Reklama

Reklama

Kriminální drama, které brilantně splétá historická fakta s fikcí, vypráví příběh třech přátel, kteří se ocitnou uprostřed jednoho z nejvíce šokujících spiknutí v americké historii. (Falcon)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (112)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Když se mezi tuctovými scénáři, které většina herců odkýve hlavně pro peníze, objeví něco výjimečného v solidní režii, nepochybuji o tom, že kvalitní herci po něm skočí. A vypadá to, že scénář a možná i sám David O. Russell, byl pro mnohé herce velké lákadlo. Takové herecké obsazení v jednom filmu, se totiž jen tak nevidí. A všichni do jednoho byli skvělí i když hráli malé roličky. Když k tomu přičteme, že Russell je slušný režisér a Amsterdam je historický film s parádní výpravou, nezbývá už toho moc, co by se mohlo pokazit. Leda by to byl příběh pro mnohé nezajímavý a zdlouhavý. Takovou kritiku chápu, protože někomu herecký koncert a skvělé dialogy prostě nestačí. Já si to naopak užil velmi. Dokonce tak, že jsem pak zapátral, kolik z toho odpovídá pravdě. A světe div se, hned mi Amsterdam připadá zajímavější, protože jsem o tomto pokusu svrhnout Roosevelta a vytvořit v USA fašistickou organizaci, do dneška netušil. Takže když si k té parádní filmařině a hereckém koncertu přidám vcelku zajímavý příběh, nemám důvod šetřit hvězdami. Jediné, co mě trochu mrzí a co považuji za rušivé, je to klasické vlezdoprdelení členům AAS (Afroameričtí skuhralové). Ty neustálé žblechty o rasismu jsou mi protivné stejně, jako snaha kompenzovat to - v roce 1933 jistě nebylo běžné, aby byl černoch právník, běloška z vyšší společnosti chodila s černochem a bílý doktor s černoškou. Ale to jsou kosmetické...spíš principyprznící vady. On mi to vynahrazoval pohled na Margot...ta ženská je nádherná a je to nástupkyně superhvězd, jakými byla Angelina nebo Julia. Tentokrát netradičně jako bruneta...civěl jsem na ni jako osel na pampelišku. S klidným svědomím mohu tento film doporučit snad jen fajnšmekrům zabývajícím se americkou historií, nebo divákům, kteří ocení profesionálně natočený i zahraný film, přestože příběh občas vykazuje zaškobrtnutí v podobě nepříliš zajímavých momentů. 70% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

David O. Russell mě neustále dráždí tím, že i když mě už několikrát zklamal, vždycky si do filmu sežene tak zajímavé obsazení, že to musím vidět. Uvidíme jak mu to bude procházet i dál přes ty propadáky, protože ani já nepřišel a do čista na film zapomněl. Letos jsem si nakonec vzpomněl a dohnal jej na Prime. Ale je to tak, že v Russellově filmografii hravě zapadne no..Kupodivu i přes nepříliš zajímavý příběh a tempo jsem se zdárně prokousával zejména první půlkou filmu a až v té druhé se začal poměrně nudit. Jo tady bych krátil, zejména v závěru. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Je to krásně natočené i zahrané (Christian Bale mě nepřestává překvapovat, tentokrát tou proměnou čerstvý rekrut/válečný veterán, a velmi dobře hraje i Taylor Swift, tak snad dostane více příležitostí), i díky hudbě Daniela Pembertona to má atmosféru krásného snu, který se vám zdá před probuzením, ne nepodobnou Leoneho Tenkrát v Americe. Jenže ten příběh, ten příběh. Něco tak banálního, plytkého a nezajímavého jsem dlouho neviděl a po slibné úvodní třičtvrtěhodině se zvolna začalo dostavovat zklamání, až se nakonec dostavilo úplně. Přitom potenciál tam rozhodně byl, takoví bratři Coenové by ho určitě vytěžit dokázali. Davidu O. Russelovi se to nepodařilo. ()

AffectedFace 

všechny recenze uživatele

Amsterdam vlastně neví, jakým filmem chce být. Protože mixuje všechny možné žánry a režisér dokáže mít kontrolu snad jenom nad jedním (komedie) a tou ani snímek nemá být, což už samotné je trochu k smíchu. Zápletka se motá okolo nejvíce klišé tématu (záhadný vražedník). Jenže skoro celý průběh vyšetřování je střídán i s "flashbacky" o poznání hlavních postav, které melou tolik zbytečných věcí od tématu vedle, že už je vám vlastně celá hlavní pointa filmu naprosto u prdele, a tak koukáte jenom s radostí na herecké výkony výborných herců (DeNiro, Bale,´Robbie, Anya, Olyphant, Malek), prostě všechny herecké esa! A právě proto jako celek nějakým způsobem snímek funguje a nudí jenom někde v polovině (zkrácení na slušných 100 minut by vůbec neuškodilo). Poslední 15 minutovka konečně trošku zatahá za nitky a vytahuje film z podprůměru na slušnou jednohubku. Násilí zde nečekejte. Neukápla ani kapička:) ()

Belbo 

všechny recenze uživatele

Skoro se chce napsat zklamání roku. Amsterdam měl dobře našlápnuto na stylovou kriminálku s lehce absurdním humorem, vsazenou do USA 30. let. Prvních dvacet minut absolutní pecka, pěkně se to začalo odvíjet a už už to vidělo svůj směr, když najedou rup a prd a celé to implodovalo do takového nijakého balastu, který neví, čím chce být. Místa tvůrčí geniality (např. zpěv naci a vlastenců, Margot na schodech, pitva, zpěv generálovi...) jsou parádní, postavy ze startu vybočují z normovaných šablon, některá narativní řešení jsou prostě pecka, pracovat takhle s banalitou, jako konstrukčním prvkem narativu je nevídané, ale co z toho. Fakt mám chuť si ten film pro těch pár okamžiků pustit znovu. Škoda zavražděného potenciálu. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení probíhalo v americkém státě Kalifornie na místech Los Angeles, Pasadena a Santa Clarita. (noelcoward73)
  • Příběh tří přátel je smyšlený, ale odehrává se na pozadí skutečné události, tzv. Obchodního spiknutí. V roce 1933 proběhl ve Spojených státech pokus svrhnout vládu prezidenta Franklina D. Roosevelta a dosadit Smedleyho Butlera (postava generála Dillenbaecka – Robert De Niro) jako diktátora. Ten ovšem celou záležitost vynesl na světlo a přestože se nakonec nepodařilo nikoho usvědčit, zabránil tím vzniku fašistické organizace v USA. Generálmajor námořní pěchoty ve výslužbě Smedley Butler tvrdil, že bohatí obchodníci plánují vytvořit organizaci fašistických veteránů a s ním v jejich čele provést státní převrat a svržení Roosevelta. (Martrix)

Související novinky

Gosling a Robbie opět spojí síly

Gosling a Robbie opět spojí síly

20.08.2022

Hvězdy chystané Barbie Margot Robbie (Vlk z Wall Street) a Ryan Gosling (Blade Runner 2049) se znovu shledají. A to vlastně už velmi brzy, Gosling se totiž podle všeho čerstvě upsal chystanému… (více)

Reklama

Reklama