Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 022)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Byl bych to byl býval viděl v osmdesátých letech, byl bych býval byl asi nadšen. V roce 2008 ve mě tento film nevyvolává nic převratného. Je to jisto jistě skvěle zvládnutá prácička, vykreslující dokonale vietnamskou válku, ale něco podobného jsem už viděl několikrát. Tento válečný film ovšem ostatní dílka v něčem převyšuje. Je to ona krutá realita a žádné zlehčování jinak zbytečného konfliktu. 80% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Chcete-li divácký válečný film bez "sračiček kolem", jen plný nepohody, mačo keců a vojenský akce, pak RAMBO 2 (kecám, PLATOON) je to pravý ořechový. Stone přišel na základě vlastní zkušenosti z Vietnamu s autentickou simulací tehdejší absurdní snahy v pobíhání džunglí tam zpátky, upadající morálky, odpočítávání dní do konce v naději se ho dožít, bez ponětí "co tu kurva vůbec děláme" a v boji s Vietcongem, stejně jako mezi sebou. To vše z pohledu privilegovanýho smrkáče (prkenný Sheen) a v plejádě budoucích hereckých hvězd. Napínavý skoro-masakr a podpálení vesničky evokuje reálný incident Mỹ Lai. I při druhé projekci jsem nebyl přímo oslněný, faktor času tu hraje mírně nepříznivě, i tak ale pamětihodný vhled do řad obyčejných postradatelných amíků hluboko v mindfuck břečce během nejkrvavější fáze bezhlavýho konfliktu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,RADUJŽ SE TEDY, MLÁDENČE, V MLADOSTI SVÉ....." O.Stone vypráví příběh nováčka CH.Sheena, který nemá pro jednotku žádnou cenu, dokuď nezíská dost skušeností, aspoň aby se dokázal postarat sám o sebe. výpověď o mazáctví (což je všude), vztahy mezi bílejma a černejma, hulení trávy a o strachu. o strachu na obou stranách. o strachu, který nedovolil udržet si čistý rozum a morálku. o lidech, kterým válka dala možnost chovat se jako zvěř. často nebojovali s nepřítelem, ale sami se sebou. hlavně celá akce ve vesnici je silná. a je jedno, na čí straně jste. nezapomenutelné jsou také předzvěsti válečných scén - ticho, tlukot srdce. nevím, kdo by měl lépe popsat pocity vojáků ve vietnamu než O.Stone. komu jinému by jsme měli věřit, že nepřítel byl přímo ,,v nich". a smrt? co my víme o smrti! ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Za poselství a vyznění si to tu čtvrtou hvězdu utrhne, ale jinak se mi to na tak ceněný film zdálo moc černobílé, předem dané a až primitivně zaujaté. Svědomí Ameriky Oliver Stone ale udělal dobře, že tenhle film natočil - má co říct a říká to, i když by to teda mohl a měl říkat lépe. S Full Metal Jacket nebo Apokalypsou to ale nejde srovnávat. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (80)

  • Na žádost Olivera Stonea byly vyrobeny speciální, třešňově červené krabičky cigaret Marlboro, aby se podobaly těm, které se vyráběly koncem 60. let. (džanik)
  • Scéna, ve které Chris (Charlie Sheen) zachraňuje Vietnamku před znásilněním, je založena na skutečném napadení jedné vesničanky ve Vietnamu, do kterého zasáhl Oliver Stone. (džanik)
  • Herci a štáb dorazili na Filipíny počátkem roku 1986, téměř současně se začátkem revoluce EDSA, která svrhla prezidenta Ferdinanda Marcose. Jeden nebo dva dny po příletu do Manily se Willem Dafoe (Elias) údajně probudil a v ulicích Manily uviděl skupinky tanků. (džanik)

Reklama

Reklama