Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff Bailey je nenápadný majitel pumpy v malém městečku v Kalifornii, kde se nějakou dobu pokouší vést nový život. Jednoho dne se k němu přihlásí hazardní hráč Whit Sterling. V tu chvíli Jeff cítí, že najednou má příliš horkou půdu pod nohama. Ještě před rokem byl soukromým detektivem, jehož si právě hazardní hráč Whit Sterling najal na sledování své milenky Kathie Moffatové. Ta zmizela někde v Acapulcu s jeho 40 000 dolary. Jeff brzy věděl, kde ji má hledat. Jeho život se ale zkomplikoval v okamžiku, kdy Kathie poznal... Kriminální příběh, který patří k nejlepší snímkům série žánru noir, natočil Jacques Tourneur (který je také znám jako tvůrce hororů Kočičí lidé, Komedie plná hrůz). Úlohu Jeffa Baileyho ztvárnil Robert Mitchum, postavu Whita Sterlinga představuje Kirk Douglas. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (100)

Terva 

všechny recenze uživatele

Strašně mě fascinuje, jak majitel pumpy (čerpací stanice) suverénně u stojanů kouří a ještě ležérněji odhodí vajgla, kterého pak ani nezašlápne. No a tenhle pumpař žil před třemi lety v New Yorku. Krásný detektivní příběh ve stylu noir, vyprávěný hlavním hrdinou. Film o kráse, penězích, cti a smrti je protkán černým humorem a ironickými hláškami. DIALOG : Nenávidím ho, je mi líto, že nezemřel. ODPOVĚĎ - Dej mu čas......... CITÁT - Zbývající část dne se vlekla jako hlemýžď......... Určitě nic neprozradím když něco napíšu, ale i tak pozor možný SPOILER - Detektiv najatej aby našel jednu ženu se posléze do ní zamiluje, ona pak uteče a on jí dlouho neuvidí, pak se zase sejdou, ale to už je vše jinak. KONEC SPOILERU. CITÁT - Vždyť je to minulost......... ()

Mol 

všechny recenze uživatele

I DON'T WANT TO DIE! NEITHER DO I, BABY, BUT IF I HAVE TO, I'M GOING TO DIE LAST!! Co k tomu říct? Film měl silné momenty, jako to kolem Eelse v San Francisku nebo drsné věty FOR A MAN WHO APPEARS TO BE CLEVER, YOU CAN ACT LIKE AN IDIOT. THAT'S ONE WAY TO BE CLEVER: LOOK LIKE AN IDIOT!! tak i gesta (spousta kouření, vykrytí druhé facky, závěr..etc), ale bohužel se film nevyhnul spousty hluchých míst. Acapulco kde Jeff hledá Kathie a různé prostoje v ději. Z herců jak jinak vynikal Kirk a hodně se mi líbila Kathie, která byla zmije nejjedovatější. Mno a Robert? Není můj neoblíbenější herec, ale tady si to celkem dával. Trochu mi u něj chybí takové to charisma, které ovšem doháněl tunami kouření a vypadalo to jako by chtěl do konce natáčení chytnout raka. ()

Reklama

Vampireman 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2010 | Tournerovi se povedlo geniální ztotožnění se s hrdinou ... ani nevím, jestli je skutečně taková škoda, že do hlavní role místo Roberta Mitchuma (který mi úplně nesedí) neobsadili plánovaného Bogarta. Douglas a dialogy jsou perfektní, akorát Greerovou můžete nasnímat sebelíp, ale nikdy mě ta ženská neokouzlí, což je zásadní chyba ... byť i moje. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Kvalitne provedeny noir, kteremu vevodi Robert Mitchum v hlavni roli....Kirk Douglas si i na tom neprilis velkem prostoru vede velmi slusne,...a pak tu mame zeny: Jane Greer za svou roztomilosti skryva skutecnou dablici, a co se pohlednosti tyce nezaostavaji za ni ani Rhonda Fleming a Virginia Huston. Cili celkem doporucuji ke shlednuti, ovsem britkosti, "drivu" a charismatu Bogartovych filmu se tu nedockate... ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"But I didn't take anything. I didn't, Jeff. Won't you believe me?" "Baby, I don't care."     Klasický film noir, zaradený aj medzi 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete, s pomerne podmanivou atmosférou, ktorý ale vo mne nezanechal hlbší dojem. Hlavným problémom je zrejme málo zaujímavý scenár, sice sa snažiaci o prekvapivé zvraty, všetko ale vyznieva akosi do prázdna. Najviac ma na filme zaujali výborní herci, hlavne charizmatický Robert Mitchum v role parádne lakonického hlavného hrdinu Jeffa ("I'm sorry he didn't die." "Give him time."), Jane Greer ako obzvlášť zvodná (a tiež aj obzvlášť fatálna) femme fatale Kathie ("Dirty double-crossing rat!") a vtedy ešte málo známy Kirk Douglas vo vedľajšej role mafiána Whita.     "She can't be all bad. No one is." "Well, she comes the closest." ()

Galerie (46)

Zajímavosti (24)

  • Existuje aj počítačom kolorizovaná verzia. (westerns)
  • Film je považovaný za jeden z najlepších filmov žánru film-noir. (westerns)
  • Robert Mitchum sa neskôr priznal, že vo filme fajčil tak veľa, že vždy k nemu prišiel Kirk Douglas a ponúkal mu balíček cigariet a spýtal sa: "Ďalšiu?" (westerns)

Související novinky

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno