Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh krále Juraje (Marián Mitaš), jeho bratra Filipa (Juraj Hrčka) a dcery Hanky (Darija Pavlovičová) se prolíná s motivem vodní říše, které vládne laskavá a spravedlivá Paní vod a pramenů (Linda Rybová). Královna zemřela, když byla princezna Hanka ještě malá a od té doby se o ni pečlivě stará král. Jednou princezna těžce onemocní a její otec se bojí, že by mohl o svou dceru přijít. Slituje se nad ním Paní vod a pramenů, která má princeznu ráda, a králi daruje pramen léčivé vody. Předem ho ale varuje, že kdyby chtěl někdo zázračné vody zneužít ve svůj prospěch, k získání bohatství a moci, pramen navždy vyschne. Princezna se zázračně rychle uzdraví a od toho dne král dbá o to, aby léčivou vodu dostal každý, kdo ji potřebuje ke svému uzdravení. Na oslavu desátého výročí pramene přijede králův bratr Filip se svou manželkou, krásnou Henrietou (Zuzana Kanócz). Nikdo netuší, jak moc tato kráska touží právě po bohatství a po moci a že je pro ně schopná lhát, podvádět i zabíjet. Její intriky zaviní, že se král Juraj a princezna Hanka ocitnou v ohrožení života. Naštěstí je tu ale odvážný dobrodruh Jakub (Jakub Spišák) … (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (167)

Nach 

všechny recenze uživatele

Nejslabší vánoční pohádka roku 2020. Příběh o živé vodě by přitom měl celou plejádu námětů na kvalitní děj, kdyby měl ale dobře napsané hlavní postavy. Ty tentokrát nemají kvalitní scenáristické vedení. Je to plejáda viděných postupů u jiných a lepších pohádek, bez vlastní tvůrčí invence. I to by ale nevadilo. Ostatně pohádky nemusí být originální. Zde ale nezajímavé postavy hrají herci, co ve výsledku nemají co hrát. Vedlejší charaktery se jen mihnou, aniž by zanechaly svou účastí vzpomínku či jakýkoli pocit v divákovi, který od jejich účasti čeká skládačku z níž vzejde finální dílo. To sice vznikne, ale jako nezajímavý příběh o vodě s pachutí, že to celé vlastně mohly postavy vyřešit jinak a lépe. Scénáristé si zde vybrali slabší chvilku a diváci na to opět doplatí. 45% ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Pohádka O léčivé vodě mě zaujala především krásnými exteriéry, nádhernou výpravou a kostýmy, které byly člověku bližší než v jiných pohádkách, jelikož šlo o módu z přelomu 19. a 20. století. Z vizuálního hlediska bych vytknul poněkud odbytou podvodní říši, skýtající v sobě velký potenciál, který však nebyl naplno využitý. Z hlediska příběhu nejde o nic nového, co bychom neviděli už jinde - nejvíce mě oslovila linie s podlou Henrietou, zbytek byl spíše nemastný-neslaný. Nejvíce mě iritovaly scény s "podvodními pomocníky" - hlavně pak postava, již ztvárnil Petr Vaněk, která mi přišla neuvěřitelně otravná. Rovněž mi vadily zásahy Paní vod a pramenů do děje - skoro jako "deus ex machina" - v závěru už to její foukání do dlaně poněkud nudilo. Rozhodně mi ale nevadilo, že šlo o koprodukční a z větší části slovenskou pohádku - divák měl možnost vidět neokoukané tváře. P.S. Jak ironické, že obsadili do role Paní vod zrovna Lindu Rybovou - jako by šlo o nostalgickou vzpomínku na Vodníka z Kytice. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Neviem či tvorcovia nevideli normálnu vianočnú rozprávku, ale toto fiasko neobstojí ani len ako len obyčajná rozprávka na kanáloch so sledovanosťou 0,4% a nie rovno v prime time na štátnej stanici, ktorú si platíme. Ale smrdelo to už obsadením Kemku. Ja nechápem, kto píše k tomu scenáre, kto to režíruje, absolútne bez citu k rozprávkovosti, absolútne bez pochopenia toho, že točíme niečo na Vianoce, že by to malo byť výnimočné. Zhrabli obrovské peniaze a predhodili nám za to grcku. To je vyslovene pľuvanec do tváre daňových poplatníkov. ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Vydržel jsem asi 40 minut a pak šel spát. Poněkud civilní a nepohádkově působící kostýmy, absurdní zápletka (stačila sklenice vody, netřeba darovat celou studnu ne?), zoufalé herecké výkony i dialogy, princezna vysloveně strašidlo. Mimochodem, jak se z té blonďaté holčičky stala černovlasá kudrnatka? Takové seky by se neměly prostě stávat. ()

PamelaJJK 

všechny recenze uživatele

Lehce nadrůměrná pohádka se sympatickou princeznou (Darija Pavlovičová), spravedlivým a moudrým králem (Marián Mitaš) i slizkou manipulativní představitelkou zla (Zuzana Kánocz). Toto hlavní trio však hravě strčí do kapsy dvojka z vodní říše Linda Rybová, které to zde neskutečně slušelo a Petr Vaněk. Také potěšil Marián Labuda ml. a v miniroličce i Marek Zelinka. Děj byl klasickým soubojem dobra a zla. Zamrzelo ztvárnění vodní říše. Čekal bych jí, při dnešních možnostech, určitě zajímavější a také bych čekal výraznější hudební doprovod. Z této pohádky se asi nestane klenot pohádkového nebe, ale určitě je to jedna z těch lepších. Proto 3,5 hvězdy = zaokrouhleně tedy 4. ()

Galerie (164)

Zajímavosti (10)

  • Jeden z nejpropracovanějších a nejnáročnějších kostýmů vznikl pro herečku Zuzanu Kanócz. Ta si ve filmu zahrála vévodkyni Henrietu (SONY_)
  • Natáčení probíhalo také na hradě Červený Kameň a na Vodním kolovým mlýnu Tomášikovo (Slovensko). (SONY_)
  • První klapka padla 14. července 2020. Pohádka se natáčela na zámcích Bojnice a Smolenice (Slovensko). Zajímavostí je, že se natáčelo za plného provozu, takže na některé scény se mohli sami návštěvníci zámků podívat. (SONY_)

Reklama

Reklama