Reklama

Reklama

O vánoční hvězdě

(TV film)
  • Slovensko Vianočná hviezda (více)
TV spot

Obsahy(1)

Učitel Václav (V. Kotek) se chodí každý večer dívat na princeznu (L. Brill), jak bruslí na zamrzlém jezeře, ale ani sám sobě nepřizná, že je do ní zamilovaný. Jednoho dne se u něj doma objeví hvězda Denička (T. Ramba Voříšková), snoubenka zářivého Siria (O. Sokol), kterou na zem srazila žárlivá Proxima (A. Geislerová). Každá hvězda na zemi vyhasíná, síly jí ale může dodat čistá, nesobecká láska. Když Denička zjistí, že Václav miluje princeznu, rozhodne se pomoci jejich lásce a tím zachránit i sebe. Jenže Proxima se rozhodně nevzdává a je odhodlaná udělat cokoli, aby zazářila vedle Siria místo Deničky. Výpravnou zimní pohádku natočil režisér Karel Janák v překrásných kulisách zasněžených Tater, na zámcích Žleby a Kačina. Spoluautorem scénáře je společně s režisérem Michal Čunderle. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (516)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pokud přijmeme předpoklad, že je nutné točit na každý Štědrý den aspoň jednu novou televizní pohádku, tak takhle by to šlo. Neurazilo. Trochu zapracovat na vztazích mezi postavami a nebál bych se to označit dokonce za "dobré". Takhle mě bavili hlavně hvězdný Sirius a Denička, nebál bych se jejich chování ještě trošku víc přehnat. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Rok co rok si říkám, že už se na to koukat nebudu. Já totiž nejsem obecně moc pohádkový typ, takže Vánoce bez Soli nad zlato či Šíleně smutné princezny jsou za mne vyloženě v pohodě. Pořád jsem ale nesebral odvahu se sebrat a někam odejít, když se celá rodina sesedne kolem televize a pouští "klasickou štědrovánoční pohádku ČT"... Musím však uznat, že letos po letech nejsem zklamanej a že jsem si pohádku O vánoční hvězdě užil. Není to na přidání do zlatého fondu, ale má to fajn obsazení (Kotek, Ramba, Sokol, K. Hádek, Brill,...) a originální námět s noční oblohou a jejím fungováním. K tomu byť z Německa, ale krásná princezna... Co chtít víc? 80% ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Padá hvězda, přej si něco. Tak za prvé, aby to nebyla Velká medvědice Halina Pawlowská, protože by zámek a jeho přilehlé okolí stihl tunguzský osud. Pak si přeji, aby se venkovský učitel Kotek nedivil, že má peřinu od sádla a aby exhibicionista Janák, byť komplexnost postav zde byla v hlubokém zatmění, pokračoval v téhle střízlivosti a poetice hodné vánočního času. Sluší mu to. Teda ne tolik, jako Síriovi ze Šumperka. Jeho zářivá krása vzrostlá z cibule narcisu by zahanbila i Thranduila, který by měl nasednout na jelena a jet do hloubi Temného hvozdu zpracovávat fakt, že už není na světě nejkrásnější.. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Pohádka o tom, jak někde staticky stojí skupinka postav a někdo tam někomu něco vysvětluje. Drama nám vrcholí v momentě, kdy se všichni sejdou v jedné místnosti, hlavní postava vyřeší celou zápletku jediným kouzelným pšoukem a pak se to pro jistotu celé ještě "dostojí" a "dovysvětlí". Tak dík, teda... Fakt jsem si to postávání a vysvětlování užil. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Shodou okolností jsem letos zhlédl i jiný film s triem Ramba/Kotek/Hádek - Vlastníci. Je vidět, že jim to spolu funguje. Pohádka O vánoční hvězdě neurazí, má však těžkou konkurenci v pohádkách z let minulých a v nich podobných prvcích, ať už to jsou personifikace různých konceptů (Dvanáct měsíčků), z nichž jeden z těchto konceptů skončí náhle mezi lidmi a je tam jako slon v porcelánu (Anděl Páně) a klasické milostné trojúhelníky a neopětovaná láska (to je zřejmě skoro pohádková povinnost, namátkou např. Tři oříšky pro Popelku, Z Pekla štěstí nebo Princezna ze mlejna). Nejlepší na celé pohádce pro mě byly comic relief postavy jako byly (z)Denička nebo Sirius (vzhledem možná Lucius Malfoy, chováním však totální Zapp Brannigan), které jako by vypadly z nějakého z mnou oblíbených sitcomů. Koncept záchrany formou "síla lásky" by zasloužil více rozvedení, ať už co se týče heteronormativity, tak co se týče amatonormativity (klidně i formou pokračování). Všechno ostatní potřeba měnit není - písně byly fajn, prostředí také (sníh na obrazovce lze letos na Štědrý den, v roce 2020, pouze závidět) a herecké výkony slušné, i na předabování Leonie Brill se snadno dalo zvyknout. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (20)

  • Postprodukce filmu trvala 3 měsíce. (SONY_)
  • Aňa Geislerová na otázku, proč si vybrala právě roli Proximy, odpověděla: „Já jsem si přála jakoukoliv roli v pohádce. V mojí poměrně bohaté kariéře totiž pohádky úplně chybí. Kromě Princezny Fantaghiro (1991), která je ale italská, a Anděla Páně (2005), kde se mihnu na zhruba tři vteřiny. Toužila jsem po české pohádce. A když přišla Proxima, chtěla jsem už jen a jen ji.“ (SONY_)

Reklama

Reklama