Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dvaačtyřicetiletý novinář Richard Boyle informuje v roce 1980 o občanské válce v malé středoamerické zemi El Salvador. Vláda prezidenta Duarta bojuje za podpory USA proti levicové revoluční Frontě národního osvobození Farabunda Martího. Její stoupenci jsou likvidováni eskadrami smrti, řízenými armádou. Richard Boyle prožívá boje z bezprostřední blízkosti a stává se dokonce svědkem zavraždění arcibiskupa Romera. Po těchto zkušenostech se rozhodne uprchnout se svou přítelkyní Marií do Kalifornie. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (182)

rastlinka 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica filmu mi pripomínala typický B-éčkový film so snahou ustáť scény pomocou humoru (no nie veľmi podarene). Našťastie (!) sa film v druhej polovici zlomil a ponúkol oveľa viac. Myslím, že práve vážnosť situácie a vedomie, že sa jedná o skutočné udalosti pridali na hodnote filmu ešte viac. Každopádne, je smutné, čoho sú vplyvní ľudia schopní a na druhej strane je obdivuhodné, akých krásnych vecí sú schopní niektorí jedinci. Preto by sme si mali takéto osobnosti vážiť. "Vôľu ľudu, ani chod dejín nik nezmení. Ani severoameričania." ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tentokrát trochu slabší Oliver a jeho standartní politické hrátky. Tady se teprve zaškoloval před svými lepšími filmy. Ostatně například Četa je ze stejného roku jako toto. Každopádně film v rámci možností určitě táhne především skvělý Woods který si z toho udělal vesměs one man show. Jinak průměr se zvláštním zpracováním.55% ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Další drsný a provokativní film Olivera Stonea. Snímek je bohužel trochu ve stínu slavnějších režisérových děl jako "Četa" nebo "Narozen 4. července", což je docela škoda, protože se jim kvalitou vyrovná a v některých chvílích dokonce i předčí. Na jeden z prvních Stoneových filmů, překvapivě kvalitní a odvážná podívaná. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone ešte v čase, keď bol nazývaným "svedomím Ameriky" a záležalo mu na tom čo sa s jeho krajinou deje. Po filme World trade center si to už ale nemyslím. Aj keď sa film rozbieha skôr ako komédia, po príchode do Salvadoru sú večný looser J. Woods,ktorý dlhuje peniaze snáď každému na tejto planéte a alkoholik J.Belushi hodení do krutej reality. Film poukazuje na neľahkú novinársku prácu, kde nasadzovať krk akosi patrí k tomuto povolaniu. Aj po rokoch stále kvalitný film a ešte dlho bude.80%. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Pokud se filmů s podobnou tématikou válečných zločinů a občanských válek ujme dobrý režisér, tak je skoro vždycky jisté, že takové filmy budou fungovat. Stejně jako třeba když se díváte na Hotel Rwanda, i v Salvadoru nejprve nevěříte vlastním očím, postupně jim věřit začnete a potom jim věřit nechcete. 8/10 ()

Galerie (44)

Zajímavosti (13)

  • Scéna s vytažením zachráněné cívky fotografického filmu z podpatku byla Jamesem Woodsem, hrajícím novináře Richarda Boyleho, zimprovizována. To velice rozčililo Olivera Stonea, protože to byl poslední záběr potřebný pro film a protože měl na jeho natočení jen jeden pokus. Přesto Stone tuto scénu ponechal v konečném sestřihu a později se dokonce přiznal, že patří k jeho oblíbeným. (Aelita)
  • Ačkoliv se film dočkal chvály kritiků, nedostal se do ditribuce v celých Spojených státech. Nicméně později byl znovu uveden, když v kinech uspěla Četa. (StarsFan)
  • Název filmu má dvojí význam. Za prvé odkazuje na samotnou zemi, jejíž originální název zní El Salvador, kde se děj odehrává, za druhé slovo "salvador" španělsky znamená "spasitel". (Aelita)

Reklama

Reklama