Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přizpůsobivý nosič reklam Ťopka přespává v odstaveném vagónu, který je ovšem jednoho dne připojen k vlaku, jímž odjíždí na inspekční cestu generální inspektor drah Jiří Kokrhel. A tak se Ťopka bez vlastního přičinění stává černým pasažérem, a když je objeven a pronásledován, způsobí neplánovanou zastávku na malém, bezvýznamném nádražíčku v Mokré nad Soupravou. Místní přednosta stanice Anatol Jelen si však právě odskočil na zkoušku pěveckého sboru, čehož využije Ťopka. Oblékne se do jeho uniformy a začne se před přísným pohledem inspektora vydávat za přednostu. Jeho svérázné improvizace inspektora vyvádějí z míry, ale naštěstí je tu přednostova půvabná manželka Julie, která Ťopku kryje, aby pomohla nepřítomnému manželovi. Kvůli jeho chování se ale dostává do velmi obtížných situací. Kokrhel se do ženy zakouká a oslněn jejím půvabem přehlíží nejen Ťopkovu absolutní neschopnost a divoké improvizace, ale dokonce se rozhodne vyhovět přednostově žádosti o přeložení blíž ku Praze. Jenže v nejméně vhodnou chvíli se objeví skutečný přednosta stanice... (TV Nova)

(více)

Recenze (326)

heyda 

všechny recenze uživatele

Klasika všech klasik. Jako vždy perfektní Vlasta Burian. Jeho humor je neopakovatelný. Samozřejmě sám by to asi neutáhl, takže poklona i Zitě Kabátové, Jaroslavu Marvanovi a dalším. Kdybych měl Přednostu stanice zaškatulkovat do filmů pro pamětníky, tak bude patřit k tomu nejlepšímu a tak si zaslouží nejvyšší hodnocení a mé doporučení!!! ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Nádherná ukázka české snaživosi a čisté geniálnosti. Je neuvěřitelně, že byl tento film natočen za okupace Nacistů v roce 1941. Vlasta Burian, podle mě, v té nejlepší roli jeho života. Nezapomenutelné rozdávání letáků na chůdách a objednání celého jídelníčku. Dvoření vysoce postavených můžů, tedy pana generálního inspektora a statkáře, je velice silný pozůstatek staré doby. Vidíme jejich elegantnost a povýšené chování. Hodnotím plnými 4 body. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Začátek (s výjimkou objednávky v restauraci) i konec byl takový jalový, ale to, co bylo mezi tím (tj. to od příchodu pana Ťopky na stanici až po návrat pravého přednosty) byla výtečná zábava. Zatímco nijaké výstupy Trégla a Šlégla mě nechaly chladným, scény s dokonalým Burianem a Marvanem ve mně několikrát vyvolaly záchvat smíchu. Škoda té nevyrovnanosti filmu, mohl to být plný počet. "Je v tom úmysl, nebo co?!" - " To nevím. Je v tom úmysl? Jestli je v tom zaječí úmysl, tak to musíte zdanit!". ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Tak tohle šlo naprosto mimo mě, zatím nejhorší film s Burianem, co jsem viděl. Nemám obecně rád komedie založené na hlavní postavě nějakého trouby, což Přednosta bohatě splňuje. Postrádá to inteligenci, vtip i důvtip, kteréžto vlastnosti mají třeba Ducháček nebo Rozruch. Celé to bylo takové šroubované, nevěrohodné, vedlejší postavy krom Marvana neměly pořádně co hrát. Slabé dvě hvězdičky za pár vtípků, u kterých jsem se alespoň pousmál. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

"Přednosta stanice,ten nekouká jen na šíny..přednosta stanice,ten umí prohnat mašiny...přednosta stanice,to prazvláštní je tvor...před ním se klaní semafor,šarže je hrozná,každej ho pozná,červený nos i čepice,to je přednosta stanice." Můj oblíbený film v době, když jsem na něj jako malinký koukal s dědou, Burian vs. Marvan nezapomenutelné................ moje hodnocení = 8,5 z 10. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (27)

  • Statkárova žena (Růžena Šlemrová) chce opäť držať jednu zo svojich drastických hroznových diét, ale celkom nelogicky to uvádza slovami: "Včera som mala zasa o pol kila menej, musím zhodiť dvadsať kíl." Logickejšie by bolo, keby sa rozhodla pre diétu, keby mala o pol kila viac a nie menej. (Raccoon.city)
  • Keď Ťopka (Vlasta Burian) vezme spoza okienka fľašu vína, nechá ho otvorené a záves odtiahnutý. Keď Pivoda (Václav Trégl) v nasledujúcej scéne príde z opačnej strany okienka, je zatvorené a záves zatiahnutý. (J.J.1972)
  • Natáčania sa podľa dobových fotografií spoluzúčastnil prezident Emil Hácha po boku nacistických veliteľov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama