Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

sud 

všechny recenze uživatele

Veliká škoda je, že z krásné výpravy, exotických dálek, atraktivního prostředí a kvalitního hereckého obsazení vznikl pouze standartní romantický film. Sice hezký, ale pouze dobrý film. Jodie Fosterovou mám rád a ani zde mě nezklamala. Yun-Fat Chowa mám taky rád, podává dobrý herecký výkon, snaží se seč může, ale na Rexe Harrisona (i když nebyl Asiat) co se týče charismatu nemá. Bohužel také nepříliš výrazná režie ubíjí zručnou kameramanskou práci. "Anna a král" je sice dobrý film, ke kterému se budu vracet, ale zůstává bohužel ve stínu starší verze. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Díky bohaté výpravě a velmi vydařené hudbě George Fentona se na to hezky dívá, ale i přesto hodnotím výš onu letitou a poněkud divadelní filmovou verzi s Yulem Brynnerem. Chow Yun-Fat se s ním prostě nemůže rovnat, a pravděpodobně to ani neměl v úmyslu. Narozdíl od letitého muzikálu, jehož významnou porci zabírala humorná nevzdělanost Brynnerova Mongkuta - v dnešních časech pravděpodobně etnicky/rasově nekorektní (WTF?), a tedy nepoužitá - se posouváme k poněkud prostšímu epickému příběhu o muži a ženě z různých světů, Terry Pratchett by se zajisté pousmál - na pozadí válkou šíleného světa. Toto zpracování snad kromě té hudby nepřináší nic výjimečného. Aniž bych to myslel jakkoliv špatně, řekl bych, že všichni zúčastnění (opět - až na skladatele) odvedli svůj standard - a nebudeme se doufám přít, že kvalit standardního výkonu Jodie Foster se spousta hereček bude pokoušet dosáhnout naprosto marně - a ty dvě a půl hodiny tak nelze označit za ztracený čas. Zvlášť když Bai Ling konečně dostala výraznější roli než obvyklou asijskou kočku, co umí kung-fu a je na plátně maximálně pět minut. 70% ()

Reklama

Vavča 

všechny recenze uživatele

Mně se tento film velmi líbil, vynikající Jodie Foster a Yun-Fat Chow, který je naprosto přesvědčivý ve své roli krále, který chce zachovat nezávislost své země ačkoliv si je vědom všech nebezpečí i překážek. Velmi povedené vykreslení vztahu hlavní dvojice, tento film dokáže být křehký i realistický, nečekejte žádné tvrdé hrání na city na hraně. Spíše se připravte na budování specifické atmosféry a dojde na řadu moc pěkných a hřejivých momentů, nebudou jenom ty smutné. Nádhérné exteriéry, hudba také podporuje snažení tvůrců, celkově moc pěkný příběh. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Střet dvou odlišných kultur a dvou pohledů na svět. Nemusí z toho být nutně válečný konflikt. Nádherný příběh učitelky Anny a krále Mongkuta dotvářený působivými reáliemi tehdejšího Siamu, které filmu dodaly tu správnou a nezapomenutelnou atmosféru. Mongkut si Annu oblíbil a ona jeho,ale jejich kultury a názory jim bohužel nedovolily být spolu. Král si nakonec musel zachovat svou tvář. Nemohl ukázat svou slabost a to, že s ním Anna mohla manipulovat. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekný film po každej stránke... Skvelá výprava, skvelý kostýmy, skvelý príbeh, skvelé spracovanie. Má to pointu, má to hĺbku, má to emócie a hlavne skvele zahrané postavy. Dlho som tomuto filmu odolával, lebo z nejakého dôvodu som ho bral ako čisto "ženský" film. Aké bolo moje prekvapenie, keď som ho prvý raz zhliadol. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Príbeh romantického ľúbostného vzťahu siamského panovníka a britskej vychovávateľky Anny, odohrávajúci sa v druhej tretine 19. storočia, vychádza zo skutočnosti - zápisov Anny Leonowensovej (1834-1914), ktorá učila deti kráľa Mongkuta (1804-1868). (ash99)
  • Bai Ling si kvůli roli Tuptim nechala oholit hlavu. (Cheeker)
  • Film se měl původně natáčet v Thajsku, ale historické nesrovnalosti ve scénáři byly proti srsti thajské vládě a povolení k natáčení v Thajsku producentům nedala. Nakonec byl film v Thajsku zakázán úplně, ani nemohl být nasazen do kin, protože se v něm objevují historické nesrovnalosti o Králi ze Siamu. (POMO)

Reklama

Reklama