Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 023)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Oliver Stone .. Musím souhlasím s popisem od MLS. O tomto chváleném filmu a jeho oceněních jsem také věděl před jeho zhlédnutím a výsledek mě zklamal, nechytil a nenaplnil. Přesto si 70% zaslouží. Viděl jsem ale spoustu lepších válečných filmů. A navíc - pořádný Vietnam je prostě a jedině Apokalypsa!! 70%. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone je prostě pan režisér. Tenhle Vietnam patří k tomu nejlepšímu, ale na Coppolu by si musel ještě trochu přivstat. Válka je tu taková všudypřítomná a přitom Vietnamčíci vlastně skoro nejsou vidět. Opravdu sugestivní zážitek, pro někoho možná nudný, ale to není chyba toho filmu. Dnes zaujme i malou rolí Johnnyho Deppa. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Keby som nevidel APOKALYPSU a OLOVENÚ VESTU, možno by som dal 80%. Ale zdá sa, že môj neobľúbený Oliver Stone sa v ČATE stratil. Tak sa mi zdá, že tento (proti)vojnový film za štyroch Oscarov doplatil na to, že vznikal v príliš úzkej spolupráci s hollywoodskym macho producentom Arnoldom Kopelsonom, ktorý po realite zrejme príliš netúži. Herci, s výnimkou Willema Dafoea, nestíhajú a detinské dialógy snímku kopú do bosej nohy. Stone je možno skúsený režisér, ale o jeho pisateľských schopnostiach (k ČATE napísal scenár) pochybujem. Tým najlepším, čo snímka ponúka, je vzťah veliacich dôstojníkov (Tom Berenger & Willem Dafoe)... ktorému je bohužiaľ venovaný maličký priestor. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Tato povinná kukba je sondou do doby, kdy ještě klucká četovali na čerstvém vzduchu, místo na fuckbooku, Američan měl přechodnou chvilku sebezpytování a Charlie vlastnil v nose několik, prozatím chemicky nespálených, čichových buněk. Jak jsem již psal - odvedenci si mezi sebou ve volné přírodě vesele četují, občas čekují Indočíńany, nejsou-li náhodou Čínoindy, pohulují konopnou smyčku a baví se lovem na zvěř plís-nou. Kromě jiných superlativ, kterými bych mohl potřísnit monitor, stojí za vyzdvihnutí vynikající běžec Defoe. - Celé to je taková pěkná procházka po Ho Či Minově zahrádce. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

O válce ve Vietnamu toho bylo natočeno už dost - od Full Metal Jacket až po filozofickou Apokalypsu. Ale teprve teď jsem viděl film, který mnozí považují za vrchol tohoto žánru. A oprávněně. Platoon je mistrnou ukázkou hnusu, který ruku v ruce jde s válkou. Nebojí se nám ukázat opravdovou tvář války a to je obdivuhodné. Charlie Sheen je zde na vrcholu, stejně jako Dafoe. Nemám víc, co bych řekl. Snad jen, že na filmu je vidět, že Stone tam opravdu byl a nebál se pak o tom mluvit (resp. natočit film). ()

Galerie (84)

Zajímavosti (80)

  • Odkaz na tehdejší reálnou přítelkyni Johnnyho Deppa (Lerner), Sherilyn Fenn, můžeme vidět také na jeho kytaře ve scéně, kdy kouří marihuanu – vyryté iniciály S.F. (džanik)
  • V jednu chvíli byly filmové postavy nabádány, aby nepily z řeky, protože mohou onemocnět malárií. Během natáčení dostal Willem Dafoe (Elias) žízeň a z řeky se napil – nevěděl přitom, že nedaleko proti proudu leží mrtvé prase – jeden den mu bylo zle, ale nebylo to malárií. (džanik)
  • Československé útočné pušky SA 58, které vojáci najdou ve vesnici Vietkongu, se skutečně pašovaly ze Zbrojovky Uherský Brod přes Hamburk, Gibraltar a Indický oceán. Poté byly tajně po dílech dopraveny z Číny do Severního Vietnamu. (JohnnyFox)

Reklama

Reklama