Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý kovář Mikeš se vydává do světa na zkušenou ve společnosti mlynářského pomocníka Matěje a pacholka Ondry. Na cestě za třemi zakletými princeznami se mladíci utkají s potměšilou babiznou, s kouzly a nástrahami Černého krále a především s vlastním pokušením. (Magic Box)

Recenze (345)

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Poněkud depresivní, přesto pěkná pohádka. SPOILER---- Když mají být Matěj a Ondra o hlavu kratší a Mikeš řekne: "Věděl bych o lepším trestu," tak jsem si vždycky jako malý pomyslel: to vůbec není lepší trest! Teď, po dvanáctihodinových směnách přes víkendy se vždycky u této scény pousměju: ano! To JE větší trest:) ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Pohádka s temným příběhem. I ten hudební doprovod ho pěkně vystihnul. Nejdříve jsem považovala obsazení Pavla Kříže do role kováře Mikeše za vtip. Postupem času se ukázalo, že mu ta role sedla, i když teda nevypadá, že právě opustil posilovnu, hubeňour jeden. Petr Čepek byl taky velmi dobře zvolen do role čaroděje. Jako malá jsem se této pohádky bála. I v této době ji zrvona moc dvakrát nevyhledávám. ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Výtečná pohádka s úžasnou atmosférou. Trio pocestných, takový Hodný, Zlý a Ošklivý, jdou cestou nestou. Dva z nich pořád brblají, jeden je na prachy (nadčasový lidský charakter), druhý na žvanec (ať se bříško roztáhne, když je chuť), třetí na ženy (vydává se hledat princeznu, protože je krásná!). Krásná hudba od Petra Ulrycha, hezké a velmi dobře podané myšlenky ("Kde není odvaha a dobré srdce, tam stokrát větší síla nepomůže"), půvabná princezna, démonický hlas Petra Čepka a "já to hned říkal"...nevím, mně tohle na plné hodnocení stačí. Jediné, co mě nepřesvědčilo, je komunistickej konec: "Kam jdeš?" "Ále, zase kralovat." Je to dobrá myšlenka, ale příšerně podaná! PS: Co by stačilo vám? Zavonět kuřátkem (samozřejmě ne z čínské restaurace), nebo zamávat Masarykem 170 x 74 mm a ochranným proužkem 99mm od levého okraje?? ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Taková malá klasika. Pohádka je dobrá a docela temná, ale bohužel mi k dokonalosti chybí to že ono se vlastně nic moc nestane a najednou je konec. Prostě mi přijde, že závěrečný souboj mezi Černým králem a Mikšem mohl být jinak a lépe udělán...ale vzdávám hold Petru Čepkovi. Asi nějak podobně sem si představoval krále Havrana, když sem četl Jonathana Strange a pana Norrela. Jen bez těch černých třpytek na nose:-) ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Ano, Matěj s Ondrou se nezachovali nejpříkladněji. Ale myslím, že Mikeš jim už musel lézt tím neměnným pohvizdováním na nervy. Navíc je pořád nadřazeně káral ("bez práce smetanu posbírat se vám zachtělo"), chrstal na ně vodu, a ačkoliv na začátku zdůrazňuje, jak musejí držet spolu, stává se z něj postupně bezohledný despota ("zůstaneš tady a uděláš kaši" nebo "aspoň se jednou postaráte sami o sebe... spustíte mě dolů a budete čekat") zaslepený vlastním cílem. Takže je s podivem, že s ním vůbec zůstávají. Jinak ale vcelku zdařilá pohádka s neokoukanými tvářemi, snad jen to liščí stvoření je vzhledem k cílové skupině zbytečně strašidelné. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (14)

  • Větrný mlýn, který roztáčel Jiří Knot jako Matěj se nachází na kopci nad obcí Kuželov u Strážnice. (Stocki)
  • Při natáčení scény, kdy Mikeš v Království Černého Krále skáče z okna na zem, si Pavel Kříž vymknul kotník. (AlchENEMY)
  • Film se natáčel na jižní Moravě. Domov kováře Mikeše a některé další scény se natáčely ve strážnickém skanzenu. (Stocki)

Reklama

Reklama