Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý kovář Mikeš se vydává do světa na zkušenou ve společnosti mlynářského pomocníka Matěje a pacholka Ondry. Na cestě za třemi zakletými princeznami se mladíci utkají s potměšilou babiznou, s kouzly a nástrahami Černého krále a především s vlastním pokušením. (Magic Box)

Recenze (346)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Komorní pohádka. 1) S vkusem a s mírou vyrobená pohádka sice nepřekročí stín a paradigmata doby, ale decentnost v zobrazení požadované lidovosti je třeba ocenit._____ 2) A ten konec! Spoiler. Nový král Mikeš nakonec si žije spokojeně v rodinou v otcově kovárně a na zámku kraluje jen podle potřeby. To kralování člověka od pořádné práce jenom zdržuje._____ 3) Jediná režie 39letého Petra Švédy (jinak režisér dabingu) má jakýsi gayovský nádech. Je to vidět v oblečení i v chování postav. Všiml si toho i komentátor Adam Bernau*._____ 4) Oč víc nepohádkově působil 22letý Pavel Kříž (kovář Mikeš), o to víc mu to slušelo._____ 5) Text písně O statečném kováři Jiřího Suchého zpíval Petr Ulrych. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Pěkná a zajímavá pohádka, ale mohla být propracovanější. Pavel Kříž v roli kováře Mikeše nepůsobí přebujele pohádkově a jeho proradní pomocníci Ondra s Matějem byli pěkně vykutálení hošánci a dost pohádku svými postavami okořenili. Nápadů je tak akorát, občas se příběh otřel o žánr hororu, a to zejména v sekvencích, kdy Mikeš pátrá po osudu princezny. Pohádky mají šťastné konce, zlo je potrestáno a sympatická pohádka o statečném kováři není k zahození. Na působivosti jí ubírá trochu přímočaře vedený příběh a také časté reprízování v televizi. 60% ()

Reklama

Stanley 

všechny recenze uživatele

Klasická pohádka plná archetypálních prvků a motivů, díky níž příběh jako takový je nadčasový (pouť hrdiny, ztracené princezny, konfrontace se stínovými elementy, načrtnutá cesta srdce - cesta odvahy, intuice, nevinnosti a oddanosti...). Nadčasové sice není technické zpracování filmu, avšak i s omezeným rozpočtem a výpravou se tvůrci dokázali vypořádat velmi dobře, zejména obratně využít nejrůznějších exteriérů v prospěch celkového vyznění filmu (přírodní krajina, lidová stavení, podzemní říše, zámek, zříceniny...). Z filmu především čiší to hlavní - autentická tajuplná atmosféra, věrně vykreslené charaktery postav, nástin hodnot pravého lidství spjatého s inspirativním poselstvím naděje a lásky. ()

patroklos 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka z moravského prostředí, s výbornou hudbou Petra Ulricha. Ač je to zvláštní, pohádku jsem viděl nejméně 30x a to na gymplu v hodinách chemie. Pan profesor nám pohádku vždycky pustil na videu a odešel z hodiny pryč. "Pískací písničku" si potom po celý týden pohvizdovala celá třída, tak dobře ji Petr Ulrich napsal ()

LucyP 

všechny recenze uživatele

České pohádky mají u nás dlouholetou tradici, ale ne každá česká pohádka má takový vnitřní náboj jako tato. Nevím proč, ale příběh o statečném kováři mě již od ranného věku fascinoval. Jestli je to pěknou hudbou, sympatickým Pavlem Křížem v hlavní roli, či skutečností, že dobro opět zvítězí nad zlem, to nevím, ale jedno vím jistě, že se jedná o jednu z nejpovedenějších filmových pohádek. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (14)

  • Je několik souvisejících zajímavostí okolo tohoto filmu a filmu Nebojsa (1988). Kromě toho, že herec Ján Kroner hraje v obou pohádkách dřevorubce jménem Ondřej, je podobnost i ve scéně, kdy ve filmu Nebojsa hrozí čaroději, že ho připoutá k mlýnu a bude muset točit vrtulemi, když nebude foukat vítr. Tuto situaci vidíme ve filmu O statečném kováři, kdy tuto práci vykonává tovaryš Matěj. (kukkik)
  • Král (Lubor Tokoš) slibuje třem nálezcům princezen dvě věci – ruku třech princezen a půlku království k tomu. Jedno království by šlo ale těžko rozdělit na tři půlky. (salahadin)
  • Království Černého krále bylo natáčeno ve zřícenině kláštera Rosa Coeli v Dolních Kounicích. (AlchENEMY)

Reklama

Reklama