Reklama

Reklama

O vánoční hvězdě

(TV film)
  • Slovensko Vianočná hviezda (více)
TV spot

Obsahy(1)

Učitel Václav (V. Kotek) se chodí každý večer dívat na princeznu (L. Brill), jak bruslí na zamrzlém jezeře, ale ani sám sobě nepřizná, že je do ní zamilovaný. Jednoho dne se u něj doma objeví hvězda Denička (T. Ramba Voříšková), snoubenka zářivého Siria (O. Sokol), kterou na zem srazila žárlivá Proxima (A. Geislerová). Každá hvězda na zemi vyhasíná, síly jí ale může dodat čistá, nesobecká láska. Když Denička zjistí, že Václav miluje princeznu, rozhodne se pomoci jejich lásce a tím zachránit i sebe. Jenže Proxima se rozhodně nevzdává a je odhodlaná udělat cokoli, aby zazářila vedle Siria místo Deničky. Výpravnou zimní pohádku natočil režisér Karel Janák v překrásných kulisách zasněžených Tater, na zámcích Žleby a Kačina. Spoluautorem scénáře je společně s režisérem Michal Čunderle. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (515)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Musím ocenit originalitu u této pohádky. Myslím si, že už všech těch Honzů, proncezen, zlých baronů, vodníků a čarodějnic má u soudobých pohádek dospělejší divák plné zuby. Ani nevím, která z posledních pohádek krom Čertího brka se mi líbila natolik abych si ji zapamatoval... Zimu co zimu sekají filmaři pohádku za pohádkou, ale je to na jedno brdo byť jsou výpravé a na chcechtáky se nekouká. Tady se šlo úplně jinou cestou a přiznávám se, že ten svět hvězd byl ztrvárněn zajímavě a pěkně. Dokonce jsem si všiml, že na rozdíl od Anděla páně, kde mrakové pozadí bylo statické se zde oblaka pohybovala. Terka hrála s nadšením a to její záření ve chvilkách jejího nadšení vypadalo až opravdově. Vtipný byl i sokol, který snad i skalní odpůrce přesvědčil o tom, že hrát umí. Německá princezna byla krásná a Kotek se svýma průzračnýma očima se do role venkovského učitele také dobře hodil. Nelze zapomenout na mrchu Aňu. Originální atmosféru hvězdné oblohy pak správně vánočně dotvářela pravá pozemská zima a myslím si, že je to hned znát, když herci mají červené nosy a kouří se jim při mluvení od úst oproti hraní v nafoukané pěně, která je sice bílá, ale sněhově vypadá jen z velké dálky. Bohužal mi ale občas nesedly některé dialogy a ani se mi moc nelíbily některé postavy jako třeba Trpaslík. A tak dávám jen za 3 hrsti hvězdného prachu. * * * ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem od této pohádky nic neočekávala a ve finále byla velmi příjemně překvapená. Vetšinou jsem k nim spíše skeptická. Taky jsem evidentně nebyla jediná, které Sirius Ondřeje Sokola připomínal Malfoye. Tereza Ramba byla jako Denička velmi příjemná. Totéž platí i o hercích ve vedlejších rolí. Geislerce ta prohnaná Proxima sedla. Tato pohádka byla moc dobře obsazená. Hodně chválím nápad s hvězdami. Ten se mi moc líbil. Nevzpomínám si, že bych něco podobného v našich pohádkách viděla. Zlata Adamovská mi připomínala Marii Terezii. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Blýská se na lepší časy, nebo tuto opravdovou pohádku natočila ČT omylem? Skvěle obsazené, dokonce tak, že se zde sešly skoro všechny hezké české herečky různých generací, k tomu Kotek, z kterého vyrostl přitažlivý chlap, neotřepaný příběh, vizuál použitelný i pro kino produkci, takže co více si přát? Aňa Geislerová je nádherně svinutá svině a nejen na ní je poznat, že jí hraní v nehloupé pohádce baví. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Další nevýrazná pohádka, jedna z mnoha, které každý rok chrlí ČT jednu za druhou. Je samozřejmě pravda, že účast Geislerky je v tomto žánru osvěžením a je fajn, že nehraje nějakou nudnou královnu (jako Adamovská) nebo diblíka (jako Ramba). Ano, mohlo to být ještě horší, mohla to být jen variace na cosi archaického z dob počátků televizního vysílání či papundekolového z milované normalizace nebo uječeného ve stylu Troškovin. Ale obávám se, že najít záminku pro reprízu bude hodně těžké. Personifikované hvězdy jsou sice slušný nápad (opsaný z Gaimana, že), ale nemá to tempo, ani humor, je to jen líbivé, malebné a velmi se dbalo, aby to příliš nerušilo ten adventní kvas. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Tereza Ramba je v roli spadlé hvězdičky skvělá, zábavná, milá, pohádková, dějová linka s Vojtou Kotkem je civilní, příjemná, pěkná, konkrétní kostýmy a výjevy inspirované Josefem Ladou i písničky dětí jsou moc pěkné. Výprava ucházející. Sokol v prvním záběru rozesmál i bavil, ovšem jinak na mě scény na nebi působily kostrbatě, slabší než příběh na zemi. Jinak moc postav, nekonečné a překombinované. Chválím, že se pohádka obešla bez ječení a křiku, zuberská Oravská dedina je krásné místo, sníh, selský vánoční stromeček, pěkná hudba, vtipné. Ode mě lepší tři hvězdičky. V záplavě nepodařených pohádek v čele se Slíbenou princeznou a jiných kravin mnohem lepší  pohádka. Inspirace byly sebrané z několika jiných pohádek, spadlou hvězdu známe, Sokola s bílými vlasy si taky umíme zařadit. Ale neřeším. Blbé je, že v některých momentech, kdy nastoupila na scénu Aňa, pohádkové kouzlo úplně mizí, což je škoda. Ona ta Chýlková v rolích zlých pohádkových postav bývala sice hororově šílená, ale dneska vidíme, jakými kvalitami disponuje. Korunní princ i Nejlepší přítel se mi líbili víc, tady ale nechybělo mnoho. Ne vždy hvězdný casting zazáří. Každopádně nadprůměrná vánoční pohádka. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (20)

  • Leonie Brill (princezna Amélie) o kostýmech uvedla: „Bože můj, ty kostýmy! Byly prostě fantastické. Ještě nikdy předtím jsem na sobě ve filmu neměla nic tak krásného. Šikovná paní kostýmní návrhářka (Michaela Horáčková Hořejší) odvedla skvělou práci a její tým vytvořil kostýmy, které mi perfektně padly. Jakmile jsem si je oblékla, opravdu jsem se cítila jako princezna – bylo to jako splněný sen!“ (SONY_)
  • Aňa Geislerová na otázku, proč si vybrala právě roli Proximy, odpověděla: „Já jsem si přála jakoukoliv roli v pohádce. V mojí poměrně bohaté kariéře totiž pohádky úplně chybí. Kromě Princezny Fantaghiro (1991), která je ale italská, a Anděla Páně (2005), kde se mihnu na zhruba tři vteřiny. Toužila jsem po české pohádce. A když přišla Proxima, chtěla jsem už jen a jen ji.“ (SONY_)

Reklama

Reklama