Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 021)

novoten 

všechny recenze uživatele

Nejlepší válečný film z Vietnamu, který zanechává ultrahluboký dopad. Stoneův nápad vytvořit drama jednotlivce na pozadí konfliktu fanatického velitele a chlapa s dobrým srdcem je prostý a zároveň geniální. Díky atmosféře a strhující režii jsem se Taylorem stal já a na konci jsem se ptal, jestli bych spoušť zmáčknul. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,RADUJŽ SE TEDY, MLÁDENČE, V MLADOSTI SVÉ....." O.Stone vypráví příběh nováčka CH.Sheena, který nemá pro jednotku žádnou cenu, dokuď nezíská dost skušeností, aspoň aby se dokázal postarat sám o sebe. výpověď o mazáctví (což je všude), vztahy mezi bílejma a černejma, hulení trávy a o strachu. o strachu na obou stranách. o strachu, který nedovolil udržet si čistý rozum a morálku. o lidech, kterým válka dala možnost chovat se jako zvěř. často nebojovali s nepřítelem, ale sami se sebou. hlavně celá akce ve vesnici je silná. a je jedno, na čí straně jste. nezapomenutelné jsou také předzvěsti válečných scén - ticho, tlukot srdce. nevím, kdo by měl lépe popsat pocity vojáků ve vietnamu než O.Stone. komu jinému by jsme měli věřit, že nepřítel byl přímo ,,v nich". a smrt? co my víme o smrti! ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Četu jsem viděl poprvé na premiéře ještě v době totáče koncem 80. let. Oliver Stone jako známý levičák a protiválečný aktivista byl považován za garanta ideové nezávislosti filmu, takže jinak bdělá cenzura tentokrát zaspala a možná šlo i o naschvál překladatele, který zkoušel meze možného v dobách perestrojky. Uprostřed promítání jinak vážného válečného dramatu se sálem začal ozývat ohlušující smích diváků. Zazněla totiž památná věta po obsazení opuštěného vietnamského bunkru, kdy americký mariňák hlásí: "Nic tu není, jen čtyři československé kulomety." Dnes to zní jak banalita, tehdy byl fakt, že v přepočtu na počet obyvatel a HDP patříme dlouhodobě k největším výrobcům a vývozcům zbraní, přísné společenské tabu. Stone měl s vietnamským konfliktem sice jen krátkodobou nicméně přece jen osobní zkušenost a narozdíl od svých kolegů se umělecky krotil a šlo mu o to podat co nejautentičtější zprávu o vietnamském konfliktu. Svůj herecký tým nechal běhat 3 týdny s plnou polní v tropické džungli na tichomořském ostrově pod vedením veterána z vietnamské války, který si ostatně ve filmu také střihl menší roli. Stoneovi šlo o maximálně plastické zobrazení konfliktu a v rámci téhle snahy potlačil hlavní význam téhle postavy. Idealistický nováček sice prochází bojovým křestem a během času stráveného s jednotkou lidsky dozrává, ale skutečným kolektivním hrdinou se stává jeho četa. Její temnější rozměr představuje seržant Barnes, řemeslný válečník, a jeho vlastenecký humanistický protipól seržant Elias. Snímek nemá lineárně prožívaný příběh, je rozdělen na několik válečných epizod s bojovými střety a pochody. Stone střídá tempo, pomalé namáhavé přesuny a stresující hlídkování uprostřed noční džungle se v mžiku mění v krvavou noční bitvu. Stone ukazuje, jak tenká může být hranice mezi hrdinstvím a válečnými zločiny, jak ve vyhrocené atmosféře berou za své ideály a jak snadno se šíří drogová epidemie. Pro mě jeden z nejlepších válečných filmů, ke kterému se kdykoli rád vracím. Celkový dojem: 95 %. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepsich valecnejch filmu, lepsi nez Apokalypsa. Film ma oproti podobnejm filmum jen dve hodiny a ty jsou nabity akci a ruznejma dramatickejma momentama takze vubec nenudi. Prestrelky jsou hodne drsny, vsude caka krev a litaj koncetiny, ale stale vypadaj hodne realne. Dobra je zde hudba, ktera pri prestrelkach skoro neni, aby byli slyset ty kulky atd. a kdyz je, tak je vyborna. Berenger to zahral fakt vyborne, s jizvou pres celou hubu vypada hodne drsne a je to jeho nejlepsi film. U Dafoea jsem zvyklej na paradni vykony, ale to co predved tady je naprosto uzasne a jeho smrt je nezapomenutelna. Ona je tu spousta momentu nezapomenutelnejch. Charlie Sheen to zahral dobre, kdyz uz je pak trosku zkusenej tak je vybornej, ale ze zacatku mi tam trosku nesed. Z ostatnich hercu stoji jeste za zminku mladej Johnny Depp a celkem slusnej Forest Whitaker. Filmy Olivera Stona mam moc rad a tohle je proste dokonalej valecnej film, takze jasnejch 5*. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Platoon je velice syrové nekompromisní drama vyobrazující vietnamský konflikt v celé své nahotě. Na jednu stranu jsou zde vojáci, pro které je zabíjení nutnost a na straně druhé je zde ještě alespoň trošku mírumilovný seržant Elias v podání skvělého Willema Dafoeho. Mezi dvěma těmito kameny sledujeme příběh vojína Taylora. Na Zemi existuje peklo a jmenuje se Vietnam! 90% ()

Galerie (84)

Zajímavosti (80)

  • Filmový plakát ukazující Eliase (Willem Dafoe) s rukama nad hlavou je vzpomínkou na snímek válečného fotografa Arta Greenspona z roku 1968. (džanik)
  • Herci a štáb dorazili na Filipíny počátkem roku 1986, téměř současně se začátkem revoluce EDSA, která svrhla prezidenta Ferdinanda Marcose. Jeden nebo dva dny po příletu do Manily se Willem Dafoe (Elias) údajně probudil a v ulicích Manily uviděl skupinky tanků. (džanik)
  • Ve scéně, kde poručík Wolfe (Mark Moses) přijde k mužům, kteří hrají karty, si jeden voják prohlíží časopis Playboy z březnu 1971. Film se ale odehrává v roce 1967. (Gordy34)

Reklama

Reklama