Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přizpůsobivý nosič reklam Ťopka přespává v odstaveném vagónu, který je ovšem jednoho dne připojen k vlaku, jímž odjíždí na inspekční cestu generální inspektor drah Jiří Kokrhel. A tak se Ťopka bez vlastního přičinění stává černým pasažérem, a když je objeven a pronásledován, způsobí neplánovanou zastávku na malém, bezvýznamném nádražíčku v Mokré nad Soupravou. Místní přednosta stanice Anatol Jelen si však právě odskočil na zkoušku pěveckého sboru, čehož využije Ťopka. Oblékne se do jeho uniformy a začne se před přísným pohledem inspektora vydávat za přednostu. Jeho svérázné improvizace inspektora vyvádějí z míry, ale naštěstí je tu přednostova půvabná manželka Julie, která Ťopku kryje, aby pomohla nepřítomnému manželovi. Kvůli jeho chování se ale dostává do velmi obtížných situací. Kokrhel se do ženy zakouká a oslněn jejím půvabem přehlíží nejen Ťopkovu absolutní neschopnost a divoké improvizace, ale dokonce se rozhodne vyhovět přednostově žádosti o přeložení blíž ku Praze. Jenže v nejméně vhodnou chvíli se objeví skutečný přednosta stanice... (TV Nova)

(více)

Recenze (326)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nejlepší komediální dvojice československého filmu Burian - Marvan a jejich nesmrtelná komedie. Ani po tolika letech se u ničeho jiného tak nezasměju. Spolu s Baronem Prášilem je to naprostý vrchol Burianovi kariéry a tím pádem i československé filmové komedie (je paradoxní, že takovéhle komediální skvosty plodila právě smutná doba Protektorátu...) ()

LiborGondek 

všechny recenze uživatele

Mám rád skoro všechny filmy V. Buriana, ale tenhle je jeden z těch úplně nejlepších. Terminus technicus GENERÁLNÍ KOKRHEL používám pravidelně i v běžném životě. I když jsem Přednostu stanice viděl snad stokrát, vždy se u něho nasměju. Výborná komedie a skvělé výkony nejen pana Buriana, ale i všech ostatních zúčastněných. 90% ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Spusťte šraňky a hned je zase vytáhněte." Falešný přednosta stanice alias černý pasažér Ťopka se jako tornádo vrhnul do velení železniční stanice a já se přitom vždycky umlátím smíchy o telegraf. Prostě tečka, čárka, čárka, tečka, co na tom je? Jsou na tom hlášky, ksichty, situační komika a já se snad ani nestydím za to, že mi ke spokojenosti někdy stačí tak málo. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Opět Vlasta Burian, který nikdy nezklame a jeho filmy baví. Tento taky. Navíc u mě patří k těm známějším a titulní písničku jsem si broukala už dlouho. Ovšem i přestože tady hrálo skvělé duo Burian/Marvan a měla jsem o filmu představy, jak není skvělý, nějak musím názor po dalším podívání přehodnotit, protože v porovnání s jinými komediemi prvorepublikového období mírně zaostává. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

ač zarytý černobílofob a nemilovník starých filmů, přesto jsem žízniv po doplnění filmových mezer sáhl i po tomto kousku... a bylo to velmi příjemné překvapení! příběh si diváka velmi lehce upoutá a hýčká si ho svým příjemným humorem až do konečného vyústění... nejde o žádný rychlík, který jen projede kolem a jen rozvíří prach, Přednosta je stařičký osobáček a když se smíříte s menšími nedokonalostmi 3. třídy, povozí vás líp než pendolino... 80% ()

Galerie (45)

Zajímavosti (27)

  • Při hodnocení české filmové tvorby se zástupci filmového oboru, kteří se sešli u ministra obchodu protektorátní vlády Jaroslava Kratochvíla, pod něhož resort filmového průmyslu spadal, shodli, že se jedná o nejhorší snímek roku 1941. (raininface)
  • V roku 2018 malo premiéru divadelné predstavenie "Prednosta stanice" na motívy rovnomenného filmu v Nymburku Hálkovovím súborom. (Raccoon.city)
  • Nádraží v Mokré nad Soupravou je ve skutečnosti stanicí Praha-Jinonice. (HJ-FILIP)

Reklama

Reklama