Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekný film po každej stránke... Skvelá výprava, skvelý kostýmy, skvelý príbeh, skvelé spracovanie. Má to pointu, má to hĺbku, má to emócie a hlavne skvele zahrané postavy. Dlho som tomuto filmu odolával, lebo z nejakého dôvodu som ho bral ako čisto "ženský" film. Aké bolo moje prekvapenie, keď som ho prvý raz zhliadol. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Nádherná výprava, přesvědčivé herecké podání a poutavě odvyprávěný příběh, který je založen na kontrastech (střet evropského a exotického světa, mužská a ženská role, oddanost a zrada). Zaujme Annina neústupnost a nestrannost při řešení šarvátky jejího syna a nástupce siamského trůnu, upoutá příběh konkubíny Tuptim a jejího milého Balata. Když má Anna vysvětlit problematiku otroctví, dává siamskému princi přečíst Chaloupku strýčka Toma. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Trochu přecitlivělý film, který se snaží zachytit střet dvou kultur, tedy té britské, která vládne světu a té siamské, která je pochopitelně zcela odlišná v životní filozofii, zvycích i tamějších obyčejích. Nic proti, snaha se cení a svého času byla Anna and the King docela populární u středně-proudých diváků, protože je to vlastně taková lehká příjemná filmařina na nedělní odpoledne. Ovšem při detailnějším rozboru dojdeme k závěru, že názorový souboj dvou odlišných kultur a vizí světa je podán velmi polopaticky a odlehčeně a i třeba takový Last Samurai, který disponuje úplně jinou koncepcí a dynamikou má tento aspekt mnohem věrněji vyobrazený. A když si po 150 minutách člověk uvědomí, že nejzajímavější moment filmu je odpálený most, není tady asi něco úplně v pořádku. Umělé slzy Jodie Foster ani netřeba komentovat. A Chow Yun Fat ? Tam už jen čekáte kdy se nasere a vytasí svoje dvě devítky co určitě tajně nosí za pasem. ()

lucijelucije 

všechny recenze uživatele

Moc hezký romantický snímek, který má v sobě víc touhy, než jakýkoliv jiný film se sexuálními prvky. Anna působí tak lehce a přitom silně. A král je naopak velmi seriózní, a zároveň jemný. A ikdyž se na příběh dívá se zaujetím, těch 140 minut je opravdu dost dlouhých, na to, co vám tohle romantické drama nabízí. ()

delaware 

všechny recenze uživatele

Historie + asijská kultura + vztah dvou lidí rozdílné barvy pleti = velká očekávání, protože tato témata mám nejraději. A byla snad i naplněna, jen přílišná délka filmu a rozvleklost některých scén mu u mě ubrala jednu hvězdičku... Škoda. Za pozitivní zmínku stojí roztomilý Tom Felton v roli Annina syna Louise, velkolepost siamské krajiny a herecké nadání Jodie Foster. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Rozhodnutí o filmu v Thajsku vycházelo ze zákona z roku 1930, který zakazuje filmovým tvůrcům zobrazovat královskou rodinu bez patřičného respektu. (Zetwenka)
  • Ve francouzské verzi na DVD se Jodie Foster dabovala sama. (Cheeker)

Reklama

Reklama