Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

jirijo 

všechny recenze uživatele

Hezky ilustrovaný, krásně nasnímaný, pěkně ohudebněný a ústřední dvojící výtečně zahraný...ale (až se mi to nechce napsat) chvílemi trochu nudný... Jodie Foster je jako vždy výtečná, Yun-Fat Chow pak neméně skvělý a celé se to hezky sleduje a příjmené poslouchá, ale nelze se zbavit dojmu, že tady bylo zaděláno na víc. Třeba je to tím, že režisér Andy Tennant je možná zručný, ale chybí mu pevnější ruka, aby dokázal z nadějného potenciálu vytěžit více, než jen hezky vypadající a volně plynoucí příběh, bez výraznějších emočních nebo jiných vrcholů. A to je vzhledem k možnostem, které se otevíraly, docela škoda... ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Opuletní film po všech stránkách, který ovšem zrazuje scénář. Několik opravdu silných momentů je zatlačeno do pozadí impozantními celky a klišoidními dialogy. Místy příliš rozvleklé a opájející se nádhernou výpravou a kostýmy. A co ten závěr? Z přepečlivě budovaného dramatu je náhle třetiřadá action movie a na samém konci červená knihovna non plus ultra. Tato látka má na víc a mohla by se odvážit přiblížit se více skutečné historii, toto byla v podstatě pohádka volně vycházející z deníků skutečné Anny Leonowens. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Díky bohaté výpravě a velmi vydařené hudbě George Fentona se na to hezky dívá, ale i přesto hodnotím výš onu letitou a poněkud divadelní filmovou verzi s Yulem Brynnerem. Chow Yun-Fat se s ním prostě nemůže rovnat, a pravděpodobně to ani neměl v úmyslu. Narozdíl od letitého muzikálu, jehož významnou porci zabírala humorná nevzdělanost Brynnerova Mongkuta - v dnešních časech pravděpodobně etnicky/rasově nekorektní (WTF?), a tedy nepoužitá - se posouváme k poněkud prostšímu epickému příběhu o muži a ženě z různých světů, Terry Pratchett by se zajisté pousmál - na pozadí válkou šíleného světa. Toto zpracování snad kromě té hudby nepřináší nic výjimečného. Aniž bych to myslel jakkoliv špatně, řekl bych, že všichni zúčastnění (opět - až na skladatele) odvedli svůj standard - a nebudeme se doufám přít, že kvalit standardního výkonu Jodie Foster se spousta hereček bude pokoušet dosáhnout naprosto marně - a ty dvě a půl hodiny tak nelze označit za ztracený čas. Zvlášť když Bai Ling konečně dostala výraznější roli než obvyklou asijskou kočku, co umí kung-fu a je na plátně maximálně pět minut. 70% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Film o premene krajiny, vplyve iných, kultúre a hodnotách. Tento film mi je sympatický z dôvodov, že v ňom vystupuje sebavedomá, zásadová žena, ktorá nie je ochotná sa podvoľovať nezmyslom a jej kultúra a hodnoty pre ňu hrajú veľkú rolu. Taktiež, že je tam kráľ, ktorí sa postupne mení z pyšného a nadutého na rozumného. Avšak smutné je to, že v realite je to skôr film o výnimočnom správaní jedného kráľa. V realite by dnes asi takí ľudia so správaním ako ten kráľ a Anna neboli a aj v minulosti ich bolo málo. Ale inak je to pekný príbeh. Čo mi vadí je istí rozpačitý tón, či trápnosti, kvôli ktorým som sa pri ňom necítil úplne pohodlne, taktiež bol dosť dlhý. Jodie Foster nie je moja obľúbená herečka a tak mi nejakú zvláštnejšiu emóciu nepriniesla, ale myslím, že to všetko zahrala presvedčivo, akurát mi vo filme chýba ten moment vzplanutia citov medzi kráľom a Annou, lebo buď sú na seba hrubí alebo príliš cukroví, akosi som to tomu filmu neveril aj keď je o pekných veciach, ako porozumení, láske a vzdelaní, cítim trochu rozpaky. Yun-Fat Chow sa aj vďaka tomuto filmu vyšvihol opäť vyššie medzi hercami, dnes sa dá povedať, že patrí k svetovej špičke, páčilo sa mi, že do hlavnej role kráľa obsadili jeho. Kostýmy, atmosféra filmu, hudba boli príjemné, no scenár mi pripadal obyčajný. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Pekný, krehký film, ale príliš dlhý na to, aké malé záchvevy emócií ponúka. Krásna výprava a fluidum okolo ústrednej dvojice tu víťazia nad slabším príbehovým motorom. Chow Yun-Fat je charizmatický kráľ a Jodie Foster je skvelá ako vždycky. I keď v roli Anny by som radšej videl Cate Blanchett. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Herečka Jodie Foster za roli dostala zaplaceno 15 milionů dolarů. (blackrain)
  • Thajská vláda rozeslala svým diplomatům a konzulárním úředníkům po celém světě oznámení, že občané Thajska se vystavují vlastněním filmu nebezpečí uvěznění. V Thajsku každý, kdo film prodával, přechovával či promítal a byl z tohoto deliktu usvědčen, šel na 1 rok do vězení, případně zaplatil obří pokutu, popř. obojí. Přesto se thajská policie musela vypořádávat s přívalem DVD, během jediného dne jich zabavili na 400 ks. (Zetwenka)
  • Yun-Fat Chow (král Mongkut) na otázku, co si myslí o filmovém zpracování střetu východní a západní kultury, odpověděl: "Ve dvou hodinách se toho o východní kultuře nedá říct dost. A východní kultura je navíc příliš obecný pojem. Když se řekne východ, většinou si lidé představí Asii. A Asie je obrovská. Já jsem z Hongkongu, kde je vliv západu znatelný už od příchodu Britů v devatenáctém století. Já jsem na něj tudíž zvyklý, ale většině lidí v jiných zemích trvá mnohem déle, než se s ním nějak vyrovnají. A lidem ze západu trvá ještě mnohem déle zvyknout si na východ." (NIRO)

Reklama

Reklama