  • Obchodnici ve zlatnictví, kde si Le Ly nechává ohodnotit své šperky, hraje skutečná Le Ly Hayslip. (D3VIL)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno