Reklama

Reklama

Tajemná záře nad Pacifikem

  • Česko Konečný odpočet (neoficiální název) (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Nacházíme se v současnosti, na palubě nejmocnější americké atomové letadlové lodi Nimitz, která je právě na cvičných manévrech v Tichém oceánu. Náhle na loď udeří nevídaně silná elektrická bouře, která tohoto ocelového giganta doslova pohltí a způsobí něco zcela nemožného: Nimitz je vržen zpět v čase do 6. prosince roku 1941. Do japonského úderu na Pearl Harbor zbývá již jen několik málo hodin. Jak se nepřátelská flotila blíží k Havaji, octnou se kapitán lodi (Kirk Douglas), expert Ministerstva obrany (Martin Sheen), svérázný letecký důstojník (James Farentino) a zoufalý senátor Rooseveltovy administrativy (Charles Durning) v situaci, kdy se musí rozhodnout mezi dvěma zcela nemyslitelnými možnostmi. Dovolí Japoncům dokonat jejich vražednou invazi, nebo zahájí masivní protiútok, který navždy změní běh dějin? V tomto dechberoucím sci-fi akčním hitu, natočeném na palubě skutečné letadlové lodi Nimitz dále hrají, společně s její posádkou, také Katharine Ross a Ron O´Neal. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (264)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Solidní sci-fi podívaná o cestování časem a alternativní historii. Příběhu dominuje Kirk Douglas a Martin Sheen, samotná myšlenka filmu mě zaujala a scény, kdy vojáci ještě netušili, co se děje, proč rádio vysílá zprávy ze 7. 12. 1941, apod., byly dost zábavné, podobně jako střet amerických stíhaček s japonskými letouny Zero. Celkově tedy velmi příjemná podívaná. ()

tron 

všechny recenze uživatele

“Ešte stále si myslíte, že je to sen?“ – „Zlý sen.“ Netrúfam si hodnotiť vizuálne spracovanie, hlavne keď sa hovorí, že CGI triky sú staré už v čase premiéry filmu, každopádne TAJOMNÁ ŽIARA NAD PACIFIKOM rozhodne nestojí (a teda ani nepadá) na technickom prevedení (ale, keď už sme pri ňom, život na obrovskej lietadlovej lodi je spracovaný výborne), ale na hereckých výkonoch Kirka Douglasa a Martina Sheena a na úžasnom „časovom“ nápade s útokom na Pearl Harbor. ()

Reklama

Dont 

všechny recenze uživatele

Film stojí na divácky vděčné myšlence cestování časem. Kdo by nechtěl trochu poopravit dějiny k obrazu svému a když se jedná o přesun celé letadlové lodě na počátek druhé světové války v Pacifiku, tak se logicky nabízí nesmírně zajímavé možnosti. Pobaví tak očekávané momenty prozření velitelů lodi, doprovázeného nejapnými pohledy zajatého japonského pilota na americké stíhačky nebo zmatenost amerického senátora ohledně utajené supermoderní výzbroje. Když už se ale doopravdy těšíte na nějakou pořádnou akci, režisér příběh rázně utne, takže vrcholem veškeré akce je sestřelení dvou naleštěných letounů Mitsubishi A6M Zero. Herci nedostali moc prostoru k hraní, což je škoda, protože obsazení nebylo marné. Závěrečná pointa po předchozím průběhu nebyla až tak překvapivá a efektní, jak zřejmě tvůrci zamýšleli a očekávali. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Průměrné americké scífko s cestováním v čase, kdy vlajková letadlová loď US Navy Mynitz! prosviští červotočivou bouřkou a vyflusne ji to někde u Perlové zátoky, čirou náhodou právě v ten příhodný moment, kdy můžou tito hrdí patrioti zvrátit kola dějin, ale nakonec se ukáže, že časový paradox je trochu proti a jen je tak laškovně celou dobu lechtal na koulích, tedy jako sorry. Nedomyšlené, asi jako Zabil jsem Einsteina, pánové, ale méně zábavné, neb to není komedie. Na druhou stranu, přeci jen to má alespoň něco do sebe a minimálně jako vzpomínka na vynikajícího Kirka Douglasů u diváka stále obstojí i z nostalgických důvodů. 50% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Středa ráno, spousta volného času a v televizi buď tohle anebo Ninočka. „Tož Ninočku už jsem viděl, prubnu Tajemnou záři“, říkám si, „má zajímavý název“. Prvních dvacet minut bych přirovnal ke zdlouhavé reklamě na americké námořnictvo. Záběry na “křivky“ přistávajících a startujících letounů, z nichž vystupují statní opálení běloši, podbarvené vzletnou hudbou u mě pomalu začínaly vyvolávat dávivý reflex, když do toho přišla bouře; blesk a plesk! Jsme v roce 1941 a film začíná být zajímavý. Bohužel trvá pouze necelou čtvrthodinu, než se kamera zase začne „opájet“ krásou tehdy supermoderních stíhaček. Do toho zmateně pobíhá několik slavných herců, kteří skutečně přesvědčivě (ne)hrají, že tady (tedy v tomto filmu) rozhodně být nechtějí. Zvláštní efekty při přesunech v čase připomínají slabší chvilku trikařů Arabely a celý film se jenom líně sune k trapné závěrečné pointě, která logiku veškerého časoprostorového dění pohřbívá pěkně tiše, zato hluboko pod drn. Jako názorný příklad toho, nakolik mě děj dokázal pohltit, bych pak mohl uvést, že jsem si všímal takových malicherností, jako měnícího se čísla na helikoptéře (dokonce jsem si je zapsal: 733 a 736). Jeden z dialogů z filmu se pak přímo nabízí, být použit ve spojitosti s jeho kvalitami: –Kapitáne, co to bylo? –Upřímně? Já nevím. 40% Zajímavé komentáře: Lima, solskjaer, neviâthiel ()

Galerie (30)

Zajímavosti (12)

  • Ve skutečnosti se událost týkala lodi USS Eldridge. Loď byla 15. ledna 1951 převedena na základě zákona o vzájemné obranné pomoci do Řecka, kde sloužila jako Leon (D54). Leon byl vyřazen z provozu 5. listopadu 1992 a 11. listopadu 1999 byl prodán jako šrot firmě V&J Scrapmetal Trading Ltd se sídlem v Pireu. (sator)
  • Premiéra pro československá kina byla původně zamýšlena na rok 1982. Film byl zakoupen do distribuce a opatřen titulky, byly zhotoveny filmové plakáty a snímky z natáčení. Nakonec přišel zákaz a původně schválené uvedení nebylo povoleno. Důvod? Propagace vojenského letectva USA. Návštěvníci kin se dočkali až o bezmála 10 let později. (ČSFD)
  • Filmová postava senátora Samuela Chapmana je kompletne vymyslená a jeho zmiznutie sa nezakladá na žiadnej skutočnej udalosti z roku 1941. (Autogram)

Reklama

Reklama