Reklama

Reklama

Světlo a stíny

(seriál)
  • USA Shadow and Bone
Trailer 1
USA, (2021–2023), 14 h 52 min (Minutáž: 45–64 min)

Tvůrci:

Eric Heisserer

Předloha:

Leigh Bardugo (kniha)

Hrají:

Jessie Mei Li, Ben Barnes, Freddy Carter, Archie Renaux, Amita Suman, Kit Young, Simon Sears, Daisy Head, Julian Kostov, Caroline Boulton, Tom Weston-Jones (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Když mladá bojovnice projeví kouzelné schopnosti, které by mohly sjednotit její svět, začnou proti ní kout pikle temné síly. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (127)

Eterninox 

všechny recenze uživatele

Takoví X-Meni v tmavě modrém - jen místo mutantů ve sci-fi verzi moderní Ameriky máte kouzelníky ve fantasy verzi raně moderního Ruska. Příjemně se na to ale kouká (možná tedy až na utahanou linku s druskellem), obsazení je fajn, většina postav zajímavá, a na výpravě i efektech je znát štědrý rozpočet. Rozhodně jeden z lepších "young adult" počinů posledních let. 70% ()

Sentax 

všechny recenze uživatele

Ako čitateľ všetkých kníh z tejto série som sa na seriál rozhodne tešil. Trailer a casting postáv vyzeral sľubne. Tvorcom sa celkom zaujímavo podarilo zakomponovať Vraniu šestku (v tejto sérii iba trojku) do príbehu Aliny. (Vrania šestka je totiž dualógia, ktorá sa odohráva samostatne). Kostýmy, lokácie, kulisy či celkovo svet inšpirovaný cárskym Ruskom vyzerali skvelo. Po prvých epizódach som bol nadšený ale každou časťou mi seriál prišiel kvalitatívne slabší. Ak odhliadneme od chovania postáv, ktoré je nelogické aj v knihách, tak hlavným negatívom je tempo. Rýchly presun postáv a snaha všetko vtlačiť do ôsmich častí seriálu vôbec neprospelo. Niektoré zaujímavé postavy nedostali priestor a až do konca seriálu nečitatelia kníh, nevedia prečo vlastne ich osudy sledujeme. Dve, tri časti naviac by seriálu určite neuškodili. Ak sa v ďalších sériách pôjde podľa kníh a tvorcovia sa rozhodnú zadaptovať príbeh Vranej šestky, tak sa máme na čo tešiť. Celkovo sa jedná o ľahký nadpriemer no očakával som viac. ()

Reklama

geek.ondra 

všechny recenze uživatele

Velké Netflixovské překvapení. Slušný triky, pěkně rozvrhnutý děj a zajímavé postavy. Občas to sice působí trochu nedomrdle a některý epizody už trochu vaří z vody ale dá se to přežít. Největší radost mám ale asi z Bena Barnese který se v průběhu času úspěšně transformoval z teploušského Kaspiana na velice schopného herce ()

Kopi1 

všechny recenze uživatele

Neuvědomil jsem si, že koukám na poslední díl a říkal jsem si, že konečně se něco děje a že v příštím díle to bude ještě lepší a najednou koukám, že to byl poslední díl. Je to škoda, seriál potenciál rozhodně má, kouká se na něj poměrně dobře, jenom se v něm toho moc neděje. Dlouhé pasáže v paláci nebyly nijak záživné pro fantasy fanouška a nevím proč, ale Ben Barnes mi připadá v každém filmu/seriálu stejný, furt je to největší zabiják, který shlíží na všechny ze shora a dává všude proslovy a upřímně mi nepřijde v těchto rolích záživný a nebezpečný. Celkově mi přišlo, že zde chybělo větší napětí a aspoň ještě tak 2 akční scény. Jinak postavy mi přišly v pohodě, atmosféra fajn, svět taky dobrý, jenom to chce více šťávy podle mě ve druhé sezoně. ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Fantasy červená knihovnička s nádechem Sovětska. Předlohu jsem nečetl, takže nedokážu posoudit, jak hodně se tvůrci vykašlali na kvalitnější wordlbuilding, mytologii, popis národů a magických schopností anebo jestli je na vině mělká fantazie autorky, nicméně tato část značně kulhá. Přítomnost paranormálního "Fold"u je každopádně zajímavá příležitost a nápad, který není špatně využit k rozehrání mnoha politických her, jež ale spíš jdou do šířky než do oné hlubší a komplikovanější roviny. Autorka si usmyslela, že chce mít obrovský svět doplněný přehršlí nepodstatných postav jen kvůli tomu, aby všichni byli nějak zamilovaní, ale každá trochu jinak! A ty, které by naopak mohly být podstatné (např. vládcové), jsou asi málo zaláskovaní, tak je rovnou úplně opomeňme. Aniž by to tedy schválně okatě řinčelo a hlásilo se urputně o slovo, děj a motivace postav táhne amorův šíp zabodlý do snad všech přítomných zadnic. Vůbec mě nězajímala a nechápu, k čemu tam byla postradatelná linka čarodějky s vikingem (inspirace Jon Snowa s Ygritte?), ale nedá se říct, že by mě na druhé straně vah o nic více zaujala hlavní hrdinka, která nemá názor, nemá sílu, nemá charisma a která bohužel ani není hraná moc dobrou herečkou. Pokud mě někdo zajímal a bavil, tak to byla plíživá trojička psaneckých zlodějíčků, jejichž dobrodružství, narozdíl od ostatních, mělo značnou různorodost a šťávu. Na druhé straně horské dráhy nebyla špatná výprava a kostýmy, a i když se na speciálních efektech dosti šetřilo, tak povedené momentky jsou k nalezení. Nemám problém Shadow and Bone doporučit dospívající teenagerce zahryzlé do sérií typu Divergence, ale ostatní divácké skupiny tohle mine hodně obloukem. Nebo by alespoň mělo. ()

Galerie (591)

Zajímavosti (25)

  • Scéna, kdy generál Kirigan (Ben Barnes) přiběhne k Alině (Jessie Mei Li), aby jí dal ještě jednu pusu, původně ve scénáři nebyla. Ben závěr scény zaimprovizoval. (psychoJoa)
  • Leigh Bardugo (autorka knižních předloh) strávila na natáčení v Budapeští několik dnů. Mnohokrát na place brečela, jelikož byla velice dojatá, že scény z jejích knih doslova ožívají. (Hanna)
  • Freddy Carter (Kaz Brekker) si pro sebe po ukončení natáčení ukradl hůl a rukavice, které jsou celý seriál spjaty s jeho postavou Kaze. (Hanna)

Související novinky

Co si odnést z hory statistik Netflixu

Co si odnést z hory statistik Netflixu

18.12.2023

Netflix už delší dobu každý týden vydává žebříček deseti nejsledovanějších pořadů, v celkových číslech i rozřazený pro jednotlivé země, kde je streamovací služba dostupná. V uplynulém týdnu ale firma… (více)

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

28.06.2021

Akční thriller Havoc režiséra Garetha Evanse (The Raid, Gangs of London) nabírá další herce. Fanoušci tvůrce, kteří snímek netrpělivě vyhlíží, už nějakou dobu ví, že si v něm hl. role zahrají Tom… (více)

Reklama

Reklama