Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 022)

kulyk 

všechny recenze uživatele

Tato povinná kukba je sondou do doby, kdy ještě klucká četovali na čerstvém vzduchu, místo na fuckbooku, Američan měl přechodnou chvilku sebezpytování a Charlie vlastnil v nose několik, prozatím chemicky nespálených, čichových buněk. Jak jsem již psal - odvedenci si mezi sebou ve volné přírodě vesele četují, občas čekují Indočíńany, nejsou-li náhodou Čínoindy, pohulují konopnou smyčku a baví se lovem na zvěř plís-nou. Kromě jiných superlativ, kterými bych mohl potřísnit monitor, stojí za vyzdvihnutí vynikající běžec Defoe. - Celé to je taková pěkná procházka po Ho Či Minově zahrádce. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepsich valecnejch filmu, lepsi nez Apokalypsa. Film ma oproti podobnejm filmum jen dve hodiny a ty jsou nabity akci a ruznejma dramatickejma momentama takze vubec nenudi. Prestrelky jsou hodne drsny, vsude caka krev a litaj koncetiny, ale stale vypadaj hodne realne. Dobra je zde hudba, ktera pri prestrelkach skoro neni, aby byli slyset ty kulky atd. a kdyz je, tak je vyborna. Berenger to zahral fakt vyborne, s jizvou pres celou hubu vypada hodne drsne a je to jeho nejlepsi film. U Dafoea jsem zvyklej na paradni vykony, ale to co predved tady je naprosto uzasne a jeho smrt je nezapomenutelna. Ona je tu spousta momentu nezapomenutelnejch. Charlie Sheen to zahral dobre, kdyz uz je pak trosku zkusenej tak je vybornej, ale ze zacatku mi tam trosku nesed. Z ostatnich hercu stoji jeste za zminku mladej Johnny Depp a celkem slusnej Forest Whitaker. Filmy Olivera Stona mam moc rad a tohle je proste dokonalej valecnej film, takze jasnejch 5*. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Chcete-li divácký válečný film bez "sračiček kolem", jen plný nepohody, mačo keců a vojenský akce, pak RAMBO 2 (kecám, PLATOON) je to pravý ořechový. Stone přišel na základě vlastní zkušenosti z Vietnamu s autentickou simulací tehdejší absurdní snahy v pobíhání džunglí tam zpátky, upadající morálky, odpočítávání dní do konce v naději se ho dožít, bez ponětí "co tu kurva vůbec děláme" a v boji s Vietcongem, stejně jako mezi sebou. To vše z pohledu privilegovanýho smrkáče (prkenný Sheen) a v plejádě budoucích hereckých hvězd. Napínavý skoro-masakr a podpálení vesničky evokuje reálný incident Mỹ Lai. I při druhé projekci jsem nebyl přímo oslněný, faktor času tu hraje mírně nepříznivě, i tak ale pamětihodný vhled do řad obyčejných postradatelných amíků hluboko v mindfuck břečce během nejkrvavější fáze bezhlavýho konfliktu. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od některých si nemyslím, že Stone vypočítavě manipuluje s divákem, především je známo, že sám ve Vietnamu narozdíl od Kubricka či Coppoly bojoval jako řadový voják a podle mě je to z filmu jasně cítit. Četa sice není nejlepší válečný film, na to jí chybí ucelenější a silnější idea než jen klasické "vákla je vůl", v jednotlivých scénách však dosahuje obrovské působivosti, jakou má jen velmi málo válečných filmů, právě díky Stoneově osobní zkušenosti. Navíc na druhou stranu není pro Stonea válka jen prostředím, na kterém nám bude servírovat své osobní "umělecké vize", jak se to děje v Olověné vestě nebo Apokalypse. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (80)

  • V mnoha amerických armádních třídách pro velící důstojníky je postava poručíka Wolfea (Mark Moses) používána jako příklad toho, jak by se mladý důstojník neměl chovat. (džanik)
  • Během úvodních titulků Big Harold padá a kutálí se ze svahu. Podle Foresta Whitakera to byl skutečný, neúmyslný pád. (džanik)

Reklama

Reklama