Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh krále Juraje (Marián Mitaš), jeho bratra Filipa (Juraj Hrčka) a dcery Hanky (Darija Pavlovičová) se prolíná s motivem vodní říše, které vládne laskavá a spravedlivá Paní vod a pramenů (Linda Rybová). Královna zemřela, když byla princezna Hanka ještě malá a od té doby se o ni pečlivě stará král. Jednou princezna těžce onemocní a její otec se bojí, že by mohl o svou dceru přijít. Slituje se nad ním Paní vod a pramenů, která má princeznu ráda, a králi daruje pramen léčivé vody. Předem ho ale varuje, že kdyby chtěl někdo zázračné vody zneužít ve svůj prospěch, k získání bohatství a moci, pramen navždy vyschne. Princezna se zázračně rychle uzdraví a od toho dne král dbá o to, aby léčivou vodu dostal každý, kdo ji potřebuje ke svému uzdravení. Na oslavu desátého výročí pramene přijede králův bratr Filip se svou manželkou, krásnou Henrietou (Zuzana Kanócz). Nikdo netuší, jak moc tato kráska touží právě po bohatství a po moci a že je pro ně schopná lhát, podvádět i zabíjet. Její intriky zaviní, že se král Juraj a princezna Hanka ocitnou v ohrožení života. Naštěstí je tu ale odvážný dobrodruh Jakub (Jakub Spišák) … (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (167)

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Další koprodukční pohádka. Alespoň jsme získali povědomí jací herci jsou v SK. Bohužel o5 žádná sláva a nezachránila to ani Daria takto vítězka SD 2023. Asi ještě netušila jaký potenciál má v pokrčeném nosníku. Je s podivem, že její výkon dokonce ani existenci nikdo nekomentoval, pokud jsem si všiml. A to je včil tak slavná ať už z jakéhokoli důvodu... ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Pohádka O léčivé vodě mě zaujala především krásnými exteriéry, nádhernou výpravou a kostýmy, které byly člověku bližší než v jiných pohádkách, jelikož šlo o módu z přelomu 19. a 20. století. Z vizuálního hlediska bych vytknul poněkud odbytou podvodní říši, skýtající v sobě velký potenciál, který však nebyl naplno využitý. Z hlediska příběhu nejde o nic nového, co bychom neviděli už jinde - nejvíce mě oslovila linie s podlou Henrietou, zbytek byl spíše nemastný-neslaný. Nejvíce mě iritovaly scény s "podvodními pomocníky" - hlavně pak postava, již ztvárnil Petr Vaněk, která mi přišla neuvěřitelně otravná. Rovněž mi vadily zásahy Paní vod a pramenů do děje - skoro jako "deus ex machina" - v závěru už to její foukání do dlaně poněkud nudilo. Rozhodně mi ale nevadilo, že šlo o koprodukční a z větší části slovenskou pohádku - divák měl možnost vidět neokoukané tváře. P.S. Jak ironické, že obsadili do role Paní vod zrovna Lindu Rybovou - jako by šlo o nostalgickou vzpomínku na Vodníka z Kytice. ()

Reklama

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Je to mezi dvěma a třemi hvězdičkami, objektivně spíš na dvě, ale kvůli démonické Kanócz, sympaticky zírající Rybové a dozvuku vánoční nálady (omylem jsem na netu zakliknul tři basy plzní místo jedné) zaokrouhluju nahoru. Ale scény z vodní říše jsou až na zmíněnou Lindu křišťálově čistý odpad. Tam nedává smysl prakticky nic. ()

hero_bk odpad!

všechny recenze uživatele

Absolutně nekoukatelné. Všechny postavy jsou nehezké a nesympatické, poetika neexistuje, děj je téměř neexistující, všechny postavy se chovají podivně a nelogicky. Po takové šílenosti musí být člověk rád za nové české pohádky, protože ty slovenské jsou naprosto nesnesitelné... To nejhorší, co jsem letos viděl, fakt je mi líto Slováků, že toto museli trpět na Štědrý večer. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Vyprázdněný televizní zvratek vržený do tváře každého diváka, který snad od pohádky něco čekal. Kvalitativně zhruba na úrovni německých pohádek, které zpravidla dávají někdy kolem páté ráno. Obsahem díla je především to, že se tam někdo hýbe v historickém kostýmu. Jinak scénář o ničem, dramaturgie nulová, střih je naprosto tristní. Pokusy o humor snad nemá cenu komentovat. V podstatě každá scéná vyznívá jalově, prázdně... do ztracena. Nejvíc si ale užívám dialogové pauzy, v nichž každý herec jakoby čekal, než se věta jeho předřečníka vsákne do vzduchu a pak teprv začne mluvit. Zase jedou lahůdka, todlecto... ()

Galerie (164)

Zajímavosti (10)

  • Do role princezny Hanky měla být původně obsazena herečka a baletka Valéria Frištik-Stašková, ta ale po čase oznámila, že je těhotná, a tak museli tvůrci najít náhradu, vlastně dvě náhrady, protože princezna Hanka se v pohádce objeví i jako malá. Podmínkou ale bylo, aby se sobě navzájem podobali. Kvůli koronaviru se casting musel udělat pouze online. Roli pak nakonec dostala Darija Pavlovičová a do role malé Hanky byla obsazena Stella Vidanová. (SONY_)
  • Jeden z nejpropracovanějších a nejnáročnějších kostýmů vznikl pro herečku Zuzanu Kanócz. Ta si ve filmu zahrála vévodkyni Henrietu (SONY_)
  • „Hanka je velmi optimistická. Na vše nahlíží pozitivně. V žádné situaci si nechce připustit, že by bylo něco špatně,“ řekla o své postavě Darija Pavlovičová. (SONY_)

Reklama

Reklama