Reklama

Reklama

Poslední trik pana Schwarcewalldea a pana Edgara

  • angličtina The Last Trick of Mr. Schwarcewallde and Mr. Edgar (více)
Loutkový / Krátkometrážní
Československo, 1964, 11 min

VOD (1)

Snaha po dokonalém kouzelnickém výkonu může zapříčinit osudovou destrukci. První film mága českého surrealismu, autora a režiséra Jana Švankmajera. (Česká televize)

Recenze (45)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Pokud se nepletu, je tohle moje první setkání se Švankmajerem, což je v téměř třiceti trochu smutné, na druhou stranu já měl dlouhé období, kdy mě česká tvorba vůbec nezajímala. Popravdě, kdybych tohle viděl dřív, tak ani nemám důvod, abych ve Švankmajerovi pokračoval. Animace není nijak zajímavá, nápady také ne. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Svojrázna a rozpoznateľná poetika Jana Švankmajera v je patrná už z jeho raného filmu (každý z nich je pre mňa samostatným zážitkom). Tu si dvaja páni navzájom predvádzajú čím ďalej tým viac fantastickejšie a šialenejšie triky - vyberajú si husle z hlavy, klonujú sa a podobne. Spočiatku si tlieskajú, neskôr nie. Kam až povedie ich vzájomné predvádzanie sa ? ()

Reklama

H.Gordon 

všechny recenze uživatele

Jeho první dílo na mě zapůsobilo tak všelijak. Je skvělé udělané, ale na mě až příliš hororové, tohle mi neudělalo prostě dobře. S loutkami nesympatizuji a nikdy je mít ráda nebudu a k tomu ta děsivá atmosféra. Brrr. Ale rozhodně lepší 3 hvězdičky. Ale už nikdy více. Ty hlavy byly prostě nechutné... ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Počátky tohoto virtuózního debutu jsou v představení Škrobené hlavy, které hrál Švankmajer s Herzem v divadle Semafor. Jan Švankmajer, ač se k režii málem nedostal, naprosto bez diskuze ukázal, že odstartování vidění jeho světa formou imaginárního surrealismu, bude v československé kinematografii pokaždé jedinečný, originální a po umělecké stránce kvalitní podívaná. Precizní střihy a detaily, a to až do posledního brouka, skvěle sladěná hudba a skutečné vizuální umění. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Jako prvotina je to určitě dobré, navíc Švankmajer využil zkušenost s herci s nasazenými loutkovými hlavami o pár let později ve skvostném loutkářském dílku Don Šajn, ale jinak je to jen stín toho, co Šmankmajer předvedl v budoucnu a docela rád bych viděl téma "souboj kouzelníků" jak by ho tvůrce zpracoval třebas o dvacet let později, tady je totiž tenhle nápad trestuhodně nevyužitý a dali by se vymyslet desítky věcí imaginativnějších, magičtějších a všeobecně víc se hodících, potenciál je tu totiž nevyužit a počet úsměvně magořivých scén je na nule. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Je to první samostatný loutkový film, který Jan Švankamjer natočil. (Elisebah)
  • Vedení dramaturgie krátkého filmu na Barrandově nechtělo povolit Janu Švankmajerovi režírovat film, protože nestudoval FAMU. K tomu, aby mohl Švankmajer točit, dopomohl Emil Radok, který si nad ním vzal tzv. supervizi. (mchnk)

Reklama

Reklama