Reklama

Reklama

Tajemná záře nad Pacifikem

  • Česko Konečný odpočet (neoficiální název) (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Nacházíme se v současnosti, na palubě nejmocnější americké atomové letadlové lodi Nimitz, která je právě na cvičných manévrech v Tichém oceánu. Náhle na loď udeří nevídaně silná elektrická bouře, která tohoto ocelového giganta doslova pohltí a způsobí něco zcela nemožného: Nimitz je vržen zpět v čase do 6. prosince roku 1941. Do japonského úderu na Pearl Harbor zbývá již jen několik málo hodin. Jak se nepřátelská flotila blíží k Havaji, octnou se kapitán lodi (Kirk Douglas), expert Ministerstva obrany (Martin Sheen), svérázný letecký důstojník (James Farentino) a zoufalý senátor Rooseveltovy administrativy (Charles Durning) v situaci, kdy se musí rozhodnout mezi dvěma zcela nemyslitelnými možnostmi. Dovolí Japoncům dokonat jejich vražednou invazi, nebo zahájí masivní protiútok, který navždy změní běh dějin? V tomto dechberoucím sci-fi akčním hitu, natočeném na palubě skutečné letadlové lodi Nimitz dále hrají, společně s její posádkou, také Katharine Ross a Ron O´Neal. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (263)

Matty 

všechny recenze uživatele

Středa ráno, spousta volného času a v televizi buď tohle anebo Ninočka. „Tož Ninočku už jsem viděl, prubnu Tajemnou záři“, říkám si, „má zajímavý název“. Prvních dvacet minut bych přirovnal ke zdlouhavé reklamě na americké námořnictvo. Záběry na “křivky“ přistávajících a startujících letounů, z nichž vystupují statní opálení běloši, podbarvené vzletnou hudbou u mě pomalu začínaly vyvolávat dávivý reflex, když do toho přišla bouře; blesk a plesk! Jsme v roce 1941 a film začíná být zajímavý. Bohužel trvá pouze necelou čtvrthodinu, než se kamera zase začne „opájet“ krásou tehdy supermoderních stíhaček. Do toho zmateně pobíhá několik slavných herců, kteří skutečně přesvědčivě (ne)hrají, že tady (tedy v tomto filmu) rozhodně být nechtějí. Zvláštní efekty při přesunech v čase připomínají slabší chvilku trikařů Arabely a celý film se jenom líně sune k trapné závěrečné pointě, která logiku veškerého časoprostorového dění pohřbívá pěkně tiše, zato hluboko pod drn. Jako názorný příklad toho, nakolik mě děj dokázal pohltit, bych pak mohl uvést, že jsem si všímal takových malicherností, jako měnícího se čísla na helikoptéře (dokonce jsem si je zapsal: 733 a 736). Jeden z dialogů z filmu se pak přímo nabízí, být použit ve spojitosti s jeho kvalitami: –Kapitáne, co to bylo? –Upřímně? Já nevím. 40% Zajímavé komentáře: Lima, solskjaer, neviâthiel ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Trochu filozofovania ešte žiadne sci-fi nezabilo a vojnový film už vôbec nie. Jeden z najlepších námetov, ako využiť možnosť cestovania v čase vo filme, ale nie najlepší film o cestovaní v čase. Je pravda, že film už dosť zostarol, ale oceňujem, že jeho napínavosť nepramení z boja, ale naopak z komorných scén. Už samotný námet by postačoval na napínavý film, tvorcovia zápletku ešte obohatili o zaujímavé vedlajšie postavy, ktoré ho trochu komplikujú. Aká bola skutočná príčina veliteľovho záverečného rozhodnutia? Jeho družstvo, či chod dejín? A nebola oná náhoda zámerom niekoho nad nami, aby sme tento chod zmenili? Toto už film nerieši, ale dnešného diváka táto otázka napadne. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy, kde sa vraciame v čase. Príbeh vojnovej lode, ktorá sa v čase vráti tesne pred útok na Pearl Harbour ma zaujal. Horšie je to so samotným prevedením. Zvlášť človeka naserie celá ta príprava na prekazenie leteckého útoku japonského letectva, ktorá v zápätí spľasne ako bublina a divák dostane namiesto leteckej bitvy iba hromadu blbých žvástov. K. Dougles ako veliteľ lode pri príchode nadriadených povie: "Ako im to len vysvetlím"... A ja na to, že má predsa v podpalubí mŕtveho Japonca a stopy po guľkách, ale o tom nepadne ani zmienka. Film, ktorý veľa sľubuje, ale málo dáva. Škoda. 60%. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Sci-Fi není můj šálek kávy, ale po shlédnutí tohoto filmu musím přiznat, že mě velmi zaujal. Je pravdou, že jsem si jej koupila kvůli Kirku DOUGLASOVI a Jamesi FARENTINOVI, ale nejen tito herci, ale i děj filmu mě natolik zaujal, že jsem se zapoměla dívat na displeji na hodiny.(Což obvykle činím, když mě film nudí, anebo když se mi zdá, že je příliš rozvleklý). Byla jsem napnutá od počátku do konce. Jenom zakončení filmu se mi zdálo trochu přitažené za vlasy - no ale nějak to zakončit režisér musel. Obzvláště, když tam hrál pejsek. Dobrý, fakt dobrý. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Kdysi, v éře počátků VHS a s "kouzelným" rychlodabingem se mi film velice líbil i přes závěrečnou "pointu", která nemá logiku a vyloženě pohřbí jinak velmi dobrý film. Myšlenka, co kdyby se změnily dějiny v roce 1941 během náletu na Pearl Harbor, kam se loď dostane, není vůbec špatná. Více než herecké výkony jsou v popředí americká válečná technika, především letadlová loď U.S.S. Nimitz. A to byl asi hlavní kámen úrazu, proč už v roce 1982 zakoupený a posléze i česky otitulkovaný film po zásahu "cenzorem", do československých kin nakonec celých dlouhých deset let nesměl. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (12)

  • Není to poprvé, co byl ve filmu použit speciální efekt časové bouře, úplně totožný se již jednou objevil v televizním filmu The Lathe of Heaven (1980). (.stenley.)
  • Natáčení probíhalo v Atlantickém oceánu, ne v Tichém (kam je zasazen příběh). (.stenley.)
  • Útokem na Pearl Harbor pověřil velitel Spojeného loďstva admirál Isoroku Jamamoto 1. letecké loďstvo viceadmirála Čúičiho Naguma s letadlovými loďmi Akagi (vlajková), Kaga, Sorjú, Hirjú, Šókaku a Zuikaku. (Necrotongue)

Reklama

Reklama