Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Školní komedie debutujícího režiséra Zdeňka Trošky s lehkou detektivní zápletkou. Malý Honzík sní o tom, že při správné strategii propadne zpátky do milované školky, zatímco jeho starší sestra Jolanka bolestně prožívá první dětskou lásku i nespravedlivé obvinění z krádeže luxusních bot. A tak začíná jedno velké pátrání po neznámém zloději obuvi a svršků ze školních šaten. (Magic Box)

(více)

Recenze (331)

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Soudruzi hodnotící ze záplavy soudružek učitelek a soudruhů ředitelů za zády se soudruhy školníky se skrývá celkem dobrá komedie pro menší diváky, která staví nejen na atraktivním školním prostředí (což je samo o sobě zvláštní že se na to dobře kouká, ale do školy někdy aby jeřábem byl človíček dostrkán), ale taky na skvělých dětských hereckých výkonech. Pan Troška leckdy opravdu ví jak se humor dělá, ale občas to jaksi nedotáhne do konce. Což se ovšem, tady nestalo a za zvuků Hložka a Gotwalda, opravuji Kotvalda se z obrazovek televizorů hrne porce slušné zábavy, slušných komediálních situací a nenuceného, lidského humoru. Trochu váhám jestli tam vrazit dvě hvězdičky jenž dávám průměrným komediím, kterým lecky dost schází a nebo třemi hvězdičkami, jenž naopak dávám komediím co vypadají jako dobré, ale v porovnání s jinými celkem zaostávají. Nuže soudruzi, když se vrátíme do dětských let, do školních lavic, na nichž se vedle malovaného penálu z plastu usmívala svačina na vyšívaném ubrousku, tuhle komedii dokážeme lehce strávit. ()

Krchy 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem to viděl snad dvacetkrát a klidně se na to podívám i dneska, je to prostě taková ideální pohodička na víkendové zabití času. Sice mě ten malý kluk s každým dalším podíváním irituje víc a víc, ale zatím to mez nepřekročilo a nostalgický návrat do školních lavic (archetypy školníka a chemikářky snad někde musí pěstovat, přesně jsem v nich poznal ty své :) ) to hravě přebije. A Nosál rulez! :) ()

Reklama

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Teprve až nedávno jsem se dozvěděl, že tenhe film režíroval Troška. Jako teenageři jsme Botu měli celkem rádi, i když tam je nepřehlédnutelný moralizující efekt. Ale ve srovnání s podobnými filmy té doby to bylo dost v pohodě. V osmdesátkách holt Troška ještě celkem uměl, degenerovat začal až když dostal volnou ruku a možná také, že zblbnul z těch svejch pohádek. ()

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

S postupem času zjišťuji a to bez nějaké nostalgie, jak je tento rodinný film vlastně nadprůměrný. Takových filmů je málo a povedených ještě méně. Proto je třeba si jich vážit. Upřímně, kdo hledá chyby, vždy nějakou....Ale kdo a proč by hledal něco v tomhle? Leda nějaký rejpal....Vypněte a dívejte se! ()

choze 

všechny recenze uživatele

Kde jsou ty problémy s prvními láskami a přezouváním na základce... Výrazně civilnější zábavný předskokan patetického My všichni školou povinní (1984), který taky monitoruje první a osmou třídu, ukuchtěný s bandou dětských naturščiků v rytmu Hložka a Kotvalda začínajícím Troškou ve stejném roce jako Slunce, seno, jahody. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (15)

  • Bota jménem Melichar byl celovečerním debutem Zdeňka Trošky. Ten se práce na něm ujal poté, co pět režisérů před ním scénář odmítlo realizovat s připomínkou, že příběh je pouze o dětech a o tom se tradovalo, že filmař má tři nepřátele - děti, zvířata a sníh. Zdeněk Troška tehdy jako pomocný režisér dokončil práci na filmu Krakonoš a lyžníci, který obsahoval všechny tři nepřátelské elementy a i když se zpočátku rovněž zdráhal, nakonec nabídku na natočení Bota jménem Melichar přijal. (Rodriguez)
  • Film získal celkem 19 ocenění, doma i ve světě. (M.B)
  • Při jedné vyučovací hodině učitelka Adamová (Eva Matejčková) cituje: "Stal by se jednou snad divoucí div", což je verš z básně Fráni Šrámka "Kdybych byl pastevcem koní." (orkadimenza)

Reklama

Reklama