Reklama

Reklama

Po komplikovaném a neúspěšném obchodu s heroinem přijde drobný drogový dealer Frank o peníze i o zboží a ocitne se v obrovském dluhu u balkánského narkobarona Mila. Frank se tváří v tvář Milově rostoucí frustraci pokouší splatit peníze, ale čas plyne a tlak narůstá. Dealer, dánský kriminální thriller z roku 1996 a debut Nicolase Windinga Refna, je adrenalinová jízda po kodaňském drogovém podsvětí. Zároveň se jedná o herecký debut známého dánského herce Madse Mikkelsena. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (275)

Othello 

všechny recenze uživatele

První díl trilogie o tom, jak se v ošklivé Kodani snaží udělat malý kriminálník svůj zásadní kariérní krok, což se posere do spirály, která se prostě nedá vytočit, ať se snaží, jak se snaží. Donutí vás to vážit si svého dealera a občas se ho prostě jen zeptat, jak se má. A proto je tento film důležitý. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Najdu si dva narkomany na Václaváku a budu je točit týden v kuse. Na to bych se nedíval ani za nic. Samozřejmě dánské superhvězdy Bodnia a Mikkelsen dodají potřebnou dávku autentičnosti a hereckého umu, ale výsledek je pro mě stejný - nuda, nuda, hnus a zbytečný film. Nepochopil jsem význam a přínos celého počinu a nevím, zda vůbec najdu sílu dát šanci dalším dílům. Dánsko mě poprvé zklamalo, nemyslel jsem si, že by k něčemu takovému mohlo vůbec někdy dojít. ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Podobně jako na většině dánských filmů natočených po roce 1995 lze i na Pusherovi pozorovat jistý vliv Dogmy 95. Není totiž obrazově ani příběhově stylizovaný, nesnaží se zapadat do předem připravené žánrové škatulky, nechce působit dojmem, že je prodej kokainu neskutečně cool. Tento náhled na sedm dní v životě dealera Franka zkrátka více než Scarface připomíná dokument natočený v jedné z dánských ulic. A jako takový nabízí skvělé herecké výkony (třeba Thomas Bo Larsen je ve své krátké scéně feťáka, který dluží 50,000 skvělý) a působí nesmírně realisticky, nelítostně a civilně. Mému srdci je však, narozdíl od sociálnějšího pokračování, z čistě subjektivních důvodů lehce vzdálený. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Tak to bylo drsný... Dokonale realistický pohled na svět drogového "maloobchodu", kterému nechybí hutná atmosféra a naprosto věrohodné civilní herecké výkony. Stres a násilí (byť jeho zobrazení není přehnaně naturalistické a leckdy se odehrává mimo záběr) jsou všudypřítomné a celý příběh celkem logicky spěje k neodvratnému konci, který korunuje dílo přestože je jenom naznačen. Suma sumárum bezvadná ilustrace pořekadla "když se něco může posrat, tak se to taky posere". ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Intenzivní exkurze současným dánským podsvětím ve společnosti podřadného "teplákového" drogového dealera, který musí po jednom nepovedeném kšeftu vyřešit v krátké době jeden zatraceně velký průšvih. Překvapivě sebevědomě působící mix zemité gangsterky, sociálního dramatu a thrilleru, který vyniká neobyčejně sugestivní syrovou a drsnou atmosférou, vypjatými scénami a strhujícím tempem a gradací. A taky skvělými hereckými výkony v čele s "mladými" budoucími skandinávskými hvězdami Kimem Bodniou a Madsem Mikkelsenem. Debut jako řemen! 85 % ()

Galerie (13)

Zajímavosti (14)

  • V restauraci, kde se setkávají Milo (Zlatko Buric) a Frank (Kim Bodnia), je fotka obklopena svičkama. Na fotce je Željko Ražnatović známý též pod přezdívkou Arkan, velitel polovojenské Srbské dobrovolnické gardy, srbský politik a jedna z nejvlivnějších postav srbského podsvětí. (Valmy23)

Související novinky

Severská přehlídka SCANDI začne už ve středu!

Severská přehlídka SCANDI začne už ve středu!

14.01.2023

Už tuto středu odstartuje přehlídka toho nejaktuálnějšího z kinematografie severu: SCANDI 2023. Odehraje se mezi 18. a 25. lednem, představí snímky ze všech zemí Skandinávie a v programu ji bude mít… (více)

Reklama

Reklama