Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jihočeské vísce, uprostřed stříbrných rybníků a tmavých lesů, žije pohledný mládenec Jindřich, který se jednoho dne vydá do světa s pevným rozhodnutím vysvobodit zakletou princeznu. Na své cestě se dostane do strašidelného mlýna, kde žije se svým otcem, mlynářem, krásná Eliška. Mládenec se Elišce líbí, namluví mu proto, že v rybníce je zakletá princezna a on ve mlýně zůstává jako pomocník. To se nelíbí místnímu čertovi a vodníkovi, kteří si na mlynářovu dceru myslí. Snaží se, seč jim sily stačí, pomocí intrik a kouzel mládence ze mlýna vypudit. Ve mlýně se objevuje třetí ženich: starý, bohatý Knížepán, a protože Eliška všechny nápadníky odmítá, mlynář se rozzlobí. Urči lhůtu: buď si do úplňku ženicha sama vybere, nebo ji dostane ten, co si první o ruku řekne. Nastává boj mezi ženichy... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (625)

akisha 

všechny recenze uživatele

Není to žádný vrchol pohádkové tvorby. Jindřich je debil, prakticky za něj všechno udělá někdo jiný (předně mravenci nebo lišky), duo vodník/čert za čas začne pěkně brnkat na nervy, stejně tak "Žán" a knížepán. Ale musím se přiznat, že několik věcí se mi tam líbilo. Předně docela hezké písničky, sem tam dokonce závan pohádkové atmošky a několik dobrých herců (nepočítám ani hošánka Jindřicha ani jeho sličnou "princeznu" Elišku). Navíc je to asi nejlepší pohádka od Trošky, jeho Jasněnka a létající švec se mi totiž nikdy nelíbila. A rozhodně je tu tak o 50% míň řevu, ječení a dalších ruchů, než ve druhém dílu. ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch lepších starších pohádek s krásnými postavy, které dokonce umí krásně zpívat. Tu písničku musí každý milovat :). Stejně si myslím, že i kdyby na postu režiséra stála úplná nula, tak by to dopadlo stejně, si to tam ti herci ukočírovali sami... ona tam vlastně nula stála. Jo a není nad to zvolit ideální chvíli a společnost pro shlédnutí :D. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

Sice na rok 1994 připadla tato pohádka (starší jsou nejlepší rozhodně). Ale docela se to vyvedlo. Je to takové obyčejné, bez větších nápadů a hlavně pohádková atmosféra chybí. Ale vtipných a nostalgických scén je zde dost. I pár písniček potěší, takže je to taková lehce nadprůměrná pohádka. Hodnotím na 64% = *** ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Tradiční jihočeské nazírání na atributy české pohádky, to jsou veškerá archetypální plus, se kterými se Zdeněk Troška naučil žonglovat na výbornou. Zdání rekapitulace starého a osvědčeného bez výrazné aktualizace mu dodnes přeje lačné publikum nikdy neznavené pravidelnými reprízami. Jako na vánoční stromeček jsou zde pak navěšeni herci, tu noví, tu osvědčení, tu celebrity. Proč to ale nakonec celé drhne? Pro karikaturu, která se přese všechno do celku vloudila a to nejen v rozměru kníže pána a jeho věrného sluhy Žána. Hra strašidel je maximálně přepálená, stejně jako dávka bodrého chasníka a celého mlýna. Snad kdyby na omak nebylo vše tak rozjasněné a líbivé, snad by to bylo ideální. Jen ta Andrea Černá časem ukázala, že něco umí... ()

pytlik... odpad!

všechny recenze uživatele

Kolik kritiky si vyslechla nová norská Popelka kvůli polibku dvou chlapů, že prý se jedná o důkaz úpadku západu, že dřív se točily pohádky úplně jiné... a pak se člověk podívá na tohleto veledílo a jen zírá. Čertík je transvertista, vodník sice né, ale vypadá tak. V podstatě se tu nedá najít normální postava, jen samý úchyl a jako třešničku na dortu režisér obsadil do role Elišky toho nájemného vraha z Když se rozzlobíme, budeme zlí. Akorát mu nasadil paruku. No co to ksakru je? ()

Galerie (17)

Zajímavosti (38)

  • Sedláka Vondrovce si zahrál Milan Hrubý, ochotník z Rýnarce u Pelhřimova. Původně režisér nabídl roli Josefu Větrovcovi, ten ale pro nemoc odmítl, ale v postsynchronech propůjčil Hrubému svůj hlas. (sator)
  • Ve vesnici Náhořany na Strakonicku se natáčel také film Trhák (1980). (M.B)
  • Debut ve filmu pro Radka Valentu. (M.B)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Pomeje

Zemřel herec Jiří Pomeje

26.02.2019

Ve věku 54 let zemřel český herec a producent Jiří Pomeje. Příčinou smrti byla rakovina. Absolvent DAMU, který založil společnost Fronda film, byl asi nejznámější díky své práci na filmech Princezna… (více)

Reklama

Reklama