Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svěrákův příběh (na scénáři se podílel s Martinem Dostálem) je takřka průzračný a vychází z velmi obehraných premis. Jedná se o českou road movie, aneb jak praví popisek: Svobodný film o dvou chlapcích, jedné dívce, zeleném kabrioletu a horkých letních hrách. Radek (Radek Pastrňák) a Franta (Jakub Špalek) si na začátku zakoupí zmíněný automobil, trochu svérázným způsobem ho upraví a rozjedou se vstříc volání dálek a dobrodružství. Cestou přiberou trochu vyplašenou a trochu provokující dívku Annu (Anna Geislerová), kterou zpovzdálí sleduje její žárlivý přítel v černém opelu. A pak už jen jedou, užívají si bezstarostné pohody, aniž by tušili, že v souladu s pravidly žánru bude mít jejich uvolněná jízda dost dramatický konec. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (403)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Kultovní česká road movie, která ze začátku dostává svého názvu. Příběh filmu není důležitý a víceméně jde jen o to, že dva kamarádi se vydali na cestu, která nejspíš nemá ani určený cíl a po cestě naberou stopařku, která má v zádech tajemného mladíka. Film plyne poměrně pomalým tempem a skvěle pracuje s kamerou a okolním prostředím. Později však filmu začne docházet benzín a začne až nepříjemně zpomalovat a stávat se nezajímavým. Herecké obsazení je výborné a první půlka takřka dokonalá. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Pro mě to není bůhvíjaká kultovní záležitost, ale "jen" příjemný, pohodový film. Svěrák ani při ultralaciném natáčení nerezignoval na různé filmařské kousky, kterými ozvláštňuje jinak až příliš jednoduchý a přímočarý film. Příjemní jsou civilní herci (i když Geislerovou nemusím) a hudba od Buty. Tu neminul Český lev, stejně jako kameru F.A. Brabce. Neproměněny zůstaly nominace na film, režii a pro Geislerovou (tehdy vládlo Díky za každé nové ráno). ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Pravá česká road movie, jak se na Svěrákovský kalibr "juniora" patří:) Nezbedná a svůdná Aňa Geislerová a dva pohodoví kámoši v podání Radka Pastrňáka a Jakuba Špalka. Oba dva hážou jednu hlášku za druhou, projíždějí úchvatnou letní krajinou, a na Vás z obrazovky přílo sálá ten letní žár, bezstarostnost a také jakási melancholie těch krásných dnů, které vždy utečou příliš rychle na to, kolik se toho v nich událo... Nejvíce mě dostala chemie, která začala mezi Aňou a Radkem pracovat od brzkých okamžiků a když ho poté začala zcela profesionálně svádět, říkala jsem si, že mezi nima prostě musí něco být a hotovo:) Závěr mi sice přišel dělaný na efekt, asi jako: "Tak co udělat, aby tato Jízda měla nečekaný konec." Ale co, prostě to tak skončilo. Podstatný je ten děj předtím:) Taková ukázněná, odlehčená a jednoduše "česká" verze na Mexickou jízdu. "Vůbec nezáleží na tom, že jsme tu babičku svezli jenom deset metrů, tak jako tak to byl dobrý skutek", "Víte, že Američané vyhráli válku, protože uměli dobře zacházet s telefonem?" :) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tahle česká road movie mě nijak zvlášť nedostává, byť je to na pohled velice zajímavý film se slušnými herci a dobrou atmosférou. Jenže krom notoricky známé úvodní písničky a pocitu jízdy "odněkud nikam" ve mně nezůstalo tařka nic, snad jen jakýsi dozvuk letní pohody a pár podivných Pastrňákových hlášek. Dobrý film, ke kterému se ale nebudu vracet... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Jan Svěrák sa pokusil natočiť road movie na český spôsob. A či sa mu to podarilo? Ja tvrdím, že ani moc nie. Na filme je cítiť jeho nízky rozpočet; ale tam by som nevidel najväčšiu chybu. Za tú považujem herecké obsadenie tohto snímku. Aňa Geislerová podala tradične nadpriemerný výkon, ale to čo tam predvádza Radek Pastrňák nemá s herectvom nič spoločné. A tiež Filip Renč je omnoho užitočnejší ako režisér než ako herec. "Jazda" je asi najslabším Svěrákovým filmom. ** ()

Galerie (6)

Zajímavosti (44)

  • Radek Pastrňák, který si ve filmu zahrál jednu z hlavních rolí, složil k filmu i hudbu, kterou nahrál se svou skupinou Buty. (Lynette)
  • K filmu Jan Svěrák ještě napsal stejnomennou knihu, kde popisuje zajímavosti z natáčení a děj filmu. (Pierre)
  • Komparzista, ktorý hral muža na bicykli, bol miestny premietač kina a za odmenu dostal od filmárov večeru v reštaurácii. (Raccoon.city)

Související novinky

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

19.08.2021

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná již zítra. Odstartuje světovou premiérou nového českého filmu režiséra Davida Ondříčka Zátopek, který je věnován legendárnímu atletovi… (více)

Reklama

Reklama