Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přizpůsobivý nosič reklam Ťopka přespává v odstaveném vagónu, který je ovšem jednoho dne připojen k vlaku, jímž odjíždí na inspekční cestu generální inspektor drah Jiří Kokrhel. A tak se Ťopka bez vlastního přičinění stává černým pasažérem, a když je objeven a pronásledován, způsobí neplánovanou zastávku na malém, bezvýznamném nádražíčku v Mokré nad Soupravou. Místní přednosta stanice Anatol Jelen si však právě odskočil na zkoušku pěveckého sboru, čehož využije Ťopka. Oblékne se do jeho uniformy a začne se před přísným pohledem inspektora vydávat za přednostu. Jeho svérázné improvizace inspektora vyvádějí z míry, ale naštěstí je tu přednostova půvabná manželka Julie, která Ťopku kryje, aby pomohla nepřítomnému manželovi. Kvůli jeho chování se ale dostává do velmi obtížných situací. Kokrhel se do ženy zakouká a oslněn jejím půvabem přehlíží nejen Ťopkovu absolutní neschopnost a divoké improvizace, ale dokonce se rozhodne vyhovět přednostově žádosti o přeložení blíž ku Praze. Jenže v nejméně vhodnou chvíli se objeví skutečný přednosta stanice... (TV Nova)

(více)

Recenze (326)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní komedie, film sestavený z několika na sobě nazávislých scének, postavy se občas potkají a pak zase ne, taková kabaretní čísla. Scéna v hospodě je vynikající a závěru filmu Vlasta kraluje zcela nekompromisně. Byl jsem docela zvědav, jak z té motanice všichni vybruslí a povedlo se s velkou grácií, Burian mizící na stupátku vagónu do dáli, zpívajíc přednostu stanice. Grandiózní...85% ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Přednosta stanice má své světlé chvilky. I když to tady maličko přehání, je Burian pořád vtipný. Humory váznou spíš všem ostatním. Pár vtipů se najde, ale že by se člověk mlátil smíchy, to se říct nedá. Pro mě je ale hlavní problém v postavách, ke kterým jsem si nenašel cestu. Všichni chlapi v podstatě jen slintají nad paní přednostovou Jelenovou, která tam je jen od toho, aby ty jejich chlípné návrhy trpěla s napůl bolestivým a napůl koketním úsměvem. Pan velkostatkář Pěnkava je pěkný slizoun, starý Jelen jen do počtu a vedlejší zápletka s moulou Pivodou a služkou Růženkou tam jsou evidentně jen od toho, aby trochu natáhli hlavní zápletku, která se ošoupe až překvapivě rychle. Zkrátka zklamání, i když pořád vtipné i díky solidnímu Marvanovi. ()

Reklama

Genero 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že Vlastíka Buriana příliš nemusím a jeho komedie mi splývají dohromady v jeden dlouhý proud exhibic jednoho potřeštěného egocentrického fotbalového brankaře. V případě tohoto filmu mu ale odpouštím i jeho angažmá ve Slavii. Když se sešli s Jarouškem Marvanem na peróně v Mokré nad Soupravou, asi je osvítil duch Svatý a sedli si jako nikdy a nikde, jakože se spolu něco nahráli. Jednoduchá zápletka, spousta vybroušených gagů a slovního humoru a starodávná veselohra, kterou si na Nový rok nikdy nenechám ujít. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Burian a zámena postáv. Dobre, ale ide o to, či sú hlášky vtipné a či z toho všetci okolo vychádzajú ako blbci a nám to bude pripadať vtipné. Ako pozerám, tak väčšine áno, mne však táto komédia nesadla a považujem ju za tú najjednoduchšiu zábavu pre dobové masy. Marvan ako inšpektor neustále pozoruje, ako falošný prednosta robí jeden kiks za druhým a musí mu byť jasné, že je podvodník. Lenže nie je a mne na tejto prihoretosti neprišlo nič vtipné. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian bol proste genialny komik. Hoci mam stale problem s ceskoslovenskymi filmami 30. rokov /jo, stale tvrdim, ze filmari sa len rezisersky hladali, herci tiez nemali prakticke skusenosti ...../, v zasade ich neglorifikujem, ale ani nezatracujem. S cs filmami 40. rokov potom uz problem nemam - predsa len nasi ceskoslovenski velikani ako Vavra, Fric, Bielik, Zeman uz nabrali reziserske skusenosti. A tuna ide o vyslovene genialnu komediu z Protektoratu Cechy a Morava. 94 % ()

Galerie (46)

Zajímavosti (27)

  • Statkárova žena (Růžena Šlemrová) chce opäť držať jednu zo svojich drastických hroznových diét, ale celkom nelogicky to uvádza slovami: "Včera som mala zasa o pol kila menej, musím zhodiť dvadsať kíl." Logickejšie by bolo, keby sa rozhodla pre diétu, keby mala o pol kila viac a nie menej. (Raccoon.city)
  • Ťopka (Vlasta Burian) bydlí v kupé ve vagónu na trase Hamburg–Bukurešť–Istanbul. Je to tedy jakýsi Orient express na německý způsob. Původní Orient expres, který před 2. sv. válkou vedl z Paříže do Istanbulu (některé Orient expresy měly různé trasy, ale nejznámější z románu „Vražda v Orient expresu“ vedla právě z Istanbulu do Francie), byly během let 1939 až 1945 pozastaveny a během této doby se o jakýsi německý Orient express pokoušela společnost Mitropa, která plánovala vlak z Berlína do Istanbulu, jenž by se časem mohl protáhnout až do města Hamburg. Cedule na vagónu tedy odkazuje na jakýsi plánovaný nacistický Orient expres. (Landauer)
  • Když se černý pasažér Ťopka (Vlasta Burian) schovává před generálním inspektorem Kokrhelem (Jaroslav Marvan), je v kanceláři přednosty stanice na zdi na kalendáři dvanáctého. Po převlečení do uniformy se oba v této kanceláři setkávají a na kalendáři je jedenáctého. O pár obrazů později a poté po zbytek filmu, který se odehrává ve stejný den, je na kalendáři již správně dvanáctého. (bomber7)

Reklama

Reklama